И деца от чужбина тренират тенис в Хасково заради Гришо

  • 16 май 2018, 16:15
  • Автор Антоанета Петева
  • ПОД ЛУПА

Medium dobri belivanov

Добри Беливанов е кмет на община Хасково от 2015 г. Роден е на 13 август, 1946 г. в града. Завършил е инженерна специалност в МЕИ-Варна и икономическа в УНСС. Бил е заместник-кмет на града в периодите 1991-1995 г. и 1999-2001 г., от 2001-ва до 2007 г. е главен секретар на Областна администрация Хасково, а от септември 2014 г. до октомври 2015 г. - областен управител на област Хасково. Майстор е на спорта по шахмат.

- Г-н Беливанов, реши ли се окончателно проблемът със завишените норми на уран във водата в Хасково?

- Прави се всичко възможно този проблем да бъде решен. Както стана известно, правителството отпусна на община Хасково близо 2 милиона лева за изграждането на 8 дублиращи кладенеца за питейна вода и два допълнителни довеждащи водопровода.

Към момента са готови 4 от общо 8-те кладенеца за питейна вода. До дни очаквам да издадем разрешително за строеж на останалите кладенци. Заедно с ВиК-Хасково и Басейнова дирекция Пловдив набавяме необходимите документи за това. В ход са двете обществени поръчки за двата водопровода. Проведени са всички необходими процедури досега, които изискваха спазването на определени срокове според действащата нормативна уредба в страната. Според споразумението ни с МРРБ трябва да сме готови с допълнителното водоснабдяване на Хасково до края на месец ноември. Очаквам този срок да бъде спазен.

На първите готови кладенци, доколкото имаме информация в общината, вече се правят задължителните проби за качеството на водата. Нека за пореден път да уточня - качеството на водата се следи от РЗИ и ВиК-Хасково, което е изцяло държавно дружество. Общината няма правомощия и капацитет да следи за качеството на водата. След като преди година бяхме уведомени, че има проблем с водата на Хасково, РЗИ ни задължи да осигурим вода на всички деца в детските градини и училищата, така също на хората в социалните домове, за детската кухня. За една година община Хасково вече е платила повече от 163 хиляди лева за бутилирана вода. Благодарни сме на пивоварния завод „Каменица“, с който сключихме договор за дарение на 4 хиляди хектолитра вода. Част от това дарение вече е доставено.

- Хасково е в топ 3 в страната по санирани блокове. Колко сгради още предстоят да бъдат обновени?

- Още при встъпването ми в длъжност през 2015 г. направихме много стройна организация за една широка разяснителна кампания относно националната програма за саниране. Преди кампанията имахме регистрирани около 20 сдружения на собствениците, кандидатстващи по програмата, само за два-три месеца броят на регистрираните сдружения надмина 250. До момента имаме готови над 60 блока. Други 20 сега се ремонтират. Обявени са обществени поръчки за още 20-ина блока. Така санираните жилищни сгради по националната програма в Хасково ще станат около 100. Силно се надявам правителството да успее да продължи програмата, за да можем да обновим и блоковете, кандидатствали по програмата след 2015 г.

- Министерството на отбраната прехвърли на общината терен от 57 декара. Докъде стигна идеята да бъде превърнат в парк, какво ще има в него?

- Към момента тече обществената поръчка за идеен проект на този парк. 15 фирми кандидатстват със свои идеи. Очаквам комисията за оценка да определи най-добрия проект. Авторите му ще получат задача да направят и техническия проект. Комисията е от уважавани специалисти от цялата страна. Само един хасковски архитект участва в нея.

- Езерото на Кенана ще се превърне в атрактивна зона за спорт. Какви спортове ще могат да практикуват хасковлии през лятото и през зимата?

- Езерото на Кенана е болен въпрос от много години за община Хасково. Предишният кмет е разработил идеен проект за ремонта на езерото, но и днес стои въпросът за средствата. Няма отворена програма, по която да можем да кандидатстваме за средства за този ремонт, който по груби изчисления би струвал около 3 милиона лева. Езерото за съжаление е с изключително компрометирана настилка, тя трябва изцяло да се подмени. Водоснабдяването на изкуственото езеро също е разрушено през годините, там също се налагат ремонти.

На единия бряг има пустееща сграда, бивш ресторант и хотел, която е частна собственост. Това също създава известни пречки.

Имаме един малък проект - инициатива на младежи от Ротари клуб, които искат в сухото езеро да поставят маси за тенис, да начертаят игрища, в коритото да може да се карат велосипеди BMX. Общината ще съдейства за реализацията на всяка подобна идея, затова вече започнахме основно почистване на мястото. Надявам се младите хора да успеят да си направят сами място за забавление, общината ще съдейства с всичко, което е възможно.

Зимата хасковлии се забавляват на ледената пързалка. Там дори идват да се пързалят деца от съседни градове. Пързалката почти винаги е препълнена.

- Ще има ли Хасково тенис академия с преподавател Григор Димитров?

- Искрено се надявам това да се случи, но, разбира се, това са много мащабни планове, които не зависят само от общината. Григор Димитров преподавател - не знам дали ще може да бъде, по-скоро баща му Митко Димитров, който до преди няколко години бе треньор на сина си. Знаете, че Григор Димитров е почетен гражданин на Хасково. Всяко негово идване в града се превръща в изключително събитие освен за феновете, така също и за децата, трениращи тенис.

