01
Брой

Брой 34, Април 2018

Обратно Новина Следваща

Кметове с мисия „сигурност“ заради бандити и джигити

  • 15 април 2018, 22:22
  • Автор Цвети Василева, Александра Петрова, Даниела Стоянова, Владимир Симеонов
  • ТЕМАТА

Medium %d0%ba%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%b8

Камери срещу нарушителите и нова общинска полиция с правомощия да глобява поискаха кметовете от властта. Част от местните управници настояват паричните санкции от сгафили шофьори в градове и села да влизат в хазните им, за да могат парите да се инвестират в „очи“. Градоначалниците  от различните части на страната поставиха проблема с бандитите, липсата на достатъчно полицаи и сигурността на срещи с вътрешния министър Валентин Радев. По нареждане на премиера Бойко Борисов МВР започна среща с кметовете, за да чуе проблемите по региони и заедно да набележат мерки как да се справят с битовата престъпност. Депутати пък обсъждат как и кои от исканията на градоначалниците да станат факт.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров е автор на предложението да има модерно видеонаблюдение, кметовете да могат да глобяват нарушителите по Закона за движение по пътищата, а общинските полицаи да имат повече правомощия. Идеите на градоначалника получиха подкрепа от неговите колеги в цялата страна.

„Камерите, които ще бъдат монтирани - това ще бъде най-голямата сигурност. Дори при едно дребно престъпление камерите вършат работа. И превантивна дейност може да се изпълнява с тях, защото хората знаят, че са наблюдавани постоянно и ще се съобразяват много повече и с правилата, както за движение по пътищата, така и за общественото поведение като цяло“, убеден е Живко Тодоров.

Живко Тодоров е автор на предложението кметовете да могат да глобяват за висока скорост и за преминаване на червен светофар. То бе подкрепено от членовете на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) по време на работна среща-дискусия по приоритетни за общините теми и законодателни инициативи в парламента. Тодоров  даде за пример Стара Загора и обясни, че има 16 общински полицаи, чрез които трябва да обслужват репатратора, да се следи за екологията, да се съставят актове на замърсители, да се следи популацията на кучета, да се опазват горите и да се опазва общественият ред по събития, организирани от общината. „Това е широк набор от дейности с 16 души, които са на щат към МВР. Не може да покриваме тези дейности с тази численост“, каза Тодоров.

Според него кметовете трябва да имат правомощия да глобяват за висока скорост, защото от почти всички квартали има оплаквания, че колите се движат с много висока скорост и има много нарушители. Очевидно е, че няма как да се разчита само на „Пътна полиция“ да се справя с този проблем. „Трябва да има модерни начини - поставяне на камери и правомощия кметовете да глобяват“, категоричен е Тодоров. Решението на проблема е да се дадат законови правомощия на кметовете  да монтират стационарни камери със собствени средства, които да контролират за висока скорост и с тяхна помощ да се глобяват нарушители. Проблемът със събираемостта също може да бъде решен именно с помощта на общините. При издаването на документ за платен данък, необходим за преминаването на технически преглед на автомобила, ще излизат всички неплатени глоби и водачът ще е принуден да ги заплати.

„С тази промяна в закона ние ще постигнем двупосочен ефект. От една страна, ще има по-голям контрол и от друга страна, ще има по-голяма събираемост на тези глоби“, обяснява Тодоров.

Слагането на камери ще е скъпо, но така ще може да се търси отговорност и да се събират пари.

Живко Тодоров е автор и на идеята за повече правомощия на общинската полиция. Съществуващата сега де факто не е такава, а наемна, тъй като общините ползват полицаи, които са на щат към МВР и за които плащат по около 2000 лева месечно на вътрешното министерство. Неговото предложение е да се създаде истинска общинска полиция, към щата на съответната община, която да се ползва с всички правомощия по Закона за МВР. Кметът трябва да има възможност сам да назначава общинските полицаи, профилирани например за екоконтрол, зоополиция и т.н., и да отговаря за обществения ред.

Кметовете от област Бургас също поискаха от Валентин Радев повече камери по пътищата и в малките населени места. Те предложиха средствата, които са събирани от нарушителите по пътищата, да остават по места и с тях да се закупува нова техника за наблюдение.

„При нас – особено през летния сезон – се случват най-много катастрофи с много тежки случаи. Целта е да може с тези средства да купуваме камери за видеонаблюдение и за контрол над скоростта“, коментира кметът на Бургас Димитър Николов. По думите му така ще може да се упражнява по-стриктен контрол и да се гарантира по-голяма безопасност за гражданите.

„Знаете, че преди няколко години при нас се случи и терористичен акт. В момента в този фонд има 50 млн. лева, това не са малко средства. Искаме една част да отиват по места“, допълни градоначалникът.

