Иновативен център учи децата да пазят планетата

  • 17 октомври 2018, 15:43
  • Автор Александра Сотирова
  • НОВО ПОКОЛЕНИЕ

Medium img 0413  1

„Разделното събиране е малко усилие. Ползата от него – огромна“. С тези думи експертите на новия интерактивен образователен център на „Екопак България“ в София посрещат ученици.

Той е част от големия Технологичен център, който е построен в близост до новата сепарираща линия на компанията. Зоната за забавления и образование с игри вече посреща посетители над 14-годишна възраст.

Едва ли децата се замислят, че

до 2050 г. пластмасата в океана може да стане повече от рибите

и че всяка минута в световния океан попадат пластмасови отпадъци от различни опаковки с обем на един боклукчийски камион. Заради огромната опасност в световен мащаб, „Екопак България“ построи интерактивния образователен център, за да информира и обучава подрастващите от всички възрасти, че отпадъците от опаковки не са боклуци и че рециклирането им е важно за всички нас.

Веруюто на компанията е, че именно децата са посланици за реализиране на зелените идеи и трябва да изградим навици у тях от малки. Затова и от новия интерактивен образователен център в София планират да организират безплатен превоз за училищата, които искат да доведат учениците си в центъра. Там те могат да видят

таван от пластмасови бутилки, кресла

от картон

и продукти от рециклирани материали. Пространството от 300 кв. м  е разделено на три зони. В първата от тях има 4 секции за четирите вида отпадъци от опаковки, които се събират разделно – пластмаса, хартия, стъкло и алуминий. Представени са процесите на преработка и рециклиране на отпадъците, превръщането им в нови продукти или в изкуство.

Предложена е и мотивираща информация за ползата от рециклирането. Другата зала е прожекционната, в която се представят филми, свързани с опазването на околната среда и разделното събиране на отпадъци от опаковки. Тук посетителите се запознават с историята на организирана система за събиране на отпадъци от древността до днес. Третата зона е гората на зелените желания, където всеки посетител може да  остави своето зелено послание за бъдещите поколения.

Децата трябва да мислят в зелено

Трябва да научим младото поколение да мисли в зелено и този образователен център е една от инициативите, които ще помагат в зелената мисия на „Екопак България“. Зад инициативата на компанията застанаха и министърът на околната среда Нено Димов, зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева и кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

„Този център е модел, по който може да се ориентира екологичната политика, независимо дали става въпрос за семейство, община, държава или съюз. Ако успеем по този начин да изградим навици у тези, които днес са между 7 и 27 години, това е гаранция, че когато станат на нашите години, няма да има нужда от подобни инициативи“, заяви министър Нено Димов. Зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева допълни, че образователният център е чудесно място, където децата могат да бъдат супергерои. Тя допълни, че „Екопак България“ е своеобразен корпоративен лидер, когато става въпрос за екологично образование.

С откриването на този център „Екопак България“ по иновативен начин отново постави акцент върху това колко е важно да рециклираме отпадъците от опаковки и този път започна от по-малките, като надеждата е, че те ще се опитат да превъзпитат родителите си да мислят в зелено.