Грандове от Европа превърнаха Благоевград във футболна столица

  • 18 септември 2018, 17:02
  • Автор Владимир Симеонов
  • СПОРТ

Medium 34  1280x851

„We are the champions“. Тази култова песен на великата група „Куин“ огласи стадион „Христо Ботев“ в Благоевград късно вечерта на първия ден от септември. „Ние сме шампионите“ звуча за победителите от португалския гранд „Бенфика“, които напълно заслужено спечелиха финала на Шестия международен детски футболен турнир „Купите на Община Благоевград“. Лисабонските „орли“, родени 2004 г., победиха с 3:1 достойните си опоненти от хърватския колос „Динамо“-Загреб. И се окичиха със златните медали. Много от щастливите деца не можаха да скрият сълзите си. Защото няма как да не дадеш излаз на силните си емоции, след като си първенец на толкова силен и отлично организиран турнир в град, който е на 2738,79 километра от родния ти Лисабон. 

Сълзи имаше и в очите на загубилите. „Няма време за губещи, защото ние сме шампионите“, се пее в песента. А на стадиона наистина всички осем отбора, участници в силната надпревара, бяха победители. Защото показаха добра игра, феърплей, уважение към противника и страхотен талант. Сигурно е, че някои от тези 14-годишни младежи само след няколко години ще са част от представителните мъжки отбори, а и от националните гарнитури на своите страни. Момчетата от португалския „Бенфика“, сръбските „Цървена звезда“ и „Войводина“, хърватския „Динамо“-Загреб, кипърския „Апоел“, българските ЦСКА, „Славия“ и „Пирин“ заслужават само респект за достойното си представяне. Те предложиха всичко най-красиво във футболната игра на зрителите в дните на надпреварата от 27 август до 1 септември. Демонстрираха тактическа дисциплина, технични изпълнения, вкараха красиви голове, разиграха запомнящи се комбинации. Е, не липсваха и грешките, но това е съвсем нормално на тяхната възраст.        

Най-важното е, че над 160 млади и обещаващи футболисти от пет държави – България, Сърбия, Хърватия, Кипър и Португалия, превърнаха за шеста поредна година Благоевград в младежка футболна столица на школите на едни от най-елитните отбори. Всички спортисти дадоха сърце и душа на терена. Извън игрището пък създадоха нови приятелства, които ще им останат за цял живот. Почиваха при перфектни условия, когато не бяха на терена, разгледаха красивите и забележителните места на Благоевград. И е сигурно, че ще разказват за града, когато се приберат вкъщи, ще искат отново да се върнат тук и догодина, за да усетят неповторимите емоции от футболната надпревара. „Сигурна съм, че след време, когато се срещнете на световните терени,  ще помните, че вашето приятелство е започнало точно от Благоевград. Благодаря ви за феърплея и добрата игра! А най-важното е, че играхте със сърце! Продължавайте по този начин, за да можем да ви се радваме и на световните терени! Благодаря на треньорите, които ви изграждат като футболисти и всеки ден полагат  усилия и постоянство, за да работят с вас! Благодаря и на всички родители, които ви подкрепяха неотлъчно тези дни! Разбира се, купата е важна, тя е само една, но по-важното е, че всички бяхте тук, че взехте участие и показахте колко сте талантливи“, обърна се към младите футболни надежди по време на награждаването зам.-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова.

Международната надпревара в Благоевград бе създадена в памет на легендарния вратар на „Пирин“ Христо Христов-Бараката. Турнирът доказа своето значимо място в спортния календар на общината. Защото привлича в града талантите на най-добрите футболни школи не само на Балканите, но и в Европа. Затова очакваме с нетърпение и надежда следващото футболно шоу през 2019 година.

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов:

Футболният ни турнир е на световно ниво

През всичките тези години турнирът се утвърди не само на национално, но и на международно ниво. Тук е мястото да благодаря и на ръководствата на клубовете, на треньорите, на родителите, на футболистите за това, че подкрепиха турнира, на БФС, че ни подкрепят от самото начало. Започнахме турнира като детски и го превърнахме в младежки. За шест години повечето от тези футболисти от деца станаха младежи и няма да се учудя, ако в скоро време някои от тях ги видим и в мъжките състави на техните клубове. Зрители сме на един истински футболен празник.

Градът ни се слави с богати традиции в спорта и особено във футбола. Горди сме, че именно оттук започват пътя си звезди като Димитър Бербатов, Петър Михтарски, Светослав Дяков, Иван Цветков, Николай Бодуров, Станислав Манолев, Стойчо Стоилов, Ивайло Андонов. „Купите на Община Благоевград“ е турнир, с който развиваме богатата спортна програма на града. Основната ни цел е да промотираме феърплея и спортсменството сред младите футболисти. Ето защо сме горди, че на един терен излизат млади таланти от цяла Европа, а участието в турнира ще спомогне за изграждането им като добри професионални и отлични футболисти. Нека винаги в трудните моменти от тяхното израстване ги води максимата на великия Крал на футбола – Пеле, че „колкото по-трудна е победата, толкова по-голямо е щастието от победата“.