Изборите - в ръцете на ГЕРБ и COVID-19

  • 13 януари 2021, 10:30
  • Автор Иглика Горанова
  • ПРОУЧВАНЕ

Medium 4

Изборите изглежда са в ръцете на ГЕРБ. Това засега е резултатът от мерките, които правителството периодично обявява от началото на пандемията у нас в подкрепа на запазване на работни места, компенсации на работещи за затворени заради коронакризата бизнеси, добавките от 50 лв. на пенсионерите, помощи за родители, както и увеличение на заплатите в държавния сектор, играят в полза на удържане на рейтинга на управляващите. Ефектът от това широко отваряне на „бюджетната кесия“ обаче се очаква да се види на изборите, които президентът обяви, че ще са на 28 март – първата възможна дата по закон (последната е 28 май).

Социологически агенции, до които Kmeta.bg се допита, показват, че агенциите, част от които ще обявят новите си проучвания през януари 2021 г., нямат причина да смятат, че картината за ГЕРБ е много по-различна от септември 2020 г., когато бяха оповестени последните официални резултати. Тогава „Галъп“, „Тренд“, „Алфа рисърч“, както и други агенции показаха почти изравнени позиции между ГЕРБ и БСП с малък превес на управляващата партия в рамките на статистическата грешка, която е 3%.

Реакцията на засегнатите

Парите, които се раздават заради кризата на най-уязвимите, може да се окаже, че удържат рейтинга на управляващите, коментира пред Кmeta.bg Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп“. Според него обаче трябва да се изчакат последните данни, които ще са готови през януари, но едва ли може да се очаква много голяма структурна разлика от предишното изследване, което беше обявено през септември. Тогава позициите на ГЕРБ и БСП бяха почти изравнени. Може да се каже, че след протестите нищо не се промени, а ГЕРБ са в изгодна стартова позиция, защото държат администрация, общини, пари и т.н., смята Симеонов.

Според Димитър Ганев от агенция „Тренд“ колкото и да се твърди, че с мерките, които правителството предприема, се демонстрира елементарен популизъм, „който не хваща декиш“, това не е съвсем вярно. Данните досега показват, че ГЕРБ имат малка преднина преди БСП. От проучванията, които сме правили, се вижда, че пандемията по-скоро вдигна рейтинга на управляващите, каза Ганев. Той допълни, че големият проблем на изборите, ако са на 28 март, ще е ниската избирателна активност заради коронакризата. Според Ганев причината за такова голямо доверие в ГЕРБ е в лидера на партията. Атаките със снимките от лятото повлияха негативно върху рейтинга му, но като че ли той започва да расте нагоре, смятат пък други анализатори.

Геновева Петрова от „Алфа рисърч“ каза пред Кmeta.bg, че всичко, което се случва около кризата  - здравният аспект и икономическите последствия  могат да повлияят много силно на резултата. Към този момент не може да се каже дали ГЕРБ удържа преднината, защото динамиката е много голяма, идват и различни новини за нови мутации на вируса. „Дори социолозите да измерят нагласи в момента, няма гаранции, че през март те ще бъдат същите“, добави Димитрова. Според нея със сигурност хората, които се възползват от мерките за подкрепа, са доволни. „Проблемът е дали това носи достатъчна подкрепа за управляващите. По-скоро с тези мерки се „удържат“ привържениците, смята тя.

