Хайдути и пехливански борби на събора „Хайдут Генчо“ в Хисаря

  • 19 юни 2018, 14:26
  • Автор Михаела Благоева
  • АФИШ

Medium hisar 3

Истински хайдути с автентично облекло и оръжие ще видят гостите на тридневния събор „Хайдут Генчо“ в местността Дюлите в Хисаря. Атрактивният събор тази година ще се проведе на 22, 23 и 24 юни. Посетителите ще се пренесат в една незабравима музикална фолклорна програма. Ще станат свидетели на автентични хайдушки носии, пехливански борби, възстановка „Хайдут Генчо“ и много други изненади. Трите дни ще са изпълнени с различни фолклорни танцови и певчески изпълнения от всички краища на България. В паузите на музикалната програма ще има конкурси за автентична българска носия – детска, женска, мъжка и хайдушка. Така гостите ще се потопят във времената на Българското Възраждане и красотата на българската народна дреха. Участници с традиционни български музикални инструменти ще пренасят гостите на събора в славната епоха на Българското Възраждане.

Съборът носи името на защитника на местното население в освободителните борби в България – Хайдут Генчо. Организатори на събора са Сдружение „Хайдути“, Гайдарски състав „Петко Войвода“, община Хисаря и Общински културен институт – Карлово. Целта на събора е съхраняването на традициите, родовата памет и националната ни идентичност, както и приобщаването на все повече млади хора. Билетите се продават на цена от 10 лв. в мрежата на eventim.bg.

Ансамбъл „Филип Кутев“ представя „Фолклорни класици“ в Бургас

Първият в България професионален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ ще представи за първи път пред бургаска публика проекта „Фолклорни класици“. В него са обединени танци и музика от създаването на ансамбъла до края на ХХ век, за да докаже непреходността на изкуството, завещано ни от Филип Кутев, Маргарита Дикова, Кирил Дженев, Живка Клинкова, Иван Кавалджиев, Йордан Янакиев, Михаил Йорданов, Красимир Кюркчийски.

Националният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ е създаден през 1951 г. от знаменития български композитор Филип Кутев, чието име носи днес. Мисията на ансамбъла е да „превежда“ на сценичен език огромното многообразие на традиционната българска фолклорна култура, представяйки я чрез автентични, обработени или съчинени на базата на фолклора песни, танци, инструментални пиеси, обреди и обичаи. С аранжиментите и авторските песни на Филип Кутев, както и с танците на Маргарита Дикова, се създава цяла една школа, залегнала в изкуството на фолклорните ансамбли в България, както и на сродните формации по света. Атрактивният спектакъл е на 20 юни в Летния театър в Бургас. Стартът ще е в 20 часа. Билети се продават на eventim.bg.

Стинг и Shaggy пеят за пловдивчани

Лятното европейско турне на Стинг ще посети Града под тепетата. На 19 и 20 юни в Античния театър в Пловдив ще имаме изключителната възможност да чуем Стинг и Shaggy на живо. Te ще изпълнят парчета от техния предстоящ съвместен албум 44/876.

По време на турнето бандите на Shaggy и Sting ще свирят заедно едни от най-великите им хитове като „Every Breath You Take,“ „Englishman in New York,“ „Message in a Bottle,“ „It Wasn’t Me,“ „Mr. Boombastic“ и „Angel.“ Концертите ще се осъществят с подкрепата на община Пловдив, като част от Календара на културните събития на община Пловдив за 2018 г.

Асен Блатечки и Захари Бахаров

на театрален маратон в Разлог

Любими актьори гостуват в града с различни постановки от 24 до 28 юни

Разлог ще стане център на актьорското майсторство и театралното изкуство в края на юни. От 24 до 28 юни там ще се проведе театралната фиеста „Звездите на театъра“, която се организира от „Нона Попарт“ и община Разлог.

Пет хитови представления ще бъдат поставени на Голямата сцена на Народно читалище „15.09.1903-1909“. Всички спектакли ще започват от 20.00 ч., а билетите ще се продават на касата на читалището. Програмата на Театралния фестивал „Звездите на театъра“ тази година ще открие на 24 юни Театър „БОНИНИ“ с постановката „Нашата голяма френска сватба“ от Жан Жак Брикер и Морис Ласег. В ролята на режисьор този път е обичаният актьор Асен Блатечки, а на сцената ще се вихрят Герасим Георгиев-Геро, Светлана Бонин, Евгени Будинов, Евелин Костова/Рада Кайрякова, Христо Бонин. Следващата вечер Театър 199 „Валентин Стойчев“ ще представи „Чамкория“ по романа на Милен Русков. Режисьор на моноспектакъла на Захари Бахаров е Явор Гърдев. Сатиричен театър „Алеко Константинов“ с постановката „Джина и Фидел“ ще зарадва зрителите на 26 юни, участват актьорите Нона Йотова и Кирил Ефремов. Малък градски театър „Зад канала“ ще участва във фестивала със спектакъла „Зимата на нашето недоволство“ по мотиви от романа на Джон Стайнбек. Режисьор е Бина Харалампиева, а на сцената ще играят Илка Зафирова, Светлана Янчева, Василена Атанасова, Каталин Старейшинска, Асен Блатечки, Петър Калчев, Малин Кръстев, Христо Мутафчиев, Иван Петрушинов, Стоян Младенов, Георги Кацарски, Мак Маринов. Финалът на театралния фест е на 28 юни с постановката „Рейс“ от Станислав Стратиев на Драматичен театър „Иван Радоев“-Плевен. Режисьор е Здравко Митков, а в спектакъла участват Тончо Токмакчиев, Марта Вачкова, Адриан Филипов, Асен Данков, Йоана Кирчева, Антъни Пенев и Георги Енчев. Билетите вече се продават пред сградата на кметството, а още в първите дни се извиха опашки за пропуските. Тази година за първи път почитателите на театъра могат да поръчат билети онлайн на адрес www.theater.bg.

Кулинарни изкушения на Празника на черешата

Кюстендил се стяга за Празника на черешата. Градът ще посрещне хиляди гости на 23 и 24 юни. Тогава хора от цялата страна, както и чужденци, ще могат да опитат различни сортове череши от околността.

По време на Празника на черешата ще се празнува всичко черешово. Ще има всякакви черешови сладка и сладкиши, както и картини, посветени на черешите, песни, кукли и много други вдъхновени от черешите джунджурии.

Селфи с Царица Роза и Лавандуловата фея в Карлово

Царица Роза и Лавандуловата фея ще посрещат гости на Празника на лавандулата в Карлово. Веселбата ще е на 23 юни. Гостите ще могат да снимат красавиците и да си направят селфи с тях.

Празникът има дълбоки корени, които са свързани с вярванията в чудодейната лековита и любовна сила на билките, в животворната сила на водата. Той се съчетава и с обреди към култа на слънцето.

В двора на Патевата къща самодейци ще пресъздадат ритуала „Еньова буля“ и обичая „Жътва на лавандула“. Жителите и гостите на града пък ще могат да минат за здраве през Еньовденския венец и да си вземат китка за късмет и берекет. Освен това имат възможността да опитат обредни питки с мълчана вода, продукти от роза и лавандула, да дегустират чай от лавандула, гюлова ракия и ликьор.