01
Брой

Брой 36, Юни 2018

Обратно Новина Следваща

Кметове пускат игри без пари за децата

  • 19 юни 2018, 12:57
  • Автор Павел Стаменов, Владимир Симеонов, Галина Стоянова, Жулиета Цветкова, Александра Петрова
  • ТЕМАТА

Medium 01a  1

Игри без пари за децата през лятната ваканция са подготвили голяма част от общините. Местните управи са се погрижили да осигурят забавления на младежите, с които да уплътнят времето им и да успеят да научат нови неща. Част от кметските екипи осигуряват летни курсове по програмиране и чужди езици, други залагат на спорт и танци за децата, трети търсят по-интересни забавления като стрелба с лък, летни лагери с много игри и танци край лагерния огън, курсове по шевици и др. В някои градове ученици ще рециклират пластмаси, в други пък имат организирани скаутски лагери в чужбина.

Идеята е децата и младежите да спортуват и да се веселят под зоркия поглед на преподаватели, а не да обикалят улиците. Летните школи и занимални са и в полза на родителите, които знаят къде са наследниците им и с какво се занимават. Част от школите предлагат и платени занимания срещу символични суми.

Много родители предпочитат организираните от общините школи, тъй като са безплатни. Алтернативата – частните занимални, за мнозина излизат солено.

Млади боляри с първи

бизнес стъпки през лятото

Безплатни танци и музика, майстори обучават чираци на Самоводската чаршия

Безплатни и разнообразни летни занимания за малки и големи ученици организират във Велико Търново. Своеобразните класове отварят врати на 2 юли и ще продължат чак до края на август. Покрит е целият спектър от изкуства – танцуване, пеене, свирене, рисуване и пр. Предвидени са дори часове по чужди езици, а за по-големите ученици – и по икономика, запознаване с пазара на труда и кариерно ориентиране.

Организатор на всички занимания е общинският детски комплекс във Велико Търново, като финансирането е от бюджета на кметството. Занималните ще са отворени всеки работен ден от 9 до 13 ч.

В часовете по танци програмата е разнообразна и включва изучаване както на народни хора, така и на хип-хоп. Същото важи и за заниманията по пеене – учениците ще могат да изучават както народните песни и типичната за тях орнаментика и вокални техники, така също естрада, поп и джаз пеене. Ще работи също школа по акордеон, а всеки желаещ ще може да се запознае с устройството и на типични за българския фолклор музикални инструменти.

Почти сигурно Самоводската чаршия ще се превърне в детско лятно училище за занаяти. През втората половина на август майсторите в дюкяните и работилниците ще обучават малки чираци. За придобитите умения на финала на училището всеки ще получи специално свидетелство от съответния занаятчия. Планираните занимания ще бъдат по грънчарство, дърворезба, рисуване, кожарство, изработка на бижута, плъсти, бродиране и др.

Лятна фотографска школа за деца организира и популярната фотографка от Старата столица Марина Чамуркова. Условието е участниците да са на възраст между 8 и 13 години. Сесиите са на 7-8, 14-15 и 21-22 юли. По четири часа във всеки от тези дни малките фотографи ще усвоят своите първи уроци в снимането, ще фотографират исторически забележителности, ще правят и портрети на модели. Най-добрите снимки ще бъдат събрани в изложба. Заниманията също са част от културната програма на община Велико Търново и са безплатни за децата.

Французи и италианци

играят с децата на Разлог

Лятна академия отвори врати за децата на Разлог. Гарантирани са за малчуганите много интересни игри, обучения и забавления през летните месеци. Всеки ден през юни, от понеделник до петък, за времето от 10 до 12 часа никой от участниците няма да скучае в двора на Историческия музей, където за тях ще се грижат доброволци от Франция, Германия, Италия, Испания и Азербайджан, както и уредниците на културната институция. Тези деца, които не могат да се придвижват сами, могат да са с придружители, за тях също ще се измисли интересно занимание. Ще научат нови неща, ще се запознаят с нови приятели. По време на лятната академия ще има песни, танци, игри за работа в екип, рисуване, правене на бижута, дни - посветени на водата, и редица други интересни занимания. Летните занимания ще продължат през юли и август, но ще се провеждат само два пъти в седмицата.

Лятна академия за мода и стъклопис в Благоевград

Лятна академия към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград ще предлага различни занимания за децата на областния център през този месец. От 18 юни до 29 юни за времето от 10 до 18 часа, от понеделник до петък, школите към ЦЛТРДБ ще приемат малките ентусиасти в старинния квартал „Вароша“. Заниманията ще се водят от преподаватели към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

Летните занимания са безплатни за всички желаещи и няма срок за записване. „Лятна академия“ 2018 година обединява школите по декоративно приложно изкуство, мода и дизайн, стъклопис. Занятия ще предлагат и школите по изобразително изкуство, керамика и народни танци. Школата по балет също ще отвори вратите си за малките балерини. Всички занятия ще се провеждат по предварително изготвен график.