 

Обсъждаме как парите от

глоби да остават в общините

Станислав Иванов, депутат от ГЕРБ и зам.-председател на Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения в Народното събрание

Идеята парите от глобите от камерите на пътя да постъпват в специални регионални фондове беше обсъдена на кръгла маса в Народното събрание с председател Цветан Цветанов. Предстои обсъждането на тази идея. Но към момента няма нищо конкретно. Когато постъпи такъв законопроект, тогава мога да коментирам. По принцип би могла да се реализира, но по какъв начин, какъв ще е мeханизмът, кога и как може да се случи, не мога да кажа отсега. Защото към момента няма нищо написано. Иначе идеята според мен е добра и няма пречки да бъде реализирана. Тази идея бе споделена от кметовете на обсъждането в парламента, всички политически сили се бяха обединили около внесените тогава предложения, но се коментира само като идея. Вероятно август или септември ще се направят тези промени, тъй като са свързани с бюджетите на общините. В момента тези средства постъпват във фонда към държавата от камерите.

(Записа Михаела Благоева)

 

Радев: Камерите от общините, софтуерът от МВР

Градоначалникът няма как да извади оръжие и да раздава правосъдие, отсече министърът

Държавата няма възможност да закупи и инсталира камери за видеонаблюдение в населените места в страната. Това трябва да направят кметовете - или със собствени средства, или с пари от дарения. Това обясни вътрешният министър Валентин Радев след среща с градоначалниците от Шуменско. Той допълни, че МВР след това ще предостави софтуер и ще изгради собствени центрове в полицията, където информацията ще постъпва и ще се обобщава.

„Такъв пример има в Бургас, в Севлиево, в София, ще го направим и тук, държавата трябва да закупи софтуер, който да обработва тази информация и тя централизирано да отива в органите на МВР и ние да реагираме“, каза Радев и добави, че по този начин ще се увеличи натискът върху престъпността.

Валентин Радев бе категоричен, че МВР ще подпомогне изграждането на системи за видеонаблюдение в градовете и селата.

Кметове и кметски наместници от Пиринско пък поискаха на срещата си с вътрешния министър да носят оръжие, тъй като понякога се срещат очи в очи с престъпници в населените места, които управляват. Аргументът им – липсват полицаи в малките селища и на практика управниците са тези, които се налага да защитават сигурността на населението и неговото имущество.

Министърът обаче охлади желанието им, тъй като няма как кметовете да са като шерифи и да носят пистолети. Според него задачата на кметовете е да имат добра комуникация с полицията. Да се свържат с полицаите, те на място да прилагат закона, а не кметът да извади оръжие и да раздава правосъдие.

„Поне да увеличат униформените по селата, за да намалят посегателствата и кражбите. Това тормози най-много хората – обирите, които често са придружени и с упражнено насилие над самите тях. А ако апашите са наясно, че кметът на населеното място е въоръжен, ще си помислят дали да тарашат чужди имоти и да задигат чуждо имущество“, коментира кметът на село Покровник Методи Цонев.

В Пиринско искат ясни правила за общинска полиция

Проблемът с по-добрата охрана, най-вече в отдалечените и по-малки населени места, е много сериозен и има нужда от търсене на решение в тази посока. Идеята за създаване на общинска полиция не е лоша, но е необходимо да се прецизира, за да не поставяме каруцата пред коня. Това твърдят кметове на общини в Пиринския край. Според тях от най-голямо значение е да се изготви точен регламент и прецизни нормативни актове за правата и задълженията на служителите в една бъдеща общинска полиция. Да се знае как тя ще си взаимодейства с органите на МВР, на кого ще се подчинява, кои ще са водещите принципи при нейното функциониране – Законът за МВР или общинските наредби. „Често се получава така, че от държавата ни вменяват задължения, които не са обезпечени финансово, а са за сметка на общинския бюджет. Кой ще финансира това начинание? Държавата ли, общината ли, съвместно държавата и общината ли? Ще могат ли общинските полицаи да задържат нарушители на закона, да ги арестуват, да ги санкционират? Къде ще отиват глобите – в общинския или в държавния бюджет? Всички тези въпроси е наложително да имат точни отговори“, питат градоначалници в Пиринско. Кметът на община Разлог Красимир Герчев смята, че е добре да се даде възможност на общините да провеждат обществени поръчки за наемането на частни охранителни фирми, които да се грижат за реда и сигурността в определени населени места. „Ние можем в диалог с местните хора да постигнем споразумение за малко по-високи местни данъци и такси, като с разликата ще се плаща на частните охранители. Защото в момента в много села няма необходимото полицейско присъствие от страна на МВР“, твърди кметът на Разлог.