Лекари стажанти са белите лястовици за селата край Банско

  • 18 септември 2018, 17:07
  • Автор Владимир Симеонов
  • НАШЕ СЕЛО

Medium 40131323 1895646524074201 9079675758414135296 n  1

Баби и дядовци от село Обидим в Пирин планина като по дадена команда излизат от домовете си сутринта и се насочват бавно – кой с бастун, кой с тояжка, към мегдана в центъра на населеното място. Пременили са се, като че отиват на празник. Празник обаче няма нито селището им, нито църквата им. По лицата им греят усмивки, някои стискат в ръцете си, а други са пъхнали по престилки и джобове дребни армагани – вафли, бонбони, меденки, сухи пасти. Човек да се чуди защо е това приповдигнато настроение в обикновен делничен ден в отдалечено на 1200 метра надморска височина селище. „За нас е празник, тъй като днес нас, старците, ще ни преглеждат безплатно млади лекари, които са на стаж. Почти всеки ден идват докторите. А това за всеки жител на села като нашето си е събитие“, с тези думи няколко баби слагат край на учудването ни.

Във всички населени места на територията на община Банско се извършват безплатни профилактични прегледи на населението – в град Добринище и в селата Обидим, Гостун, Кремен, Места, Осеново и Филипово. Те са част от заложените мерки в изпълнявания от администрацията проект „Трансфер на иновации в здравеопазването“ по Програма „Развитие на човешките ресурси“.

Общо тридесет стажанти, магистри лекари и медицински сестри поетапно ще бъдат командировани до средата на месец октомври, за да осигуряват равен достъп до здравеопазване на населението в малките населени места от общината.

В голяма част от тях няма постоянно медицинско присъствие. Хората, голяма част от които са възрастни, ще преминат безплатни лекарски прегледи и ще получат квалифицирано мнение за своя здравен статус, тъй като сред екипите има и специалист.

Сред стажантите е и Тодор Тодоров от Враца, който учи медицина пети курс в София. Той и колегите му очакват всеки ден с нетърпение срещите си със своите пациенти. Впечатлени са от добрината и гостоприемството на местните хора. „Радват се на присъствието ни като малки деца, някои не крият и сълзите си. За тях сме като бели лястовици, тъй като са откъснати от света, свикнали са без лекар, без линейка, без аптека. Добродушни са, повечето са възрастни хора, полагат доста усилия, за да стигнат до нас, за да разберат какво е здравословното им състояние. Мерим кръвното им, кръвната им захар, преглеждаме ги със слушалки. Съветваме ги да следят здравето си, да не го неглижират, най-важна е превенцията на здравето“, разказва 23-годишният бъдещ лекар. Той уточнява, че вече са идвали и доста специалисти – уролог, кардиолог, хирург, които също напълно безплатно консултират своите пациенти. На медиците хич не им е леко, тъй като в Обидим само за ден дошли над 25 местни жители, докато в град Добринище за ден прегледали над 70 души. В по-големите села като Места, Филипово и Осеново сред пациентите имало и млади хора, които рядко ходят в общинския център Банско или в областния център Благоевград, за да се прегледат. Тодоров е доволен, че е на терен, че трупа опит заедно с колегите си. Всички са удовлетворени от работата си, от общуването си с местните хора. Четири екипа всеки ден са на своя пост в различни населени места. Един медик пък е винаги в Домашния социален патронаж. Сред стажантите има и кинезитерапевти, които помагат на трудноподвижни хора и на хора с увреждания за тяхното раздвижване. „Преживяването за нас е неповторимо. Това ще ни остане като скъп спомен за цял живот. Често си тръгваме след прегледите не само с пълни сърца, но и с пълни ръце, тъй като повечето гледат да ни почерпят. На Курбан Байрам във Филипово и Осеново всички ни нагостиха с баклава и други лакомства“, казва с усмивка Тодор Тодоров. Младежът подчертава обаче, че най-важно за него и останалите стажанти е да помагат на пациентите си. Няма нищо по-хубаво за нас от това да сме полезни на хората и да виждаме в очите им удовлетворението и благодарността от добре свършената ни работа, допълва бъдещият медик.

Кметът на Банско Георги Икономов: Търсим нов модел

С този проект подобряваме здравната грижа за хората в нашата община, която е планинска. Част от населените места тук са високопланински, по-труднодостъпни. Далече са от градовете и от възможностите, които предлагат градовете като работа и услуги, в това число и здравни. В нашите села отдавна върви процес по обезлюдяване, но въпреки това ние сме длъжни да се грижим за хората и да търсим начини за подобряване на качеството им на живот.

Целите, които си поставихме, бяха с помощта на четирима експерти да проучим възможностите за въвеждане на иновативни модели в здравеопазването. В съседна Румъния е въведена интересна и много ефикасна система за първа помощ – SMURD, която допълва традиционната система за спешна помощ. Тя обединява работата на пожарникарите с оказването на първа помощ. Първото ниво са именно екипите за оказване на първа помощ. Те са разпределени предимно в линейки и са пожарникари. По този начин се уплътнява свободният капацитет на пожарната. Второто ниво на екипи са мобилните екипи за интензивна грижа. Те са по-малко и включват медицински кадри, работещи в болници, които изпълняват смяната си в тези мобилни екипи. Тук се включват и парамедиците. Към третото ниво спадат екипите, отговарящи за транспортирането на пациенти на по-дълги разстояния от най-близката болница. Тези екипи имат зачислени хеликоптери, пилотирани от двама пилоти. В екипите за транспортиране са включени още един лекар и една мед. сестра от отделението за спешна помощ.

В проекта заложихме провеждането на медицински прегледи на населението по места. Ремонтираме медицинските кабинети в селата и ще закупим базово оборудване за тях. Така ще се опитаме да постигнем устойчивост във времето на проекта, едни по-трайни позитиви.

Най-голямата ни амбиция е да се опитаме да направим община Банско пилотна община, в която да се приложи системата за спешна медицинска помощ SMURD. Планираме да проведем разговори с ръководството на здравното министерство, за да получим тяхната подкрепа. В българското законодателство липсва термина „парамедик“. Кризата за медицински кадри расте непрекъснато. Почти няма учебни заведения и желаещи да учат за „фелдшери“. А това са медицинските специалности, които идеално биха се вписали в една такава система за спешна помощ.

Необходимо е също да получим съдействието на МВР, а закупуването на оборудвана линейка е по-лесната част. Трудни са законодателните промени, трудно е да убедиш държавната машина в необходимостта от прилагане на нови, по-функционални и ефикасни методи за медицинска грижа.