Немската фирма наема 2500 за завода си в Плевен

  • 17 октомври 2018, 15:48
  • Автор Михаела Благоева
  • РАЗВИТИЕ

Medium parva kopka

Нов завод за части за автомобили се строи в Плевен. Това е поредната инвестиция на чуждестранна компания в района. Новите производства ще засилят развитието на региона, ще дадат работа на хиляди хора и ще повишат стандарта на живот на хората.

Официалната церемония за „първа копка“ на завода на немската компания Leoni - най-големият производител в Европа и четвърти в световен мащаб на електрически системи, кабели и други компоненти за автомобили, се проведе преди броени дни. На нея присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на икономиката Емил Караниколов, кметът на община Плевен Георг Спартански. Инвестицията е на стойност 32 млн. евро, от които 16 млн. евро са инвестирани в сградата и още 16 млн. евро в оборудване. Новата производствена база се очаква да започне функционирането си до края на 2019 г. и ще отвори между 2000 и 2500 нови работни места в региона. Площта на завода в Плевен е 30 000 кв. м, от които около 20 000 са за производствени мощности. Останалата част ще бъде заета от съблекални, столова и зона за обучения. Пълният капацитет на завода ще бъде достигнат постепенно до 2020 г., според плана на адаптиране на пространството към нуждите на производството. Компанията вече започна да търси и наема специалисти по качеството, логистиката, контрол по производството, инженери, човешки ресурси, администрация, счетоводство и др. От българска страна инвеститор и главен изпълнител със сключен дългосрочен договор за наем е „Хоризонт-Иванов“, който инвестира в проекта 16 млн. евро. „Хоризонт-Иванов“ е строител-инвеститор, който проектира, изгражда и отдава под наем завода на немската компания Leoni, която го наема, оборудва и започва да набира персонал. Договорът за наем е за 15 г. „Заводът на немската компания Leoni в Плевен към момента се изгражда и това ще продължи до лятото на 2020 г. Хубаво е, че решиха да инвестират именно в Северна България, която определено има повече нужда от Южна България от такива инвеститори. Плевен е с население около 100 хил. души, което дава възможност да се наеме нужното количество работна ръка“, каза пред Кмета.bg Светослав Богалински, директор „Бизнес развитие“ в строително-инвестиционна компания  „Хоризонт-Иванов“ и зам.-председател на Българо-ливанския бизнес съвет. Той е категоричен, че условията за бизнес в община Плевен са отлични. „Срещнахме подкрепа на всяко ниво, от кмета Спартански и от държавната администрация в лицето на Министерство на икономиката. Отнесоха се доста сериозно и адекватно към този голям инвеститор. Същото разбиране срещнахме и у кмета на Димитровград Иво Димов при инвестицията на „Язаки“. Виждам голямо израстване в общините през последните 3-4 г., знаят как да привличат инвеститори и да представят адекватни презентации. Плевен е град, който смятам, че в най-ново време ще има нов облик“,коментира Богалински.

БЛИЦ

Не делим инвеститорите, помагаме на всички

Водих преговорите с Leoni на немски език, казва кметът на Плевен Георг Спартански

- Г-н Спартански, защо компания като Leoni избра именно Плевен за своята инвестиция?

- От юни 2016 г., тоест в продължение на 2 г. и 3 месеца до първата копка на завода буквално преди дни, сме водили множество разговори с Leoni. Предоставили сме им информация за всички възможности и предимства на общината. Бяхме в конкуренция с Пловдив, Видин и Ловеч. Явно сме били достатъчно убедителни, предлагайки на инвеститора място, където да реализира инвестицията си с гаранция за ефективност в годините напред с оглед потенциала на града и региона, работната ръка, географското положение, перспективите за развитие на тази част от България – строителството на АМ „Хемус“, близостта на общини извън Плевенска област, които могат да осигурят достатъчно работна ръка и т.н. За нас е окуражаващо, че досегашният Северозападен регион не е безперспективна територия за чуждестранните инвеститори. Водим разговори и с други инвеститори – чешки, китайски, немски и австрийски фирми. Но инвеститорите са като водата – търсят пътя на най-малкото съпротивление, глупава вода няма. Надявам се, че нашите усилия ще са в унисон с националната политика за развитие на северната част на страната. Не е тайна, че 75% от БВП на страната се произвежда в Южна България. Но има и северна част на страната. Контактите на изток са не по-малко важни от тези на юг. Leoni направиха добър избор, тъй като седмата по големина община в България разполага с човешки потенциал и добро географско положение, за да може произвежданата тук продукция да бъде качествена и с нужните коридорни връзки към съответните пазари. Вероятно е имало значение и това, че водехме преговорите на немски език, тъй като аз съм възпитаник на Немската гимназия в Монтана. Това е направило добро впечатление на инвеститора в чисто човешки план. Положил съм всички усилия да убедя инвеститора, че тук е неговото място.

- Как община Плевен привлича инвеститори и подобрява бизнес климата?

- За мен няма разлика между плевенски, български и чуждестранни инвеститори. Всички са поставени на равни условия, няма запазени места на първи ред. Обещал съм, че това, което зависи от общината, ще се прави честно и прозрачно, както и че всички административни процедури ще се правят приоритетно за случването на инвестициите. Френската фирма „Малтери суфле“, която произвежда малц за нуждите на пивоварната промишленост, след дълго колебание реши да увеличи тройно капацитета си и да изгради нови мощности в Плевен на мястото на бившата бирена фабрика. Това е доказателство, че вижда потенциал в Плевен.

- Има ли инвеститорски интерес към Плевен?

- Не сме върнали никого. Водили сме такива разговори с чешки, американски, немски, австрийски, китайски компании. Това е непрекъснат процес, но те водят разговори и с други общини. Надявам се да имаме и други завършени проекти на чужди инвеститори. За нас е важно да има инвестиции в икономиката, защото създават трудова заетост, която способства гражданите на Плевен да остават в общината. При добро заплащане гражданите ще предпочетат да остават в родните си места, за да развиват професионалния си потенциал. Инвестициите трябва да са равномерно разпределени в страната, за да създават трудова заетост и да няма вътрешна и външна миграция.

- Над какви проекти работите в момента?

- Продължаваме работата по усвояването на евросредствата по европроектите в 3-те направления – градска среда, образователна инфраструктура, интегриран градски транспорт. Финансираме със собствени средства проекти в областта на образованието и инфраструктурата. Работим по цялостно преустройство на Автогара Плевен, която е една от малкото автогари общинска собственост. Нужни са доста инвестиции, за да заприлича на истинска автогара. Проектира се преустройството на терен, който получихме от държавата за изграждане на постоянен приют за кучета. Имаме готов проект за цялостно реновиране на пешеходната зона от пл. „Свобода“ до ДТ „Иван Радоев“. Имаме проект и за изграждането на скейтборд парк. Имаме амбицията да подменим изцяло уличното осветление с енергоспестяващо, което ще доведе до 50 на сто по-малки разходи. Планираме да стартираме това още догодина, без да влагаме средства на общината, а фирмата изпълнител да финансира проекта, след което ние помесечно ще изплащаме в годините тази инвестиция в сигурността на гражданите. Ние трябва да си свършим работата, а оценката я дават гражданите. Рязането на ленти идва като резултат от добре свършената работа. Затова усилията трябва да са към практическото изпълнение на плановете, а не към фанфарите.