Кметове очакват напрежение и разправии тази есен

  • 18 септември 2018, 15:42
  • Автор Цвети Василева, Цвета Иванова, Жанина Илиева, Михаела Благоева
  • ВЛАСТ

Medium %d0%9f%d0%b0%d1%80%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82 %d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%be %d1%81%d1%8a%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5  1

Бурна политическа есен и зима очакват кметовете от новия политически сезон. Въпреки че познават партийните страсти, някои се надяват мъдростта да надделее в дебатите, които ще се водят на жълтите павета.

„Политическият сезон си е все още старият, той не е приключвал, защото цяло лято имаше активна работа и от страна на държавата, и от страна на общините. В края на лятото получихме и три оставки на министри, така че определено мисля, че в държавата политиката не е спирала включително и през  лятото. Може би това е свързано с предстоящите евроизбори  и местни избори през 2019 г. Очаквам да се говори много“, коментира кметът на Стара Загора Живко Тодоров (ГЕРБ).  Той уточни, че за него като кмет е важно да се работи и увери, по всички проекти, които в момента се реализират в Града на липите, екипът му следи стриктно изпълнението на обектите да е качествено.

„Очаквам един много напрегнат в политическо отношение сезон, очаквам разправии от различно естество. Диалогът между партиите ще бъде много остър, на моменти – недопустим. Очаквам  бурни реакции от опозицията и обществени кръгове на всеки инцидент, свързан с различни проблеми. Така смятам, защото идват евроизбори и местни избори. А преди всякакъв вид избори е така – напрежение и разправии“, коментира и кметът на Монтана Златко Живков (ГЕРБ).

Кметът на Троян Донка Михайлова (БСП) заяви, че й се иска политиците от различните нива на управление на държавата да се обърнат в по-висока степен с лице към проблемите на местните общности, да споделят разбирането на местните власти, „че това, че сме най-близо до проблемите на хората, ни прави важен фактор в подобряване на качеството на живот на българите“.

Колегата й от Ловеч Корнелия Маринова (ГЕРБ) допълни, че очаква повече конструктивност от работата на парламента през новия политически сезон. „Очаквам здравият разум да води нашите народни представители, а не да се плъзгат към популизма и да си губят времето в празни дискусии. Мъдрост и действия очаквам“, допълни тя.

„Като цяло новият сезон ще протече с напрежение заради идващите два вида избори. Не дай си боже да има и парламентарни. Всичко ще замре в очакване на резултатите. Дано завършим мандатите си нормално, за да работим за хората“, заяви кметът на Берковица инж. Милчо Доцов (независим). 

Колегата му от Ботевград Иван Гавалюгов (ГДБОП) допълни, че се надява на по-малко политически нападки и дребнотемие, а да се коментират и решават важни въпроси за страната, като подобряване на благосъстоянието на гражданите. Той се надява да минат законодателни промени за децентрализиране на финансиране на общините и на правомощията на градоначалниците. Кметовете са натоварени с много задължения и ангажименти, изискващи финансов ресурс, който не им е осигурен, каза Гавалюгов.

Много проблеми, ескалация на напрежението и протести очаква през есента и зимата кметът на Правец Румен Гунински (БСП).

„Като представител на местната власт очаквам ползотворна работа от депутатите и правителството. Очаквам и стабилно управление, за да можем ние по места да си вършим работата“, каза пък Нида Ахмедов, кмет на Каолиново (ДПС).