Възможните сценарии

Според политолога Георги Киряков най-бурни реакции срещу мерките на кабинета е имало от страна на бизнеса, защото работодателите смятат, че за тях не се прави достатъчно, а договорените пари се бавят. „Управляващите подпомогнаха пенсионерите, майките с деца, както и други общности, които са в рисковата група, но не направиха достатъчно за работодателите“, коментира пред Кmeta.bg Киряков. Според него с парите, насочени към рисковите групи, ГЕРБ смалява значително възможността тези хора да гласуват за други политически субекти. Така се минимизират щетите, добави политологът. Той смята, че проблемът кой ще дойде на власт след изборите е в ръцете на ГЕРБ, защото опонентите им не са в много добра кондиция. В БСП има разединения, а извънпарламентарните партии не успяват да консолидират значим протестен вот, който да катурне правителството. „На този етап е възможно да се смята, че след изборите ГЕРБ може да остане първа политическа сила. И те ще са тези, които да избират дали да бъдат управляващи, или в тази критична ситуация да оставят някой друг да обере негативите от тази ситуация за кратко – до президентските избори“, коментира Киряков. Той допълни, че този вариант го е чувал от среди  в управляващото мнозинство. „Това е краткосрочен сценарий – говорим от първата възможна дата за парламентарните избори до изборите за президент, които ще са наесен“, каза и политологът Димитър Ганев, който също смята, че този вариант не е невъзможен - ГЕРБ да предаде за кратко властта в ръцете на друга политическа сила. Припомняме, че такъв вариант наблюдавахме през 2013 г., когато ГЕРБ бяха първа политическа сила, но на власт дойде кабинетът „Орешарски“, а година след това ГЕРБ се върна в управлението.

Идеята е бизнесът да e по-спокоен, но изпълнението се бави

Мерки за смекчаване на икономическите поражения от затварянето зарази коронакризата бяха използвани в цяла Европа и от тази гледна точка ние не сме открили топлата вода, каза пред Кmeta.bg икономистът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков.

Според него проблемът на мерките при нас е бил, че са започнали да действат бавно и част от причините за това забавяне е било в разправиите между бизнеса, синдикатите и правителството при определянето им - как ще се кандидатства и кога те ще се разплащат. „Този стил го видяхме и при последните мерки, които обхващат затворените бизнеси“, допълни Стайков. Според него дори и самата мярка да е адекватна, когато тя не влезе навреме, ефектът се губи.

Икономистът добави, че идеята на мерките е да вдъхне доверие в бизнеса и да го успокои, че той ще получи някаква подкрепа, за да работи по-спокойно и да няма прекалено остри реакции. Идеята на мярката 60/40 бе именно такава – да премине бизнесът през кризата и да се запази заетостта, за да не се стига до ситуации, при които се освобождават служители, после пак да се наемат отново, като договорите се предоговорят, обясни Стайков. Според него предприетите действия са разумни и адекватни, но бавни. „Голяма част от мерките, за които се говореше през пролетта, започват да действат сега, като например пренасочване на средства оп ОП „Иновации и конкурентоспособност“. Мерките, които започнаха  да работят бързо, бяха 60/40. Другата мярка, която даде голям ефект, бе възможността да се отсрочват кредити, допълни икономистът.

Какво обяви социалното министерство

Общо 24 500 работни места в компании от секторите „Туризъм“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Транспорт“ са запазени с мярката, по която за всеки останал на работа служител се изплащат по 290 лева на месец.

Общо 1700 фирми и самонаети ползват програмата, платени са над 20 милиона лева. Мярката може да се комбинира с 60/40, така за трите сектора държавната подкрепа е 80/20.

Близо хиляда работодатели са избрали да ползват заедно двете мерки и така да получат по-големи компенсации за 21 хиляди работници.

От социалното министерство информират, че през следващата година са предвидени още 300 милиона лева за удължаване на мярката 60/40, като бизнеси в трите сектора отново ще могат да я комбинират с подкрепата от 290 лева.

Над 2 млн. пенсионери получават добавки от 50 лв. към пенсиите си от юли 2020 г. и ще получават такива до края на март 2021 г. За целта в бюджета са предвидени допълнително 318 млн. лв.

По мярката „Запази ме“ компенсации за работници от затворени бизнеси в размер на 24 лв. на ден получават 19 576 работници. МТСП предлага работниците да получават 75% от осигурителния им доход.

Социалното министерство променя критериите за месечна целева помощ, като тя ще се отпуска на семейства с деца до 14 г. при обявено извънредно положение, като доходната граница се повиши от 610 на 915 лв. на човек на семейство.

До 31 май 2021 г. всички общини ще могат да кандидатстват по програма „Патронажна грижа“ по ОП „Развитие на човешките ресурси“, като проектите ще се оценяват веднага. Бюджетът по нея е 85 млн. лв. В момента от нея се възползват 43 хил. души.