01v
Брой

Брой 35, Май 2018

Обратно Новина Следваща

Нощни обиколки и кино в Софийския зоопарк

  • 16 май 2018, 15:35
  • Автор Мария ДИМИТРОВА
  • ТЕМАТА

Medium %d0%b7%d0%be%d0%be%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%ba  %d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%80 %d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%be%d0%b2 %d1%81%d0%bd. %d0%ba%d1%80%d1%81%d0%b2%d1%80%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%b24

Зоопарковете в страната привличат малки и големи посетители. Общините се стараят да отделят средства, за да превърнат зоните на четириногите в места по-близки до реалната им среда в природата. От април в столичния зоопарк се извиват опашки за новата инициатива – уроци за животните с демонстрации как се хранят. Царството на животните в Плевен е уникално за страната – разположено е в защитената местност Кайлъка, а животните обитават естествени пещери. Варненският зоокът е в Морската градина и е прекрасно място за разходка на жителите и гостите на града. Градината в Ловеч е огромна – там могат да се видят камили, японски елен, лъвове и тигри. В единствения парк във Великотърновско – този в Павликени, има кенгуру, а в Айтос отглеждат и пингвини. 

Опашка пред зоопарка. Десетки родители с хлапетата чакаха търпеливо, за да влязат в царството на животните в София и да участват в забавните уроци с демонстрации как се хранят лъвове, слонове, змии.

Зoологическата градина в София е най-голямата и най-старата на Балканите. Ежегодно близо половин милион възрастни и деца от цялата страна се любуват на изобилието от най-различни видове животни. Върху площ от 235 декара тук живеят около 2000 бозайници, влечуги, птици и т.н. Индийският слон, белият носорог, хипопотамите, африканските лъвове, леопардите, кафявите мечки, гибоните и египетските лешояди са едни от емблемите на столичния зоокът.

Последните новодошли екземпляри, които посетителите могат да видят, са двойка чипоухи мъжки прасета - особено интересен и екзотичен вид, както и зелен дървесен питон - изключително рядък вид змия. Съвсем скоро зоологическата градина предстои да се сдобие и с бърнеста мечка – животно с грива, което обитава Индия и подножието на Хималаите. Такова четириного в столичния зоопарк досега не е имало.

Наред с новите „столичани“ в градината започва мащабна реконструкция на сектора с приматите, който ще бъде значително разширен. През 2017 г. завърши ремонтът на външните заграждения за големите котки и сега те са с 10 пъти по-голяма площ от преди.

В момента се работи и по финализирането на Генералния план, който ще оформи визията на мястото за следващите 15 години. „Целта ни е да станем като големите европейски паркове - да имаме географски зони „Африка“, „Азия“ и пр., в които животните да живеят в условия близки до естествената им среда“, каза директорът на столичния зоопарк Добромир Бориславов. Така животните от един континент ще обитават едната част на парка, тези от втори – друга, тези от трети – трета.

Създадената през 1888 г. зоологическа градина тази година през май празнува своя 130-и рожден ден. Освен пъстрата празнична програма, включваща концерти, рисуване, игри и изложба, зоокътът предлага на посетителите множество забавления през цялата година. „През лятото предвиждаме да има нощно кино, с нощен тур на зоопарка, а за децата от юни месец започва лятното зооучилище. Есента възнамеряваме да сложим монитори в залата на големите котки, на които да се излъчват филми“, обяснява Бориславов.

А от животните се интересуват и множество дарители и осиновители. „Едно време хората осиновяваха заради реклама, защото смятаха, че на табелата, която поставяме, ще я виждат хиляди хора. Сега го правят, защото имат отношение към животните. Дават средства, интересуват се как ги усвояваме и харчим в полза на обитателите на зоопарка“, категоричен е директорът. Самият той участва в т.нар. демонстративно хранене, чиято цел е да обърне внимание на проблема с храненето на животни от хората - нещо, което е забранено и може да доведе до загиване на редица екземпляри.

Зоологическата градина в София следва съвременните тенденции да бъде образователен, природозащитен и научен център. Тя е кандидат-член на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите и е сред Стоте национални туристически обекта на България.

Снимки: Красимир Свраков