Холивудска сватба на Фестивала на носията в Жеравна

  • 11 юли 2018, 14:15
  • Автор Мария Димитрова
  • ИНТЕРВЮ

Medium 1

- Г-н Димитров, през август ще се състои голямото, вече превърнало се в традиция събитие - 11-ото поредно издание на Фестивал на фолклорната носия Жеравна. Какво да очакват гостите тази година? Колко посетители очаквате да се включат?

- Емблематичният за цяла България Фестивал на фолклорната носия в Жеравна тази година ще предложи много богата и колоритна програма. Най-голямата атракция ще бъде сватбата на холивудската звезда Бен Крос. Актьорът ще сключи брак с българка, а сватбата ще бъде изцяло направена по традиционни български обичаи с народни носии. Това събитие е изключително признание за нашата традиция и нашия фолклор.

Световноизвестен чужденец да се реши да се ожени по такъв начин, пред очите на хиляди хора - това е дълбок поклон пред българската култура. Както и в предходните десет издания посетителите ще могат да станат част от уникалната магия на родния фолклор. Всяка секунда ще се случва нещо - концерти, конкурси, ревюта, награди, народни борби, изобилие от вкусни ястия, традиционни напитки. И всичко ще бъде на много по-високо ниво от миналата година. Организацията ще бъде по-добра - ще има още два входа, за да може хората да влизат бързо и безпроблемно. В рамките на трите дни на фестивала очакваме да преминат около 25 хиляди души.

- Най-новият спектакъл „Как ще ни стигнат американците“ дебютира на бургаска сцена в средата на юли. Какви очаквания имате за шоуто? В кои други градове ще гостува?

- Шоуто „Как ще ни стигнат американците“ е нещо, което не е характерно за моето творчество до този момент. Досега в практиката си не съм правил подобен спектакъл. Обикновено нашите представления са изпълнени с много патриотизъм и драматизъм, като са свързани изцяло с ансамбъл „Българе“. В този спектакъл „Българе“ имат сериозно място, но участват и много други изпълнителни от различни жанрове - трима тенори, два балета, Звезди от „Ахат“, българка, която стана втора на швейцарската Евровизия, танцьори, музиканти, солисти и т.н. Шоуто е изпълнено с много хумор и закачки, то е една обиколка на целия свят. Музика, песни и танци от Турция, Гърция, Италия, Испания, Англия, Франция, САЩ, Русия, България. Самият спектакъл има препратка към шоуто на Тодор Колев - „Как ще ги стигнем американците“. При нас е с обратно значение - „Как ще ни стигнат американците“. Именно заради това основна роля в него има актьорът Крум Крумов, който изключително наподобява незабравимия Тодор Колев. Дали ще се получи и хареса - това само публиката може да каже. Шоуто ще гостува първо в Бургас. По малко по-различен начин ще бъде представено и при откриването на „Арена Шумен“ на 21 юли. А на 11 септември ще бъде представено в Пловдив, след което ще очакваме и други български градове да приветстват спектакъла.

- Кои български градове ще могат да се насладят на спектакъла „Осмото чудо“ в следващите месеци до края на годината?

- Един от първите градове, които ще гледат „Осмото чудо“, е Габрово. Спектакълът ще се играе и в Стара Загора, Кюстендил, Троян, Силистра и т.н. Няма град, в който да не гостуваме - и то по няколко пъти, защото интересът е изключително голям.

- Ансамбъл „Българе“ е част от българо-македонското турне One love, което започна на 16 юни в Скопие. Как македонските граждани възприемат представлението на ансамбъла? Какво е настроението, емоцията сред тях?

- Тъй като не пътувах с ансамбъла и нямам лични наблюдения на възприемането на македонците на българските танци. Но играта на „Българе“ се приема навсякъде еднакво добре. Няма държава, която да не е харесала българските танци. Относно македонските граждани - може би не биха приели единствено „Осмото чудо“, тъй като там се разказва за британския журналист Джеймс Баучер, посветил голяма част от живота си в борба за обединяването на България и Македония.

- „Българе“ е завладявал публиката на редица международни сцени. Какво е усещането да застанете пред хилядна публика извън границите на България?

- Това чувство не може да се опише с думи... и няма претръпване. Това е тръпка, която кара артиста отново и отново да излиза на сцената, защото вижда една невероятна любов, която по никакъв друг начин не би могъл да получи. Никой човек не може да получи любовта на публиката, така както артиста. Нито може да платиш за нея, нито да я изтръгнеш насила.

Излизаш пред прожекторите и правиш това, което можеш, по най-добрия начин, за да усетиш огромната енегрия, която идва от публиката към теб. А играта пред чужденци е една мисия от страна на ансамбъл „Българе“, както и моя лична кауза в живота. Защото нищо друго не може да прослави страната ни и да ни създаде по-добър имидж пред останалите държави, както нашият български фолклор. В това отношение сме световни лидери. Няма друго нещо, в което да сме толкова напред и да имаме такава преднина пред останалите народи, както по отношението на родния фолклор.

- През август се навършват 1300 години от битката на кан Тервел при Константинопол и отблъскването на нашествието на Арабския халифат към Европа. По този повод вие заедно със съмишленици от сдружение „Пазители на българщината“ стартирахте кампания с редица инициативи за честване на кан Тервел. Над какво работите и какво предстои?

