Градовете vs. Туристите

  • 17 октомври 2018, 16:23
  • Автор Мария Димитрова
  • СВЯТ

Medium barcelona 2371946 1920

Топ дестинациите в Европа вече се задъхват от туристи. Най-красивите и прочути места в градовете са обект на неспирен поток от хора от цял свят, „въоръжени“ с фотоапарати, телефони, карти и тефтери. За многото пътувания и откриване на прекрасни места немалък дял имат и нискотарифните авиокомпании, които дават възможност на младежи и работещи хора да стъпят на емблематични и легендарни места. Радостта за местните икономики на градовете от повечето на брой туристи вече охладнява, защото огромното количество гости се оказа не малък проблем за местното население. И от няколко години Италия, Франция и Гърция са предприели мерки срещу прекомерния наплив на екскурзианти от близо и далеч. Освен огромното количество на внушителни тълпи, често пъти туристите създават безредици и смут около най-големите забележителности и гордости на посещаваната от тях страна. Представяме ви някои от начините, с които кметските администрации в Европа се справят с пренаселването, което започва да пречи не само на местните, но и на самите туристи.

Без жилища под наем и нови хотели за гостите на Барселона

Освен за равитието на икономиката и увеличаване на популярността на градовете туристите могат да се окажат сериозен проблем за местното население. За последните 20 години посетителите на Барселона са се утроили, което „задушава“ гражданите.

Ежегодно столицата на Каталуния привлича около 17.5 милиона души. Поради това кметът Ада Колау налага мерки, които да ограничат този брой. През идната година ще се въведе забрана върху строителството на нови хотели и отдаването на жилища под наем на чужденци. През това време ще бъде разработен по-подробен план за справяне с проблемите, който да удовлетворява както тамошното население и власти, така и туристите.

С над 1000 евро се разделят туристите, ако пият на улиците в Магалуф

Без пиене и разкрепостено поведение по улиците на испанския курорт Магалуф. Солени глоби очакват всички туристи, решили да захвърлят задръжките и да пренебрегнат общесвеното благоприличие. Дори и големите жеги не могат да усмирят местните власти, които са категорични за санкциите - ако си гол до кръста на публично място (извън плажовете и басейните), ще се наложи да платиш 500 евро, сумата се вдига на 1500 евро при „балконинг“ (скачането от хотелски балкон в хотелски басейн) и абсолютна забрана за алкохол и неприлични игри на открито.

Заради ограниченията със сигурност най-тъжни ще останат британците, които ежегодно разпускат в Магалуф, където спиртните напитки са в големи количества и почти без пари. Поради неконтролируемите безредици, които създават почерпените младежи, управниците са решили да овладеят положението и да изчистят името на курорта.

Дубровник намалява круизите до града

Дубровник планира лимит на круизните кораби до два от пет поради опасения за пренаселване на обекта, който е част от списъка на обектите на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Напливът на туристи се увеличи още повече след появата на филма „Игра на тронове“, по-голямата част от който е сниман на Адриатическото бижу.

Един от най-посещаваните балкански градове се бори с безкрайните тълпи от туристи, които само за един-единствен ден са достигнали до 10 000, като над 5000 туристи от круизни кораби са „залели“ историческата част. Зa дa ce cпpaви c пpoблeмa, пpeз 2017 г. живописният хърватски курорт пpeдcтaви cвoя плaн „Увaжaвaйтe гpaдa“, чиятo цeл e дa oгpaничи бpoя нa тypиcтитe oт кpyизи, кoитo пoceщaвaт Cтapия гpaд дo 4000 дyши във вceки eдин мoмeнт.

Без селфи и телефони във Форте дей Марми

Една от най-големите мании от няколко години е правенето на селфи къде ли не. Особено примамливи за снимки са най-големите забележителности на емблематични европейски градове. Един от тях е красивото италианско градче Форте дей Марми в Тоскана.

Хотел Byron, в който редовно отсядат топ знаменитости, реши да забрани селфитата край басейна и ресторанта му. Задължително условие, за да се насладиш на приятна и безпроблемна почивка е да забравиш за телефона и дори да го изключиш през летния сезон. Решението на властите цели както да защити личното пространство на звездите, така е и опит за промяна на стереотипа на пристрастените към технологиите.

В Рим, Венеция и Флоренция не може да ядем сладолед и солети

Италианската кухня е една от най-известните и любими в света. Хиляди туристи всеки месец посещават страната на спагетите и пиците, за да опитат местните специалитети. От миналия месец обаче градските власти въведоха глоби до 500 евро за хранене по тротоарите, улиците, на прага на магазини и къщи в централната част на Флоренция. Чужденците трябва да спазват това правило по време на пиковите часове за хранене: от 12.00 до 15.00 по обяд и между 18.00 и 22.00 вечер. Тамошната управа е категорична, че мярката ще помогне за справяне с проблема със замърсяването и боклуците, с който се борят от години.

Също така, за да не се засенчи красотата на Венеция, кметската управа забрани за три години откриването на нови магазини и павилиони, продаващи напитки и пакетирана храна за еднодневна употреба. Градските власти в Рим също решиха да наложат глоби за хапване и пийване около най-известния си и посещаван фонтан - Фонтанът ди Треви. Забраната обхваща общо 40 фонтана с историческо значение. Всеки, който нарушава правилата, може се раздели с до 240 евро.

Забравете да пиете сок с пластмасова сламка в Ларнака

Със съдействието на общината в Ларнака училището за деца със специални нужди стартира проект, който има за цел да спре използването на пластмасови сламки в гръцкото градче. Това е първият град в Кипър, който въвежда такава мярка и който дава тласък на такива инициативи.

Самият кмет Андреас Вирас е категоричен, че общината ще продължи да поддържа данъка за употребата на пластмасови торбички, но и ще се фокусира върху замяната на пластмасовите сламки с продукти, които са по-екосъобразни.

Любимата игра на французите спира за няколко часа в Деказвил

Невинаги туристите са тези, които създават безредици и дискомфорт в градовете - понякога самото местно население е причина за това. За да се запази редът и спокойствието във френския град Деказвил, тамошната управа е забранила характерната за това място игра - петанк (игра с метални топки, възникнала във Франция в началото на XX век, сега национален спорт на страната). Любителите на забавлението ще трябва да оставят туристите да си почиват в периода от 11 часа вечерта до 8 сутринта. Според официалния документ „практикуването на тази игра е съпроводено с повтарящ се дразнещ шум, последван от силни викове“. Единствено на рождени дни, партита и тържества правилото няма да важи, категоричен е градоначалникът Франсоа Марти.