Мрежи от супер „очи“ в  Пиринско

  • 15 април 2018, 22:31
  • Автор Владимир Симеонов, Петя Валентинова
  • ТЕМАТА

Medium %d0%92%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b0 %d0%ba%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%b8

Общините Благоевград и Банско инвестират в изграждането на системи за видеонаблюдение, за да борят престъпността и опазването на обществения ред в населените места. В областния център на Пиринско първоначално камерите ще са в централната градска част и в училищата и забавачките. Ще има наблюдение и в парковите зони. „Стойността на двата проекта, които са ни предложени, е между 1,8 и 2 милиона лева. Ще искаме да изплатим цялата сума за срок от 5 години, като първоначалната вноска ще е минимална. Искаме гаранция, че изпълнението ще е качествено, за да платим за нещо реално и работещо. Ще се монтират камери във всички дворове и сгради на училища и детски градини, на кръстовищата.

Полицията също ще има достъп до тази система, за да може да реагира при нужда. Целта е да има контрол чрез видеонаблюдение и да се ограничи нарушаването на обществения ред и посегателствата“, твърди кметът на общината Атанас Камбитов. Градоначалникът уточни, че до месец май трябва да започне изграждането на видеосистемата за наблюдение, която да е готова в по-голямата си част до края на месец септември.

Община Банско миналата година стартира мащабна акция по осигуряване на видеонаблюдение в курорта, който се посещава целогодишно от хиляди туристи. Целта на местната власт е да има превенция срещу нарушаването на обществения ред и извършването на различни противообществени прояви – кражби, скандали, физически сблъсъци, вандализъм. „За нас видеонаблюдението на територията на града е един от приоритетите ни. С новите устройства гарантираме още по-надеждно безопасността и неприкосновеността на гражданите и на тяхното имущество“, разкри кметът на община Банско – Георги Икономов.

Видеокамерите ще са от най-модерните, последно поколение на тази техника в световен мащаб. До една седмица част от устройствата ще бъдат поставени на входно-изходните пунктове на курортния град, те ще са с по-голяма резолюция, с по-големи възможности. По този начин ще може да се правят по-добри заснемания и на автомобилите, и на хората, които пътуват и влизат или излизат от Банско. Предвижда се поне 10-12 възлови места в населеното място също да бъдат покрити с видеонаблюдение при изпълнението на първия етап от мащабното начинание на общината. Всичко това се прави съвместно и със съветите на полицията в курорта. Ще се изгради ситуационен център, който ще се намира в полицейското управление. В него ще се осъществява 24-часово наблюдение на районите, в които ще се монтират новите и съвременни 48 видеокамери. Целта е до 3-4 години целият град да бъде обхванат от системата за видеонаблюдение. „Вече монтирахме видеокамера по пътя към Пирин планина, която заснема и брои влизащите на територията на Национален парк „Пирин“ автомобили“, каза още кметът на Банско.

 

Любомир Кръстев, кмет на село Косталево, община Враца:

Ще изберем гардове, един полицай не може да респектира

- Г-н Кръстев, престъпността е бич за населението в Косталево. Мислите ли заедно с жителите върху варианта да наемете частна охрана?

- Не само мислим, а вече действаме по въпроса. Три фирми вече ме потърсиха и заявиха своите оферти, за да охраняват имоти, хора и животни в Косталево. В най-скоро време ще свикам общоселско събрание, на което ще уведомя хората за постъпилите кандидатури. Ако се съгласят на този вариант - всеки да плаща символична сума месечно за сигурност, ще пристъпим към избор на фирми и подписване на договор.

- Наскоро вътрешният министър Валентин Радев се срещна с кметове от Врачанска област, за да се информира за противодействието на престъпността в региона и обеща да се работи по назначаване на полицейски инспектори във всяко населено място. Това не ви ли обнадеждава?

- Честно казано - не. Не вярвам, че това ще се случи скоро, а дори да стане - един инспектор трудно ще всее респект сред закононарушителите и ще се справи с групи, които се занимават предимно с дребни кражби и посегателства.