- Продължаваме снимките на късометражния филм „Спасителят“, посветен на кан Тервел. След него предстои да заснемем още един филм, който отново е за българския кан, но този път документален. Най-голямата ни битка и най-сериозното предизвикателство е изграждането на паметник на Тервел в София. В момента тече процедура за уточняване на мястото на монумента, който ще се намира в района около НДК. Събрали сме част от парите и тази идея трябва да стане факт. Имаме подкрепата и съдействието на Министерство на отбраната и министър Красимир Каракачанов, така че на 3 септември се очаква да положим основен камък за издигането на паметника. До края на годината се надяваме да бъде изцяло готов. Обществото категорично иска да има паметник. Ще се борим докато стане факт. Не допускам вариант той да не бъде издигнат. Искаме тази дата (3.09) да се чества като ден на българския кан, така както денят на Левски, Ботев, Кирил и Методий.

- Знаем ли достатъчно за Тервел и неговата заслуга не само за България, но и за цяла Европа?

- Почти нищо не знаем за кан Тервел. В училище не се изучава, не се говори за него. От сдружение „Пазители на българщината“ направихме 200 хиляди брошури, които ги разпространяваме из цяла България безплатно. Благодарение на това доста хора се запознаха с делото на Спасителя на Европа. Но това не е достатъчно - трябва повече да се говори. България има владетел със световен принос за човешката цивилизация.

Този факт не трябва да остава в сянка и забвение. Всички хора трябва да знаят какъв голям принос има страната ни за спасяването на цялата европейска цивилизация и за християнството. Това е една битка между християнството и мюсюлманството. Една битка, спечелена от нашия кан и спасен цял един континент благодарение на неговата военна намеса.

- Говорим много за патриотизъм, родолюбие... неща, които означават да обичаш, но и да пазиш родината, да се бориш за нейния просперитет, да съхраняваш традициите... В тази връзка, в качеството си на председател на сдружението „Пазители на българщината“, бихте ли споделили вашето мнение за това, може ли да се наречем истински българи - такива, които изпълват със съдържание думата „патриот“?

- В думата „патриотизъм“ е включена думата „любов“. Това е любов към отечеството. Хората, които изпитват истинска любов към родината, изпитват любов към всичко останало. Не може да обичаш силно едно нещо, а пък да мразиш всичко останало. Хората, които са патриори, са позитивни. Хора, които излъчват тази любов не само към страната си, но и към семейството, близките си... Има много хора, които се определят като „патриоти“, „националисти“, но от тях лъха омраза, жестокост, ненавист. Не мога да приема, че те са родолюбци. По простата причина, че не могат да обичат. Ако искаме да бъдем истински християни, любовта трябва да е част от нашия живот, защото Бог е любов. А не само да палим свещи в църквите, да се кръстим, да целуваме икони и да си мислим, че сме християни. Исус Христос не иска форма, иска съдържание. Затова, ако един човек се смята за патриот, трябва истински да обича и да бъде истински християнин.

- Българите обичат ли?

- Българите не се различаваме много от останалите народи. Но има две неща, които ни открояват - ние сме силни индивидуалисти, винаги се оправяме сами, много сме силни като личности. От една страна, това е добре, но в много голяма част ни пречи да се обединяваме за общозначими каузи. Другата ни характерна черта е любовта ни към къщата и имота. Дай на българина да строи къщи, да е по-голяма, отколкото може да използва, да е по-голяма, отколкото са възможностите му, да са няколко на брой даже. Но въпреки това сме като всички останали хора - има много добри и много лоши българи, много работливи и много мързеливи, много честни и много крадливи, такива, които силно обичат, и такива, които мразят. Няма как да обобщим. Важното е тези, които са позитивни, градивни, обичаме България и сме готови да правим нещо не само за пари - да се обединяваме и да правим неща за другите. Това е смисълът на сдружението „Пазители на българщината“- българи от различни краища на страната с различна работа, интелект, материално благосъстояние се обединяват заради любовта си към България и правят неща безкористно.

- Над какви проекти работите в момента? Какво предстои да реализирате до края на тази година?

- На 27-28 юли в Челопеч за втора година провеждаме турнира по народни борби. Идеята е да съхраним и направим българската народна борба по-популярна и хората да знаят, че това е национален спорт, тъй като често е свързван с Турция, а всъщност е български. Имаме сведения и доказателства за това още от времето на хан Крум. По време на събитието ансамбъл „Българе“ ще участва с грандиозно музикално представление и всички посетители ще могат да гледат едно грандиозно зрелище, включващо спорт, песни и танци.

Другият и най-важен проект, над който работим в момента, е създаването на европейски танцов дивизион, съвместна продукция между България, Румъния, Русия, Гърция и Турция, в чиято основа е ансамбъл „Българе“. Той ще представлява световно пътуващо танцово шоу, което ще показва музиката, песните, танците на тези народи. Проектът се очаква да бъде готов в края на 2019 г. - началото на 2020 г. Въздействието, емоцията ще бъдат много по-големи, отколкото танцовия спектакъл „Lord of the dance“ или мюзикъла „Котките“. България ще има един световен продукт, с който ще можем да се гордеем. До момента нямаме нищо, което да е популярно, нямаме такава разпознаваема марка, нямаме комерсиалната популярност, която ни е необходима, за да подобрим имиджа на България. Това ще бъде най-грандиозното произведение не само в България, но и в Европа.