Гуна Иванова с грандиозно шоу за юбилей в Зала 1 на НДК

  • 18 септември 2018, 17:00
  • Автор Дарина Михалева
  • ЗВЕЗДИ

Medium dsc 7676

Легендата на българския фолклор Гуна Иванова готви грандиозно шоу на 30 октомври 2018 г. в Зала 1 на НДК. С него обичаната изпълнителка ще отбележи 50 години на професионална сцена и 70-годишен юбилей. Надсловът е “Българийо, майчице свята”.  Освен най-популярните песни на Гуна Иванова, на концерта ще прозвучат и изпълнения на гост-изпълнителите Райко Кирилов, Ива и Велислава Костадинови, формация “Армейска песен”, Даниел Спасов и Милен Иванов, вокално трио “Евридика”. Три танцови формации ще съпътстват програмата. Фен Фолк ТВ организира юбилейния концерт на едно от най-големите имена в българския фолклор – Гуна Иванова.

Харизматичната Гуна и талантливите й внучки Ива и Велислава Костадинови бяха специални гости с рецитал на провелия се неотдавна “Детски Пирин фолк” Сандански 2018. Като символ на приемственост между поколенията трите изпълниха любими македонски песни пред публиката в препълнения Летен театър на курортния ни град.

XXVI-ото издание на международния фестивал за авторска македонска песен и изпълнителско изкуство “Пирин фолк„ Сандански 2018 ще остане с прецедент в историята. За пръв път един изпълнител спечели първата награда и в двата конкурса. Талантливият носител на големите награди е трио “Булгарина„. Трите момичета впечатлиха фестивалното жури с авторската си песен “Три сестри„, както и с изпълнение на живо на “Над Пирина юнак лежи„.

И с това прецедентите не свършват. Втората награда на капацитетите също отива при един изпълнител. Това е чаровната Цветелина Веселинова, която изпълни авторската “Сърце на место„ и народната “Едно мало дете„. Втора награда в Конкурса за изпълнителско изкуство бе присъдена на Стиляна Алексиева за изпълнение на песента “Не заспа ли, Яне„. Бронзът при авторските композиции бе за песента “Песен за любов„ в изпълнение на Светлин Миланов и Евелина Александрова, а при изпълнителското майсторство отиде при Илияна Катеринкина с песента “Моме дяволита„.

Журналистическото жури също бе единодушно в преценката си. Симпатиите на членовете му отидоха еднолично при Цветелина Веселинова и за двата конкурса. Младата дама очарова и зрителите в Летния театър, като грабна тяхната награда за вокалното си майсторство и с това си тръгна от фестивала с цели 5 приза. За носителката на 5 приза Цветелина Веселинова това са първите две професионално записани фолклорни песни. В продължение на 10 години дамата участва в представления на Софийската опера и балет, в постановки като “Бохеми”, “Тоска”, “Турандот”, “Кармина Бурана”, “Макбет” и др. Цветелина Веселинова посещава уроци по поп и джаз пеене, солфеж и пиано, но разказва, че винаги е носила в себе си фолклорната музика. Певицата е завършила журналистика и връзки с обществеността в курса на проф. Любомир Стойков.

Другите фаворити на публиката в Летния театър по време на тазгодишното издание на “Пирин фолк„ бяха Светлин Миланов и Евелина Александрова. Телевизионните зрители също избраха своите любимци - Бойка Дангова и Денислав Нанков събраха най-много гласове при авторските песни, а Радостина Николова оглави изпълнителското изкуство.

Със специалната награда на слушателите на радио Благоевград бе отличена песента “Горо ле, горо” в изпълнение на дуета Бойка Дангова и Денислав Нанков.

Наградата на кмета на община Сандански отиде при Галя Асенова и “Пирине, запей”.

Специален гост на фестивала в Сандански тази година беше Вили Рай, която изпълни песни от  новия си музикален албум.