Изкуствен интелект пази Поморие от крадци и джигити

  • 11 юли 2018, 13:52
  • Автор Михаела Благоева
  • ПРОЕКТ

Medium %d0%98%d0%b2%d0%b0%d0%bd %d0%90%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%b8%d0%b5%d0%b2

Умна система за видеонаблюдение следи за кражби и произшествия на пътя отскоро в община Поморие. 50 камери на 24 точки се грижат за сигурността на жителите и туристите. Повече за инвестицията в спокойствието на поморийци пред КМЕТА.bg разказва кметът на община Поморие Иван Алексиев.

- Г-н Алексиев, отскоро Поморие е под “зоркия поглед” на умна система за видеонаблюдение. Колко струва инвестицията и чие дело е изграждането й?

- Правилно посочихте, че става дума за умна система за видеонаблюдение с една от водещите технологии в света. Внедрихме я на територията на общината. Такава система се използва в над 60 европейски страни, като са инсталирани много камери от този тип, така че е с доказано качество. Желанието ни беше не просто да осигурим камери, а цялостна система за видеонаблюдение от ново поколение. Тествахме я близо година, докато постигнем желания резултат. Всички устройства и софтуерът са с изкуствен интелект, което позволява автоматично проследяване на трафика по пътищата, да се разпознават регистрационните номера на автомобилите, да се сравняват с базата данни на МВР, да се засичат опасни обекти. Системата може да сигнализира за забравен багаж, да разпознава лица. Ако камерата засече например паднал човек, тя веднага изпраща сигнал. Идеята е дежурният служител в районното полицейско управление да може да следи 24 часа какво се случва. Системата работи в реално време с базата данни на МВР. Ако засече обявен за издирване автомобил например, тя веднага дава индикация. Камерите са 5-мегапикселови с 360-градусово покритие. Записват всичко и през деня, и през нощта, защото имат опция за нощно виждане. А записът се пази 60 дни. Част от камерите са с опция за оптичен зуум от 30 пъти, може да се види зеницата на човешко око от разстояние 300 метра. Общината обяви обществена поръчка за тази система, която беше спечелена от Vivacom. Монтирани бяха 50 камери на 24 точки, като идеята е да надграждаме системата. При директно изграждане на такива камери изпълнителят обикновено носи отговорност за тях до 1 г. след поставянето им и ако камерата изгори след това, е за сметка на общината. Докато сега заложихме параметри в поръчката фирмата-изпълнител да има отговорността да поддържа системата 5 години. Системата струва 470 000 лева, но ще бъде изплатена чрез месечни вноски в продължение на 5 г. Така общината не се товари с този огромен разход наведнъж, гарантираме, че системата ще работи и има опция за надграждане. Имаме камери и в Ахелой, ще изграждаме такива и в Каблешково.

Целта ни е да повишим сигурността по пътищата на територията на общината. Преди време имаше катастрофа и шофьорът твърдеше, че вината е в дупка на пътя, но се оказа, че той е задрямал и влязъл в насрещното, което се видя от видеонаблюдението. Искаме също да осигурим спокойствие на жителите и гостите на града ни. Все пак сме туристически град. Идват туристи от различни националности с различни разбирания. При инспектирането на системата от премиера Бойко Борисов, той посочи, че наистина тази система е най-добрата. И в Лондон са с такава.

- Усещат ли се вече ползите от тази система за видеонаблюдение?

- Да, наистина ефектът е огромен. Полицията си върши работата. Очакванията са битовата престъпност да намалее с 30 на сто.

При кражба например, щом се подаде сигнал в кой район е станало, записът се връща и се вижда какво се е случило. Вижда се кой е крадецът и се обявява за издирване.

- Как ще опазите камерите от вандали?

- Камерите са монтирани високо, на недостъпни за хора места. Така че са вандалоустойчиви. Освен това не сме обявили къде са точките, където има камери. За да не се изгуби ефектът от видеонаблюдението.

- На какъв етап е изграждането на общинския къмпинг край местността Косата?

- Проектът е готов. Очакваме количествено-стойностната сметка, за да може работният проект да бъде внесен в съответните инстанции – регионалната инспекция по околна среда и води, после в EVN и ВиК, за да получим разрешение за изграждането му. Колкото и да имам желание, за това лято няма да успеем, но се надявам за следващия летен туристически сезон да посрещнем любителите на този тип туризъм в новия къмпинг. Уточнявам, че става дума за къмпинг за кемпери в градски условия, а не за къмпингуващи с палатки. Ще има всички удобства – ток, вода, колонки за зареждане, интернет и т.н. Напредваме, важното е, че проектът вече е в етап на съгласуване.

- Какъв туристически сезон очаквате? Туристи от кои страни почиват в Поморие?

- Очакваме силен туристически сезон и доста туристи. От няколко години в Поморие има силно присъствие на руски туристи. Част от тях дори притежават имоти тук. Други идват, защото им харесва градът, спокойствието, плажовете, балнеолечението. Посещават ни още немски и английски туристи. Чува се и полска реч. Връщаме си и полския пазар, който преди години имахме. Хотелиерите казват, че всички договори са подписани и имат пълна заетост на базите. Но очакваме още туристи, тъй като сезонът не е тръгнал с пълна сила, както трябва да бъде. Все пак хората идват за слънцето и плажа.