01
Брой

Брой 39, Октомври 2018

Обратно Новина Следваща

Хиляди избират „Кмет на годината“ в 10 категории

  • 17 октомври 2018, 15:08
  • Автор Дарина Михалева
  • ТЕМАТА

Medium img 0576  1

Престижният конкурс „Кмет на годината“ ще даде за шеста поредна година оценка на работата на кметовете.

Битката в тазгодишното издание ще е в 10 категории. Авторитетната надпревара с онлайн гласуване се организира за поредна година от единствената медия у нас, която следи работата на всичките 265 общини в България – Порталът на българските общини Kmeta.bg. Стотици хиляди граждани дават оценка на работата на кметовете си и така насърчават местните администрации да разработват повече проекти, за да превърнат градовете в удобно и по-привлекателно място за живеене.

Всеки гражданин може да даде вота си от компютъра, телефона или таблета си в специалната платформа kmetnagodinata.bg.

Гласуването стартира на 22 октомври и ще приключи на 13 ноември 2018 г. Победителите, събрали най-много гласове от вота на хората, ще бъдат обявени на 15 ноември на специална церемония в НДК. Тогава ще станат ясни 30-те градоначалници отличници на България.

Във всяка от 10-те категории се гласува за кмет на малка, средна и голяма община. Малка община е такава с население до 20 000 души, средна – с население от 20 000 до 50 000 души, и голяма – с население над 50 000 души.

Гласуването в шестия конкурс „Кмет на годината“ се провежда в два етапа. В първата фаза (от 22 октомври до 4 ноември 2018 г.) са номинирани всички 265 общини в България във всичките 10 категории. Вторият етап на гласуването започва на 5 ноември. В 9 от категориите остават по 9 общини, получили най-много гласове. Те са разделени както следва: 3 малки, 3 средни и 3 големи общини в категория. За „Кмет на гражданите“ може да се гласува за всички 265 общини по време на целия конкурс – от 22 октомври до 13 ноември 2018 г.

Събралите най-много гласове от вота на народа градоначалници ще получат специалните престижни грамоти на официалната церемония „Кмет на годината“ 2018, която ще се състои на 15 ноември (четвъртък) 2018 г. от 17:30 часа в зала №9 на НДК. Тя ще бъде излъчена вечерта в ефира на БНТ1.

Най-одобряваните за работата си през 2018 г. кметове ще бъдат обявени и наградени в присъствието на еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, представители на Европейската комисия, Европейския парламент, министри, депутати, представители на бизнеса.

През годините създаденият от Kmeta.bg конкурс се утвърди като мотивираща надпревара на идеи и добри практики сред градоначалниците. Причината е, че хората дават оценка за работата на местните управи с вота си. Оценката на гражданите всяка година дава повод на кметовете и техните екипи да работят с повече проекти и инициативи за развитието на българските общини, градове и села и в превръщането им в модерни и удобни за хората населени места.

КАТЕГОРИИ  КМЕТ НА ГОДИНАТА 2018

- Кмет на годината

- Кмет на гражданите

- Паркове и екотранспорт

- Туризъм, култура, фестивали и традиции

- Спорт и младежки политики

- Иновации в образование

- Инвестиции и работни места

- Видеонаблюдение и сигурност

- Ин витро програми

- Smart City


Кметските оскари са патентовани от 2013 г.

За 5 години бяха отличени 117 градоначалници за работата им

Конкурсът „Кмет на годината“ стартира през 2013 г. И той, и марката са патентовани и се държат от организатора на конкурса – порталът на общините, градовете и хората Kmeta.bg.

Конкурсът се роди от сайта Kmeta.bg, който фокусира вниманието на гражданите върху случващото се по градове и села във времена, в които медиите отразяваха предимно героите от жълтите павета в София. Сайтът бързо набра популярност и стана търсен и от гражданите, и от работещите в местните администрации, и от кметовете. Защото през него те бързо се ориентират какво се случва в другите градове, какви идеи се раждат, какви проекти се реализират.  Kmeta.bg се превърна в компас за добрите практики, които променят населените места.

На тази база конкурсът „Кмет на годината“ дойде логично и стана ценен арбитър с оценката на хората за работата на кметските екипи.

Концепцията предизвика опити и на други да вземат идеята. Но оригиналът винаги си тежи на мястото. 

В изминалите 5 конкурса „Кмет на годината“ стотици хиляди българи всяка година даваха вота си кои са най-добрите български градоначалници в различни направления. За това време народът определи 117 кметове победители в Големите финали на едноименния конкурс. В началото 9 градоначалници получиха наградите, известни като Кметските оскари. После конкурсът се разрасна и за различните категории хората даваха оценка на работата на кметовете и екипите им според големината на общините по населението в тях.


ДНК дава приз за дигитално училище

За първи път в рамките на номинациите „Кмет на годината“ ще бъде връчена награда „Дигитално училище“. Наградата се учредява и връчва от Дигиталната национална коалиция, учредена от Гергана Паси.

Първото наградено училище ще трябва да отговаря на сбор от обективни критерии, сред които брой ученици, класирани на национални олимпиади по информатика и информационни технологии, високи постижения на международни изяви, както и резултати от националното външно оценяване по дигитални компетенции, обясни дамата пред Kmeta.bg.

Гергана Паси основа Дигиталната национална коалиция (ДНК) през 2013 г. Основната цел на организацията е да привлече повече хора към новите технологии, да постигне по-ефективно използване на дигиталния потенциал и да подпомогне развитието на ICT сектора в България. 

ДНК обединява усилията на бизнеса, университетите и правителството в България и съдейства за постигането на приоритетите, заложени в Цифровата програма на Европа.

Гергана Паси и екипът й са си поставили за цел да се разчупят стереотипите на българите към технологиите, програмирането и иновациите, по-голям брой хора да придобият базови дигитални умения, повече деца от най-ранна възраст да имат креативно дигитално образование.