Пантомима, програмиране и фотография в Русе

От 1 юни започна ваканцията за най-малките ученици в Русе. Заедно с това родителите търсят на кого да поверят децата си, когато са на работа. Един от вариантите са платените частни занимални и центрове, които в Русе не са малко, но трябва да се имат предвид и доста други безплатни възможности.

Общинският Младежки дом към Община Русе ежегодно организира клубове по интереси, информация за които ще бъде обявена съвсем скоро. В същото време доста деца от 4 до 8 клас се възползват от лятната детска академия на фондация „Бистра и Галина“, която също е безплатна и е с продължителност две седмици. Ежегодно след края на заниманията на децата, които се разпределят в над 10 клуба, програмата завършва с образователна екскурзия. В 18-ото издание тази година по традиция ще се включат над 130 деца от 10 до 18 г. в различни сфери от изкуството и науката, което ще бъде водено от специалисти в дадената област. Заниманията са с продължителност 4 часа на ден, а фондацията осигурява всички необходими материали.

Тази година академията е от 2 до 13 юли и включва класни стаи „Начално програмиране“, „Пантомима“, „Играем си на куклен театър“, „Рисуване“, „Оцеляване в дивата природа“, „В чудния свят на растенията“, „От нищо нещо“, професионално ателие „Културно-историческо наследство и археология“, класна стая „Дебати и ораторска реч“, „Фотография“, „Съвременен танц“. Желанието си за участие децата могат да заявят в офиса на Фондация „Бистра и Галина“ до 26.06.2018 г.

Регионалната библиотека предлага през лятото безплатни обучения по проектите „Търсачи на знания“ и „Силата на знанието“. А срещу заплащане от 40 лв. родителите могат да запишат детето в курс по история на изкуствата за 10 дни.

Астрономия за малки в

Морската градина на Варна

Ученици стават доброволци и огнеборци през лятото

Безплатни занимания за малки и големи ученици, които прекарват лятната ваканция във Варна, са организирани в 12 общински училища и центрове за подкрепа на личностното развитие. Сформирани са групи по интереси в най-различни области на науката, изкуството и спорта, като повечето съчетават приятното с полезното за децата на различни възрасти.

В общинските училища децата могат да запълнят свободното си време с викторини и състезания, рисунки на асфалт, уроци с игри по гражданско образование, история, екология, английски език, информационни технологии, изобразително изкуство и др. Обсерваторията „Николай Коперник“ в Морската градина предлага занимателна астрономия през юли и август за различните възрастови групи с „Ваканция под звездите“. Лятно училище „Със забавления и игри – за професиите научи“ провежда за групи по 20 деца през лятото Центърът за кариерно развитие.

За по-големите ученици на възраст над 16 години привлекателна алтернатива на безплатните летни занимания е включването в Младежката доброволческа служба. С него те имат възможност да полагат доброволчески труд в местни неправителствени организации и институции в различни сфери – екология, изкуство, култура, опазване на историческото наследство, спорт и туризъм, медии, екология, социални дейности. Регистрираните в службата доброволци получават ангажимент за един до два месеца през лятото в организация според предварително заявените интереси. Заетостта им е 5 дни седмично от 4 до 6 часа на ден.

От началото на юни започна да работи най-новата школа „Огнеборец“ към Общинския детски комплекс. Тя се организира по инициатива на местната противопожарна служба със съдействието на Община Варна и Регионалното управление на образованието. Школата е за ученици от III до ХII клас и ще продължи и през учебната година. Тренировките се провеждат три пъти седмично на стадион „Локомотив“. Заявления за записване могат да се подават до 31 август в електронната система на ОДК, като записаните започват да посещават тренировките веднага. Най-добрите 15 момчета и 15 момичета ще участват в представителния отбор на България в Световното първенство по пожароприложен спорт.

Бургас търси нови звезди в курсове по плуване и волейбол

За трета поредна година децата на Бургас ще имат възможност да запълнят лятната си ваканция с различни видове спорт.

С наредба на кмета Димитър Николов всички бургаски спортни клубове, които ползват общинска база, ще имат задължение да предлагат безплатни начални обучения за подрастващите през летните месеци. Така хлапетата и младежите ще могат да тренират футбол, плуване, волейбол, баскетбол, хандбал.

Целта е децата да имат още по-достъпни възможности за участие в занимания с физически упражнения и спорт, а свободното им време да се уплътни по смислен начин.

Освен това така местните отбори ще могат да открият млади и перспективни състезатели, които впоследствие да бъдат поощрени в развитието си.