- Тоест, вие виждате в частната охрана последна надежда за гарантиране сигурността на населението?

- Да, точно така. И смятам, че сме длъжни да направим всичко възможно, за да спят спокойно хората.

 

Инж. Иво Цветков, кмет на oбщина Бяла Слатина:

Плащаме данъци, за да ни пази държавата

- Инж. Цветков, действа ли частна охрана в населените места от общината?

- Не, никъде не се разчита на външни охранители.

- Вие как гледате на тази опция - да се наеме фирма, която да пази срещу заплащане и кметът да има право да сключва договор с нея?

- Откровено казано, не съм привърженик. Използвам услугите на частни фирми, само когато се касае за охрана на важни събития и публични обекти. За сигурността на населението обаче не считам за адекватно да вменявам отговорности на външни лица, за чиито съвест, умения и трудови навици няма как да гарантирам.

Освен това местното население е достатъчно смазано от безработица и безпаричие, за да искаме от тях да отделят пари за частна охрана. Все пак всички плащаме данъци и имаме право на държавна защита. Вярвам, че полицейските служители са тези, които трябва да се грижат за нашата безопасност. Няма защо да се изземват функциите им от кметове и частни охранители.

Особено деликатна е и темата за контрола на частната охрана. Ако хипотетично се стигне до казус със закъсняла или спорна реакция при битов инцидент от страна на наетата фирма, кой трябва да поеме отговорност пред органите на реда? Като цяло, много са неизвестните около тази проблематика и аз смятам, че трябва да се доверим на традициите и опита на МВР, що се касае до сигурността на хората.

 

Цветослав Цветков, кмет на село Лиляче, община Враца:

Лиляче твърдо с „такса спокойствие“

- Лиляче стана нарицателно за село, доволно от частната охрана. От колко години ползвате тези услуги и колко ви струват?

- Работим с охранителната фирма от 6 години. За това време не само са предотвратени престъпления, а и се респектираха закононарушителите. От началото на годината в селото е станала само една телефонна измама. Това е. Преди патехме от чести набези на кокошкари и престъпници. Докато реагира полицията, ставаше твърде късно. Откакто наехме частната охрана, хората са спокойни и доволни. Това е важно за мен. Държа обаче да уточня, че не аз еднолично съм наел гардовете, а общ селски съвет ги избра по демократичен начин - от 4 подадени оферти. Оттогава хората си плащат редовно - по 5 лв. на обитаема и 10 лв. за „празна“ къща. Щом те са доволни от услугата, аз съм никой да оспорвам това решение.

- Говори се активно, че МВР ще засили присъствието си по селата. Вярвате ли?

- Дано да стане, ще се радвам. Само хората обаче ще решат дали въпреки засиленото полицейско присъствие са склонни да се лишат от частната охрана на имотите си.

 

Николай Мицов, кмет на село Девене, община Враца:

Трябва местни хора да се обучат и въоръжат

- Г-н Мицов, към днешна дата действа ли частна охрана в Девене?

- Не. Преди години сключихме договор с фирма, но после го разтрогнахме. Плащахме солидно - по 900 лв. на месец, а се налагаше често лично да ги издирвам, за да дойдат да огледат обектите си. Затова се разделихме. Просто не бяха сполучлив избор.

- Мислили ли сте отново да наемете такава фирма?

- Да, напоследък все по-често. Не мога да отрека, че в последните години полицейското присъствие се засили и много по-често виждаме патрулка да обикаля. Въпреки това обаче набезите не стихват. Особено в необитаемите къщи. Там е страшно - случва се да се краде ежедневно.

- Имате ли нови кандидати да ви пазят срещу заплащане?

- Да, при това наше момче, от селото. Има охранителна фирма и е готов да поеме дейността, ако и хората се съгласят. Аз обаче виждам модела така - трябва местни хора да се обучат и въоръжат - поне петима, които да патрулират и наглеждат къщи и ниви. Тъй като са местни, те ще са по-мотивирани и лично заинтересовани.