Как един мост вдигна напрежението в Гурково

  • 13 януари 2021, 10:34
  • Автор Николай Спасов, Даниела Стоянова
  • КОНФЛИКТ

Medium 6

Два договора за строителство на обща стойност над 1,6 млн. лева вдигнаха напрежението в Гурково през последните седмици.

Според телевизионен репортаж кметът на община Гурково Мариан Цонев е прекратил поръчка за изграждане на мост над река Гарвашница и защитни съоръжения на река Лазова, подписана от неговия предшественик Иван Иванов. Твърди се, че новият договор е връчен на фирма, управлявана от родителите на бивш съдружник на градоначалника.

Конфликт на интереси или нещо друго? Както често се случва, истината се оказва малко различна.

Мариан Цонев не крие, че е прекратил поръчката, но причината за това далеч не е амбицията му да прави услуги на свои познати.

„Да, прекратих старата поръчка, но по съвсем други причини. Първо, имаше липса на част от финансовите средства, отпуснати от държавата на старото ръководство. Когато встъпих на длъжност, веднага ме потърсиха от различни институции за тази липса и тогава се поинтересувах от самия проект. Свиках комисия за проверка, не съм действал на своя глава. 15 дни не бе пипнато нищо по този мост, един камък не бе преместен. Отделно от това установихме, че съответната фирма, избрана за изпълнител, изобщо нямаше разрешително за строеж от тази категория. Това, че съм дал фирмата на мой познат, също е невярно. Всеки може да кандидатства за този проект. В крайна сметка изпълнителят се избира с комисия, не от мен“, категоричен е Цонев.

Кметът на Гурково споделя още, че заради прекратяването на старата поръчка е имал проверки от държавата. Антикорупционната комисия и Специализираната прокуратура обаче не са открили нищо нередно в действията му. „Мисля, че с това обвиненията трябва да приключат. В крайна сметка по този мост минават хора ежедневно, свързва града с пет села, както и с община Николаево. Длъжни сме да проверим всичко, за да сме сигурни в тяхната безопасност. Мостът вече е готов. Новата фирма го построи за по-малко от месец и половина. За мен е най-важно хората в нашия град да са доволни“, допълва той пред Кmeta.bg.

Само за една година от своя мандат кметът Мариан Цонев успява да изпълни десетки проекти, които, според мнението на самите граждани, са променили изцяло облика на града и общината.

Сред тях е реконструкция и ремонт на уличната мрежа по цялата територия на общината; проектиране и изграждане на видеонаблюдение на територията на гр. Гурково; възстановяване на нарушени терени - общинска собственост на територията на община Гурково; надпис и озеленяване на ската до Гробищен парк – Гурково; основен ремонт на фонтана на площад „Войвода Генчо Къргов“; изграждане на спортни съоръжения и спортни площадки в с. Паничерево и с. Конаре, както и други.

Назначават по един работник по чистота в 26-те села на община Шумен

По един работник, който ще се грижи за чистотата, ще бъде назначен във всяко от 26-те села на община Шумен. Предложението е на кмета Любомир Христов и ще се обсъжда на предстоящата сесия на местния парламент.

Новоназначените служители ще се грижат за чистотата на местата за обществено ползване - паркове и алеи, детски площадки, тротоари. Работата ще им се възлага от селския кмет или наместник. Служителите ще са на пълен работен ден и заплата 747 лева, а заедно с парите за осигуровки, дрехи и материали разходът за всеки от тях ще е 12 059 лв. на година, или общо от бюджета трябва да се заделят 313 534 лв.

Първоначално за финансиране на тази дейност от администрацията предложиха да се вдигне таксата за смет по селата. Предложеното увеличение бе минимално - с половин промил, и мотивирано с това, че имотите в селата са с ниски данъчни оценки и това в общия случай означава ръст с не повече от 5 лева на домакинство на година.

24 часа по-късно Общината се отказа да вдига такса смет по селата. С променен текст на предходната си докладна кметът Любомир Христов посочва, че не е нужно за назначаване на работници по чистота по селата да се вдига такса смет. „Ще се търси възможност за ползване на външни финансови ресурси - програми и проекти“, казва кметът в обновената си докладна записка до Общинския съвет.

От Община Шумен преди месец обявиха, че през 2021-ва размерът на такса смет в града и кварталите „Дивдядово“, „Мътница“ и „Макак“ остава непроменен. Това сега ще важи и за 26-те села на общината.

Магарешкото рали се завърна след четири години

Един от символите на Гурково – Био Магарешкото рали, отново носи радост на местните жители.

То бе възстановено тази година именно от настоящия кмет Мариан Цонев, след като бе прекратено през 2015 г. от предишното ръководство. Традицията в Гурково продължава близо 45 години. Днес тя отново е жива след 4-годишно прекъсване. Всяко дете там е израснало с магаре.

„Много се радвам, че възстановихме тази традиция. Био Магарешкото рали се провежда всяка година на 4 и 5 септември, когато е нашият празник. Това е една възможност за хора от цяла България да дойдат и да видят нещо, за което гарантирам, че не са виждали на друго място“, казва Цонев по този повод.

Био ралито с впрегнати в четириколесни каруци магарета е уникално по рода си и през 2014 г. е патентовано. В град Гурково е основан и първият в Европа Музей на магарето, който е пряко свързан с традиционното „Био рали“, донесло популярност на община Гурково.