Маймуната Чочо и пони са звездите в Кнежа

  • 16 май 2018, 15:50
  • Автор Петя Валентинова
  • ТЕМАТА

Medium %d0%9a%d0%bd%d0%b5%d0%b6%d0%b06

Точно колкото народните избраници – 240, са животинските обитатели на живописния лесопарк „Гергана“ в Кнежа. Сред красотата на вековните дървета и редки растения се мъдрят 28 масивни сгради и клетки, които приютяват екзотични твари от различни части на света. Маймуната Чочо, щрауси, лъв, вълци, лисици, елени и красиво пони са малка част от атрактивните екземпляри в зоопарка.

Разположен само на 3 км от центъра на Кнежа, парк „Гергана“ е любимо място на местните жители и гости на града. Той е с площ 546 дка и на запад граничи с река Гостиля. Местността се нарича Кукутановец, на чието име е кръстен и традиционният фолклорен фестивал.

„Лесопаркът е едно от малкото живописни места в нашия район, което съществува от 1980 г. Първоначално като лесопарк, а по-късно - през 2008 г., получава официално лиценза си за зоопарк“, разказват от общинската администрация в града.

От кметския екип признават, че зоопаркът се нуждае от много грижи, за да се поддържа в изряден вид. Преди 2 месеца местната управа закупи и монтира нови детски съоръжения - крепостна кула-пързалка, 2 люлки тип „везна“, 2 двойни люлки и 2 дървени беседки с пейки и цветни декорации.

Точно преди година Община Кнежа изготви и депозира и проект за ремонт и реконструкция на зоопарка по програма за трансгранично и международно сътрудничество Interreg V-A с Румъния. По него бе предвидено подобряване на местообитанията на животните, създаване на нови атракциони, места за отдих и спорт, както и създаване на трансгранични екотуристически продукти и услуги между община Кнежа и румънски партньори.

„За съжаление проектът не беше одобрен за финансиране, но това не ни отказва да търсим механизми за разкрасяване на нашето уникално богатство – парк „Гергана“, категорични са от екипа на кмета Илийчо Лачовски.