Клубът, в който под №1 е картотекиран Григор Димитров - „Тенис клуб Хасково 2015“ - кандидатства и вече сключи договор за концесия за спортна площадка „Юнак“. Там в изключително кратки срокове клубът направи няколко корта. Съдействах за обединението на този клуб с по-стария хасковски тенис клуб, който пък стопанисва една от най-добрите тенис бази в страната в парк „Кенана“. Там има и зала с тенис корт. Сега двата клуба работят заедно. Над 200 деца тренират усилено тенис на двете бази „Юнак“ и „Кенана“. Сред тях има и деца от чужбина.

Хасково много често е домакин на състезания, вече и от по-висок ранг. Много се надявам скоро да бъдем домакини и на голям турнир. Това, което зависи от общината и от мен лично, се прави и ще съдействам и в бъдеще.

- Започна електронният прием на първолаци в общината. Какви други електронни услуги ползват и ще ползват жителите на общината и инвеститорите?

- Освен електронния прием на документите на първокласниците тази година стартираме виртуалния посттерминал. Така чрез сайта на общината гражданите независимо къде се намират могат да извършат плащане на такси и налози към общината. Освен това в най-скоро време стартират 10 нови електронни услуги от ГРАО и дирекция „Архитектура, градоустройство, строителство и инвестиции“. От около година работим много добре с приложението „Аз, кметът“ - гражданите могат да сигнализират за забелязан от тях проблем и да проследят неговото решение. Сигналите си те подават чрез смартфона си.

- Очаква ли се нови инвеститори да стъпят на територията на Хасково и ще се разкриват ли нови и колко работни места?

- Община Хасково е една от малкото в страната, които имат Наредба за насърчаване на инвестициите.

Мога да кажа, че първият възползвал се от Наредбата за насърчаване на инвестициите е хасковски предприемач, той кандидатства и закупи общинска земя на пазарни цени. На тази земя предвижда изграждането на завод от хранително-вкусовата индустрия за над 5 милиона лева.

В Хасково работи компания, произвеждаща части за автомобили, вече са наели първите близо 200 човека, имат намерение да разширят бизнеса си.

Хасково подписа едно изключително важно споразумение с Икономическа зона Тракия заедно с Пловдив и Бургас.

Министерството на отбраната предостави на общината терена на бившето военно летище „Узунджово“. Към момента имаме много запитвания, много посещения от потенциални инвеститори за тези терени.

- Общината бе посочена от регионалния министър Николай Нанков като един от отличниците по „Региони в растеж“. Какви проекти се изпълняват в момента? Какви проекти текат за превръщането на градинките между блоковете в приятни места за отдих за жителите на града?

- Община Хасково бе посочена като „община отличник“ от министър Николай Нанков заради напредъка по реализацията на проектите по ОП „Региони в растеж“. Завършили сме и сме възложили около 90 процента от одобрените ни проекти. Вече са реновирани изцяло две училища и осем сгради на четири детски градини. В едната градина заработи единственият в града закрит басейн. Той отговаря на всички съвременни изисквания.

В момента в двата големи хасковски квартала „Бадема“ и „Орфей“, така също в пространството между улиците „Булаир“ и „Одрин“, тече цялостна реконструкция на междублокови пространства. Проектът е финансиран от ОП „Региони в растеж“ с над 3 милиона и 700 хиляди лева. Изграждат се нови детски площадки, включително такива за деца със специални потребности, нови игрища с изкуствена настилка за футбол, тенис маси, беседки, кътове за отдих с пейки, изцяло се подменя в тези зони водоснабдяването, изгражда се поливна система за зелените площи, ще имат ново осветление, нови паркинги, тротоари. Това е изключително важен проект за Хасково, защото пространствата между блоковете в тези квартали никога не са били благоустроявани от построяването им, някои от които от 30-40 години.

Работим по същата програма за довършването на жилища за социално слаби граждани.

Приключи обществена поръчка за изграждането на 8 детски площадки за над 300 хиляди лева, осигурени от бюджета на общината, договорите с изпълнителите вече са сключени и те трябва да са готови до есента.

- Вече сме в горещите месеци, хората обикалят страната. Какви фестивали ще забавляват хасковлии и ще привличат гости? Ще има ли Рок фест? Кои са най-големите атракции, които привличат туристи?

- Рок фест ще има на 29 юни, той е кулминацията на седмица „Хасково срещу дрогата“. Преди това е традиционният Национален фестивал „Китна Тракия пее и танцува“, това е фестивал за самодейни състави. Провежда се за 52-ри път. Той се превръща в една много приятна и истински българска среща на танца и песента.

Преди дни в Хасково приключиха Литературните дни „Южна пролет“ и конкурсът за дебютна литература. Това също е едно от традиционните събития в календара на Хасково, които дават неговия облик. Веднага след дните на изисканото слово бе Националният фестивал на камерния танц, очакваме около 2 хиляди участници и в танцовия фестивал „Вълшебен свят“ през юни. Готвим изключително богата празнична програма за деня на Хасково - 8 септември. Концертите в деня на празника стигат посещаемост от около 7 хиляди души - толкова се събират на откритата площадка „Спартак“. В този ред на мисли искам да подчертая, че Хасково е един жив град. Това е град, в който въпреки намалението на населението в цялата страна все още има много млади хора, които заслужават по-добри условия за живот, каквито се старая с моя екип да осигурим.