„OzonA“ в Ротондата

  • 11 юли 2018, 14:38
  • Автор Дарина Михалева
  • ИЗЛОЖБА

Medium radila %d1%8e%d0%b6%d0%b5%d0%bd %d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%ba 1

Фотоизложбата „OzonA в Ротондата“ беше разположена в гаровия площад „Ротондата“ пред Централна гара от 28 май до 16 юни 2018 г. В нея се включиха десет автори с по две творби като представиха своя поглед към „белите дробове“ на София. Представяме ви част от фотоизложбата, като ще можете да я проследите цялата във всеки наш брой до месец октомври.

Паркът пред НДК с пълна промяна

След близо 34 години от изграждането на парка около НДК, той претърпя пълна промяна. Формалният повод беше европредседателството на България през първата половина на 2018 г. Идеята за реновиране на любимото за жителите и гостите на София място стартира доста по-рано, а също така и частичните ремонти.

Снимка: Десислава Кулелиева

Зеленото късче от 160 дка градска площ е създадено през 1972 г., когато е построен и Националният дворец на културата. Главен проектант на парка към НДК е ландшафтният архитект инж. Валентина Атанасова.

Една от големите атракции на парка са водните каскади. Няколко фонтана пръскат струите си по протежението на главната алея. В парка има още многофункционална сцена и детски кът. В северната страна е обособен алпинеум с мостче.

Снимка: Денис Бучел

При създаването на градината централно място в нея заемаше паметникът „1300 години България“. С времето той стана опасен, тъй като част от плочите паднаха, а и конструкцията се компрометира. След дългогодишни дебати монументът бе премахнат и на негово място ще се възстанови Войнишкият мемориал на Първи и Шести софийски полк.

В чест на европредседателството в зелените площи на парка бяха засадени 38 000 луковици на лалета, които разцъфтяха в различни цветове. Цветята бяха дар от Холандия.

На територията на парка пред НДК се провеждат различни събития. Често там се монтират открити сцени за концерти. Знаково място за срещи пък са десетметровите пилони за вдигане на знамена.

„Св. св. Петър и Павел“ - храм в парка и парк до храма

Паркът „Св. св. Петър и Павел“ е любимо място за разходки и забавления на доста от живущите в кв. „Разсадника“ и околностите му. Наречен е така по едноименния храм, разположен в близост до централния му вход. Сред жителите на квартала е известен още като парк „Боримечката“, кръстен на партизанина Александър Боримечков, намерил смъртта си близо до църквата, където някога имаше и негов паметник.

Снимка: Веселин Боришев

За по-големите деца има отделно място с всичко необходимо за игри. Любителите на спорта пък могат да играят тенис на бетонната маса, монтирана в градината.

Снимка: Веселин Боришев

Паркът е един от най-поддържаните в София. Той е изцяло благоустроен, осветени са всички алеи, така че движението да е безопасно и в тъмните часове. Намира се изцяло на територията на община „Красна поляна“, обграден от бул. „Константин Величков“, бул. „Възкресение“ в границите на жк „Разсадник – Коньовица“. Растителността на парка е разнородна, но преобладават широколистните дървета и ниските храсти. Той е и любимо място за спорт, отдих и забавления на малки и големи и е едно от местата, предвидено от общината, за разходка на домашни любимци.

65 вида птици пеят в Южния парк

20 от пернатите са защитени, а 2 - в Червената книга

Снимка: Радила Радилова

65 вида птици гнездят в столичния Южен парк. 29 от пернатите са защитен вид, а 2 - записани в Червената книга на България.

Паркът е с обща площ 134 хектара. Той е замислен като зелен клин, който да слиза от Витоша и да се свързва с града.

Снимка: Радила Радилова

Идейният проект е разработен и одобрен през 1972 г. от проектантски екип с ръководител арх. М. Карлова. През същата година започва и неговото строителство. Той е разработен в пейзажен стил като английски парк. Планировката е подсказана от разнообразния релеф и богатството на теренни форми.

Снимка: Юлиана Николова

Южният парк има четири зони. Главният подход, изграден върху равнинната част от терена, е оформен като декоративна настилка с богати цветници с геометрични форми. В детския сектор са разположени няколко площадки, водни съоръжения и малки заведения за хранене. По стръмния скат под Правителствена болница са изградени няколко тематични изгледни площадки, които предлагат тих отдих и съзерцание. Има и открита платформа, на която се организират различни събития и концерти. Детски празници и най-различни други срещи се правят пък на Голямата поляна в парка, която е любимо място на младежите в София.

През парка преминава Перловската река, която се влива в р. Искър.

Южен парк е един от най-големите паркове в град София. Както подсказва името му, той се намира в южната част на града. Столична община отделя голямо внимание на парка. Освен че се поддържат зелените площи и пространствата с цветя и храсти, местната управа реновира шадравана с водни атракции. Изградиха се беседки, поставиха се пейки и друга градинска мебел.

Първият фонтан на Градската градина хвърля пръски в „Буката“

В градина „Буката“ столичани се любуват на автентичния първи фонтан на Градската градина на София. Той е преместен преди десетилетия. Отлят е в стил сецесион по времето, когато са изработени фигурите за Орлов мост и Лъвов мост. След десетилетия без вода фонтанът е реставриран и пуснат отново в действие през 90-те години. Тогава негово копие е поставено и на пл. „Славейков“, но днес то е под метална шатра заради нещастен случай.

Снимка: Денис Бунел

Градината е с площ малко над 1 хектар. Разположена е недалеч от НДК, в карето между бул. „Прага“ и улиците „Доспат“, „Христо Станчев“ и „Шандор Петьофи“.

Създадена е като площад „Оборище“ след първия модерен, наречен Батенбергов градоустройствен план на столицата от 1881 г. на тогавашния бул. „Мадара“, недалеч от „Баня Мадара“.

Градината се състои от 2 части – площадка с фонтана с Костенурката на Сънчо и други детски съоръжения източно от ул. „Цар Петър I“, и западно между нея и бул. „Прага“ – градински алеи със солитери, люлки, чешма, цъфтящи храсти и цветно-тревни площи. Целият периметър на градината е ограден с ажурен жив плет. Стари високи дървета пазят сянка през горещите летни дни.

В западната част са фигурите от композицията „Ян Бибиян с дяволчето Фют“ от скулптора Николай Зиков, поставена в Деня на детето на 1 юни 2006 г. върху постамент от премахнат бюст от комунистическо време.

В градината е и паметникът на Герхард Венгел, германския летец, загинал над София, защитавайки София от бомбардировките в края на Втората световна война. Той представлява паметна плоча, монтирана на витошка морена. Недалеч от този паметник е централно разположеният Знак паметна икона на Свети цар Тервел мавроубиец спасителя на Европа, открит на 6 февруари 2016 г.

Около градината разполагат масите си на открито няколко заведения, които в топлите месеци допълват оживлението на това любимо за околните жители място.

Проект „OzonA в Ротондата“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2018 от Сдружение „Евро Адванс“, в партньорство с район „Сердика“