Мегаспектакъл „Моление“ и опера на стадиона в Стара Загора

  • 11 юли 2018, 14:52
  • Автор Цвети Василева
  • ПРОДУКЦИЯ

Medium nabucco2016

На уникални събития ще станат свидетели гражданите и гостите на Стара Загора през лятото. Особено значимите събития в живота на града през юли са посветени на 141 години от освобождението на Стара Загора и на Европейската година на културното наследство.

По повод 140 години от освобождението на България и 141 години от освобождението на Стара Загора се подготвя мегаспектакълът „Моление“ на Държавна опера Стара Загора. Той е продължение на спектакъла „Молитва за Стара Загора“, който м. г. събра над 30 хиляди души на монумента „Бранителите на Стара Загора“.

Всички те се помолиха заедно с Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан за града си. Жителите и гостите на Стара Загора наблюдаваха

уникален по рода си и мащаби за България спектакъл

С възможностите на визуалните изкуства, невероятен звук и светлина, бе представен един нов тип градски ритуал в памет на загиналите и дадените свидни жертви по пътя към национално освобождение.

В автентична среда, на историческия хълм Чадър могила, където са се водили реалните бойни действия, спектакълът съчета основните компоненти на посланието – саможертва, традиция и вяра. Подобно съчетание от музика, глас, светлинни ефекти и присъствие по мащаби и технически параметри се прави у нас за първи път. Специална роля в него бе отредена на Старозагорския митрополит Киприан, който произнесе молитва с думите: „Господи Иисусе Христе, Боже наш, Боже на всяко милосърдие и щедрости, Твоята милост е безмерна и човеколюбието неизмерима главина. Ние, твоите недостойни раби, със страх и трепет падаме пред величието Ти и смирено принасяме на Твоето добросърдечие благодарствена служба за великите Твои благодеяния, които си проявил към жителите на град Стара Загора“. Последва светлинен спектакъл, който озари мемориала с десетки лъчове. Музика, светлина, глас и кадри на децата и праотците на Стара Загора, прожектирани върху бранителите от мемориала, се събраха в едно.

Тази година мегаспектакълът ще започне в 21 часа на 31 юли на същото място. Най-напред оркестърът на Държавна опера Стара Загора под диригентството на митрополит Киприан ще изпълни ораторията на Найден Андреев „Моление“. След това пред жителите и гостите на града

ще оживее нестинарски танц от балета „Нестинарка“

на Марин Големинов, а в третата част ще звучи Тържествена увертюра на Чайковски. В изпълненията ще се включат Военният оркестър на Втора механизирана бригада и Общинският духов оркестър.

Мегаспектакълът ще завърши с 12 топовни салюта

След огромния успех на постановките „Аида“ и „Кармен“ на стадион „Берое“ през изминалите две години, тази година Операта ще представи суперпродукцията „Набуко“. На 8 юли от 21.00 часа на стадиона под Аязмото започва грандиозен спектакъл на една от най-любимите и популярни опери на Джузепе Верди. Суперпродукцията се подготвя специално за третото издание на „Опера на стадиона“. Спектакъла ще дирижира Ивайло Кринчев, режисьор е директорът на Операта Огнян Драганов. Звезден състав от солисти ще зарадва с изпълненията си почитателите на оперното изкуство. В ролята на Абигайл гостува световната оперна дива Мария Гулегина, която вече пристигна в Стара Загора. Именитата певица, превзела оперния Олимп, години наред е в афишите на най-престижните световни оперни сцени. Определяна ласкаво от музикалната критика като „вокално чудо“,

„руското сопрано, в чиито вени тече кръвта на Верди“

Мария Гулегина идва за първи път в България по покана на артистичния директор на Старозагорската опера оперната прима Веселина Кацарова. В ролята на Набуко ще й партнира блестящият румънски баритон Йонуц Паску, който е познат на старозагорската публика от незабравимите си гостувания в спектакли на операта „Трубадур“ и в галаконцерта на Фестивала на оперното и балетното изкуство през 2016 година. Талантливият млад певец има респектираща биография с постоянни ангажименти освен в Букурещката опера и оперните театри и фестивали в Румъния, в операта в Тел Авив, Израел, в оперните театри в Салерно, Падуа, Лиеж, Валенсия, гастролира в Холандия и Южна Корея. Ще им партнират великолепните солисти на Държавна опера-Стара Загора Ивайло Джуров, Петя Петрова и Ивайло Михайлов, които ще се представят в трите знакови роли на Захария, Фенена и Измаел. Върховният жрец ще бъде Александър Марулев, Абдало – Ивайло Йовчев, а Анна – Нина Димитрова.

В мегаспектакъла участват оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора, както

и представители на Прабългарска школа за оцеляване

„Бага-Тур“

Шест хорови формации ще участват в спектакъла на операта „Набуко“ и ще изпълнят заедно с колегите си от Операта знаменития хор на евреите: Дамски камерен хор „Библиофония“ – Стара Загора, Смесен хор „Родина“ – Стара Загора, Смесен хор „Петко Стайнов“, Хор към Фондация „Миню Балкански“ – Нова Загора, Смесен хор „Славей“ – Харманли, Общински представителен хор – от Димитровград и Представителен смесен хор „Родна песен“ Хасково.

За пръв път „Набуко“ е представена в Стара Загора на 17 май 1967 г. и почти не слиза от репертоара на Държавна опера - Стара Загора. Следват постановките през 1982, 1995, 1997, 2001 и 2011 г. Представленията се радват на неизменен интерес у нас и в чужбина. През пролетта на 2011-а операта „Набуко“ е изиграна 25 пъти пред взискателната публика на Белгия и Холандия. На 20 юли 2016 г. на Античен форум Старозагорската опера съвместно с Държавна опера-Бургас показаха нов, грандиозен спектакъл на „Набуко“. Суперпродукцията бе подготвена специално за Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ 2016 - Велико Търново и включваше творческите състави на двата оперни театъра.

Именно тази версия, но в много по-голям мащаб като участници, ще видят и зрителите тази година.