Новият басейн на Бургас – мечтата за всеки воден спорт

  • 16 май 2018, 16:09
  • Автор Дарина Михалева
  • РЕГИОН

Medium  dsc0232

Бургас има ново спортно бижу. Сградата на плувния и спортен комплекс привлича вниманието на жителите и гостите на града с модерните си визия и мащаби. Парк „Арена ОЗК“ е като сбъдната мечта за всеки плувец – разположен в парка на комплекс „Славейков“ - сред много зеленина и в близост до големи търговски центрове и вериги.

В голяма овална сграда, изпълнена в раздвижени метални конструкции и с много прозорци, се помещава басейнът с олимпийски размери. С дълбочината си от 2 до 3 метра и дължина от 50 метра, той отговаря на изискванията на Международната федерация по плувни спортове и на Европейската плувна лига. В него могат да се провеждат състезания от най-висок ранг по плуване, водна топка и синхронно плуване.

Басейнът разполага с подвижна платформа, която позволява разделяне на пространството според необходимата дължина за провеждане на различни водни спортове. Пространството може да има 10 коридора с дължина от 50 метра за 14 човека. С преместването на платформата басейнът се разделя на 20 коридора от по 25 метра с капацитет за 7 души в коридор.

Залата разполага с много добри условия и за зрителите на спортните надпревари. Тя е оборудвана с 1200 седалки. Допълнителни места са обособени за хората в неравностойно положение. На тяхно разположение са и два асансьора за по-лесно придвижване към местата за наблюдение.

В останалата си част комплексът разполага с тенис кортове, спортно игрище с три терена, фитнес зала с най-нови уреди - Tehno Gym. На разположение на посетителите има парна баня и сауна, както и зона за отдих с възможност за занимания на открито - йога, аеробика, каланетика и футбол, танци и други занимания.

С новото спортно бижу Бургас ще може да домакинства състезания от национален и европейски мащаб и ще се утвърждава като център на водните спортове в страната.

Изложението „Флора“ превърна града в райска и арт градина

Изложението „Флора Бургас“ събра стотици любители на цветята и градинари. Градът се превърна в райска градина с причудливи и много красиви аранжировки за 10 дни – от 28 април до 7 май.

Над 90 производители и вносители на цветя, посадъчен материал, градински аксесоари, био и арт продукти се включиха в изданието на „Флора Бургас“ 2018. За първи път участваха и студенти от Лесотехническия университет в София, чиито инсталация и щанд предизвикаха огромен интерес.

Като традиционна част от „Флора Бургас“ вече се утвърдиха и професионалистите от Асоциация на флористите в България и Асоциация на производителите на декоративни растения. Благодарение на тях изложението се развива като национален форум за обмяна на опит между професионалисти.

Един от най-колоритните участници в цветното изложение бе градински център, създаден в България от англичанина Греъм Бекет, чиито билки и подправки впечатляват с аромат и разнообразие. В изложението участваше и фирма с над 20-годишен опит в озеленяването и цветарството, имаща разсадник за висококачествени английски рози, и в същото време произвеждаща българска роза „Дамасцена“. Към форума се стекоха агрономи със собствена разработка и подобрени сортове на посадъчен материал.

По време на „Флората“ освен цветя, бяха показани и родни занаяти. Така майстори дърворезбари и грънчари подредиха уникални градински мебели, цветарници и саксии, които впечатлиха гостите с качество.

Изложението бе интересно и с многото и различни демонстрации и презентации. Така посетителите се насладиха на любимите демонстрации по бонсай и грънчарство. Специална зона беше отделена и на общинското предприятие „Чистота Еко“. По време на изложението беше представен и проектът „Дивите орхидеи на Странджа“ на Сдружение за опазване Една Природа.

Така стотиците гости, които всеки ден минаваха през изложбата на цветя „Флора Бургас“, се насладиха на красивите и ароматни растения, на интересните арт инсталации, интригуващи демонстрации и пълнещи очите и душите красиви гледки.

Министри, еврокомисари и учени

чертаят бъдещето на Черно море

Бургас ще бъде домакин на Европейския морски ден, който ще събере стотици важни гости от цяла Европа. Форумът е официална част от календара на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Главното събитие в него е двудневната конференция, която ще се проведе на 31 май и 1 юни в сградата на Бургаски свободен университет.

Тя ще бъде открита от кмета Димитър Николов в качеството му на домакин, Кармену Вела - еврокомисар по околна среда и морска политика, Искра Михайлова - председател на комисията по регионална политика в Европейския парламент, Ивайло Московски - министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България. Във форума ще се включат и министри от останалите пет държави с излаз на Черно море, които ще подпишат обща декларация за неговото устойчиво развитие и опазване на природните му богатства.

Конференцията ще събере в Бургас над 500 лидери от бранша, включително министри, еврокомисари, депутати, академици, учени и морски експерти. Тази година специално място в нейния дневен ред заема Черно море.

Наред с това ще бъдат разгледани и редица други теми, свързани с Интегрираната морска политика на ЕС за насърчаване на икономическия растеж, уменията, технологичните иновации, опазването на околната среда и устойчивото развитие.

Европейският морски ден ще завърши на 1 юни, когато Бургас символично ще предаде щафетата на избрания домакин за следващата година - португалската столица Лисабон.