Кабинетът на кмета от XIX век – стил и изящество

  • 13 януари 2021, 10:45
  • Автор Джейн Димитрова
  • РЕТРО

Medium 10 2  1

Има места, от които започва пътешествие във времето. Има детайли, които показват голямата картина. Има личности, които променят духа на своето време, оставяйки следи, от които идващите след тях да опитват да сглобят и изградят цялостен образ – за хода на историята, за управлението на един град, за човека зад официалните имена и вещи, с които се е обграждал.

Музей „Възраждане и Учредително събрание“ във Велико Търново показва реконструкция на канцеларията на великотърновския кмет във вида й от края на ХIХ - началото на ХХ век.

Знаково място за посрещане на гости

Експозицията е открита през 2009 г. по повод празника на Велико Търново - 22 март. Идеята е на бившия кмет на града д-р Румен Рашев. Желанието му е да се направи възстановка на кметски кабинет и това да бъде място, на което да се посрещат гости от висок ранг на общината и музея. Музеят възприема идеята с амбицията да се създаде едно знаково място в сградата, която е била стар турски конак и бивша търновска община след Освобождението, разказа историкът Тодорка Недева, която е и уредник в Регионалния исторически музей.

Мебели със символи на изобилието

Днес кабинетната гарнитура включва писалище, председателско кресло, две допълнителни кресла, пет стола. Мебелите са изработени през 1925 г. за заседателната зала на Търновската окръжна постоянна комисия (Сметната палата) от талантливия резбар и общественик Петър Кънчев и негови ученици. Към гарнитурата е имало и маса, от която сега са запазени отделни елементи.

Има полилей, който е от втората половина на ХIХ в., с украса в стил ар нуво. Той представлява двуделно порцеланово тяло, като към похлупака са прикрепени бронзова горелка с фитил и стъклен резервоар. Завършва с розета и халка за окачване.

Кметският кабинет е декориран със стенен часовник, пишеща машина, сервиз за чай, грамофон с фуния, барометър, автентичен телефон с манивела и царския герб.

Писалището е триделно, а класическата му форма е разчупена от еркерно издаване в средата, наподобяващо архитектурата на традиционната градска къща. В центъра му е разположено резбовано пано, представящо орач с волски впряг. На късите страни на еркера са поставени две идентични пана с флорални мотиви. Изобразени са и дърводелец, ковач, грънчар, ваза с цветя, традиционни къщи, гъдулка, дудук и кавал.

„Това храни света“

Председателското кресло е с височина 152 см. Четирите крака са резбовани с флорални мотиви. Предните са украсени по-богато, а на фриза между тях са представени дракони с обърнати назад глави и дълги езици, завършващи във вид на цвете. Седалката е тапицирана с кожа, прикована с кабари. В централно пано, под надпис: „ТОВА ХРАНИ СВЕТА.“, са изобразени земеделски продукти. Подлакътниците лежат върху колонки и завършват с волути. Над захващането им към облегалката страниците са резбовани с флорални орнаменти, преминавайки в два срещустоящи грифона, чиито опашки завършват като змийски глави.

Кметският кабинет реално никога не се е намирал на мястото, на което днес е представен. От 1879 г . до 1977 г., с малки прекъсвания, той е бил в същата сграда – бивш турски конак, но в друго помещение. Мебелите, които се намират в кабинета в момента, също не са били предназначени за кметски кабинет, но са достатъчно тържествени и тежки, за да пресъздават атмосферата на отминалите години. Те са със символи на изобилието и плодородието на българската земя, посочва г-жа Недева.

Някои от тях са използвани в различни периоди от градоначалниците на старопрестолния град.

Мир и спокойствие

Първият кмет, който е ръководил Велико Търново от тази сграда, е Георги Живков, а последният е Иван Генджов.

Георги Живков е първият следосвобожденски кмет на Велико Търново. Той съумява да запази града във времето на много тежък период в хода на Руско-турската война. От опожарените селища най-вече от Южна България започват да пристигат много бежанци във Велико Търново. Георги Живков поема ангажимента за тяхното настаняване, грижата за техните деца, за техния живот и препитание. С Освобождението започва и масово напускане на турското население във Велико Търново. Кметът е човекът, който спира разграбването на къщите от напускащите ги. Осигурява мира и спокойствието, разказва още историкът Тодорка Недева.

В кметската канцелария днес има и книги от личната библиотека на адвоката Марко Тотев и литература, която е била в помощ на управляващите градоначалници. Кметът трябва да познава добре законодателството, за да работи общината съобразно законите.

Посланията на времето

Днес официалните гости на общината посещават музей „Възраждане и Учредително събрание“ и кметския кабинет.

Има книга, в която посетителите на Велико Търново и конака записват своите впечатления от града и музея, както и послания към жителите и местната власт.

Експозицията е затворена, но при желание всеки може да я посети.