„OzonA“ в Ротондата

  • 18 септември 2018, 16:46
  • Автор Дарина Михалева
  • ИЗЛОЖБА

Medium img 5647

Фотоизложбата „OzonA в Ротондата“ беше разположена в гаровия площад „Ротондата” пред Централна гара от 28 май до 16 юни 2018 г. В нея се включиха десет автори с по две творби като представиха своя поглед към „белите дробове“ на София. Представяме ви част от фотоизложбата, като ще можете да я проследите цялата във всеки наш брой до месец октомври.

Докторската градина –

оазис в центъра на града

Докторската градина е зелен оазис в центъра на столицата. Градината е „заключена“ между улиците „Оборище“ и „Шипка“. Намира се на гърба на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и в близост до голяма част от историческите паметници на столицата и държавните институции.

Най-паметното място в минипарка е Докторският паметник, откъдето е и името на градината. Каменната пирамида е издигната в памет на загиналите медици в Руско-турската освободителна война. Повечето от тях са служили в Руския Червен кръст и са паднали в сраженията при Плевен, Пловдив, с.Мечка и на връх Шипка. Паметникът е изграден през 1883-1884 г. по проект на руския архитект от чешки произход Антоний Осипович Томишко. Паркът се намира на територията на бивши турски гробища.

Снимка: Анка Петрова

Докторската градина беше изцяло реновирана преди две години. В нея беше изграден алпинеум и две детски площадки. Дървената беседка пък е любимо място на тийнейджърите от Музикалното училище, което се намира в непосредствена близост. В зелените площи зад Националната библиотека пък се събират играчите на петанка за поредния си турнир.

Парк „Възраждане“ е най-новото зелено място в София

Първият чисто нов парк в София от повече от 30 г. насам се простира на 52 дка в квартал „Зона Б5“. Неговото строителство започна през септември 2015 година на един запуснат терен с рушащи се постройки.

„Възраждане“ предлага няколко възможности за забавление с деца. На първо място е детската площадка, разположена в подножието на залесен склон, в южната част на парка. Тя не е оградена, но е ясно разграничена от околните паркови пространства. Предназначена е за деца от 3 до 12 години. Най-много деца побира комбинираното съоръжение с кули, мостчета, тунелче и цели три пързалки! Разнообразни стълби и стени за катерене водят към горното ниво, което не е особено високо – около метър-метър и двайсет сантиметра.

Снимка: Михаела Катеринска

Другото най-популярно съоръжение – люлките – са три – две единични и една тип „гнездо“. Има още малка въжена пирамида и клатушкащо се въжено мостче, което развива чувството за баланс на децата. За по-малките има две пружинни клатушки – голяма кола за много деца и двойна клатушка – жираф. На площадката е разположена и къщичка за игра с пейки и масичка, подходящи за настолни игри, рисуване или дори за леко хапване!

Снимка: Михаела Катеринска

Приятно впечатление прави огромният пясъчник, разположен встрани от настланата площ. Бордът му е изцяло дървен, оборудван е и с масичка за игра с пясък. Една от големите атракции на парка е „сухият“ фонтан. Той е особено забавен заради разнообразните режими на водните струи – силно, слабо, едно по едно, последователно, всички едновременно. Въпреки че не е специално предвиден за пръскане и мокрене, децата от всички възрасти вече го използват за водни игри.

Въпреки че дърветата са все още млади, градината е наситена с разнообразна растителност. Алеите с пейки пък са любимо място за отмора не само на живеещите около парка, но и на посетители от по-далечните квартали на столицата.

Проект „OzonA в Ротондата“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2018 от Сдружение „Евро Адванс“, в партньорство с район „Сердика“