Хотели и басейни никнат като гъби в село Баня

  • 15 април 2018, 23:20
  • Автор Владимир Симеонов
  • РАЗВИТИЕ

Medium %d0%a1%d0%b5%d0%bb%d0%be %d0%91%d0%b0%d0%bd%d1%8f %d1%80%d0%b8%d0%bc%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d0%b1%d0%b0%d0%bd%d1%8f  2   1

Хотел, басейн, къща за гости, хотел, басейн, къща за гости. Такава е картината в разложкото село Баня, което е прочуто с минералните си извори. Тук на опашка идват не само туристи, но и инвеститори. Община Разлог не спира да издава разрешителни за Подробни устройствени планове за нови комплекси за отдих и релакс на гости от страната и чужбина.  Само за броени месеци легловата база се увеличи от 2000 на 2300 легла. С темповете, с които се вдигат строежите, скоро тази бройка ще достигне 3000.

72 минерални извора с вода, втора по дебит след Велинград, и трите планини Рила, Пирин и Родопите привличат и родни, и чужди инвеститори. 21 минерални басейна и общински минерален плаж с олимпийски размери са построени в курорта. Затова тук идват все повече хора на баня и плаж. И не само през лятото. Защото топлата минерална вода води гости тук през цялата година. Селището е предпочитано място за отдих заради лековитите минерални извори и красивата природа. Тук са и туристическите атракции – възстановените

в автентичния

им вид римска

и турска баня

Те са доказателство за древната балнеоложка традиция в района.

А тя продължава с вдигнатите тук 7 големи СПА хотела, няколко семейни хотела, десетки къщи за гости. В момента се строят още туристически обекти за настаняване на гости. Условията към бизнеса са да не се вдигат много високи сгради и да осигурят много зеленина край постройките. Почти винаги максималната височина е 10 метра, а плътността - до 30%. В някои от базите за отдих ще бъдат направени и

модерни СПА центрове

Напливът на инвеститори към тези места е оправдан, тъй като те са облагородени – има ток, вода, канализация. Наблизо са ски зона „Кулиното“ и модерният голф комплекс, а ски центърът на Банско е на 5-6 километра. „Наша стратегия е да не позволим никъде в населените места презастрояване. Внимателно преценяваме всяко едно инвестиционно намерение. Следим спазването на всички параметри по строителството, за да не допуснем отклонение в нормите“, твърди кметът на община Разлог   Красимир Герчев. 

За местната власт развитието на туризма е приоритет в последните години. Прави се необходимото, за да се привличат все повече инвеститори и туристи. Сред най-бързо развиващите се селища е село Баня. Подготвени са доста проекти за развитието на курорта. Ще се търсят различни източници на финансиране – европейско, държавно или общинско. Целта е да се подобри инфраструктурата, да се ремонтира улица „Ангел Даракчиев“ и кръстовището при парка, площадката пред обществената минерална баня, както и част от парка. Готов е и проектът за изграждането на пречиствателна станция за отпадни води. Тази година ще се направи събирателен резервоар за минерална вода. Целта е да не се разхищава този ценен ресурс, който все пак не е неизчерпаем. Ще се асфалтира една от най-дългите улици в селото – „Пета“.

Трима инвеститори ще построят нови 20 басейна, спортни площадки

хотелски комплекси, къщи за гости. Собственикът на луксозен хотел в Банско довършва изграждането на модерен СПА комплекс, заведение за хранене и два басейна – за възрастни и за деца. Ще вози до Баня гостите на хотела в Банско, за да ползват лековитата ни минерална вода. Строят се и къщи за гости до един от големите хотелски комплекси.

Можем да кандидатстваме за Гинес

за най-много построени басейни на глава от населението на населено място, казват с усмивка банянлии.

„Туризмът дава поминък на населението ни, което е 3000 души. Благодарение на минералните извори се развиваме и вървим напред. Младите хора не мислят за гурбет, а остават в селото ни. Доказателство за това са пълните ни с деца и ученици детска градина и училище. Има живот, има бъдеще в нашето селище“, радва се кметът на курорта Мария Юрганчева.

Температурата на водата в минералните извори е между 37 и 57 градуса по Целзий. Тя може да се ползва за СПА, балнеолечение и профилактика на хронично-възпалителни заболявания на опорно-двигателния апарат, помага за възстановяване след получени травми – счупвания, изкълчвания, натъртвания. Полезна е за облекчаване на болките при ревматизъм, гръбначни болки, за лечение на възпаления на нервната система. Затова Баня се очертава като най-доброто място за СПА и балнеолечение в цяла Югозападна България, предимство е и близостта на населеното място до курортите Разлог и Банско и до ски центъра в Пирин планина. Близо до старата баня е съществувало селище със светилище на бог Аполон, построено от македонците в чест на бога на Слънцето и топлата вода. За това свидетелства и запазен камък с надпис на старогръцки език. При каптирането на топлите минерални извори, са намерени монети с образите на Филип II и Александър Македонски в древно селище, което било разположено тук. А селище с толкова история няма как да няма бъдеще. То се очертава повече от добро заради бума на инвеститори и туристи. „Нашето богатство е лековитата минерална вода. Благодарение на нея ни предпочитат гости от страната и чужбина. С всяка изминала година отчитаме ръст на туристите“, хвалят се местните хора.