Нов фестивал превръща Банско в хитова дестинация

  • 19 юни 2018, 14:09
  • Автор Дарина Михалева
  • ПРОЕКТ

Medium  dsc0321

Банско ще има нов фестивал. С него най-популярният планински курорт планира да се превърне в хитова дестинация и в горещите месеци. Фестивалното лято в Банско започва със заявката да бъде по-успешно в сравнение с предишни години. Новият фест „Фолклорна магия“ ще даде старт на културните прояви в града под Тодорка, като ще бъде последван по-късно от „Банско Джаз Фест“, „Банско Опера Фест“, „Банско Балкан Фест“ и Летни театрални вечери.

Фолклорната магия на първия национален фестивал за народно творчество ще завладее Банско от 29 юни до 1 юли. Негови организатори са общината и „Фен Фолк ТВ“. Амбицията им е фестивалът да се превърне в най-авторитетната проява на фолклорна тематика в Югозапада.

Концепцията на проекта предвижда да обедини конкурсното начало с концерти на най-големите имена в българския фолклор. Във фестивала могат да се включат самодейци от всички фолклорни области на страната и от всички възрасти. Предвидени са

четири категории за участие - пеене, свирене, танци

и демонстрация на обичаи и традиции. През трите дни те ще бъдат оценявани от авторитетно жури, а вечерните концерти са предвидени за големите имена в българския фолклор.

Организаторите обявиха и гост-звездите на националния фестивал за народно творчество. За първи път на една сцена, на живо участие ще вземат едни от най-обичаните и популярни изпълнители на народната музика в България. Ще има концертна програма в обедната част на деня, както и вечерта.

След официалното откриване на „Фолклорна магия“ на 29 юни, на сцената на фестивала ще се изявят Румяна Попова, Янка Рупкина и Илиян Йорданов, Ваня Вълкова, МФГ „Годлевски Великден“ и орк. „Щуро Маке“.

През втория фестивален ден, 30 юни, жителите и гостите на Банско ще могат да чуят на живо Радостина Паньова, Ива Давидова, Ана-Мария, Неврокопски ансамбъл за песни и танци от Гоце Делчев, Младен Малаков и Надя Петрова.

В последния ден от национален фестивал „Фолклорна магия“ - 1 юли - посетителите ще могат да се насладят на изпълненията на Бинка Добрева и Александър Райчев, Ива и Велислава Костадинови, Бански старчета, Гуна Иванова, Илиян Михов – Баровеца, Георги Янев и орк. „Орфей“.

За да се потопят докрай в самобитната атмосфера, посетителите ще могат да се насладят на демонстрации на красивите български обичаи, храни, напитки и ръчно изработени изделия.

Всичко това ще се случва

под дебелите сенки на вековните дървета в градския парк

в Банско, където на няколко сцени ще се изявяват самодейците от всички фолклорни области и възрасти в категориите пеене, свирене, танци и демонстрация на обичаи и традиции.

Целта на „Фолклорна магия“ е да популяризира, съхрани и развие българските традиции, фолклор, обичаи, култура и родното производство. Талант и майсторство ще покажат самодейци, занаятчии и производители на традиционни стоки. Специално внимание ще бъде отделено на традиционната българска кухня чрез

специални кулинарни зони и състезания за приготвяне на ястие

Ще бъдат представени и родни производители на нашенски храни и напитки. Фестивалът ще представи пазителите на българското народно творчество.

Амбицията на организаторите е изграждане на ежегоден, традиционен форум на българщината, който да се превърне в един от 5-те най-значими фолклорни фестивала у нас.