01
Брой

Брой 39, Октомври 2018

Обратно Новина Предишна

„OzonA“ в Ротондата

  • 17 октомври 2018, 17:26
  • Автор Дарина Михалева
  • ИЗЛОЖБА

Medium %d0%9e%d0%b7%d0%be%d0%bd%d0%b03

Фотоизложбата „OzonA в Ротондата“ беше разположена в гаровия площад „Ротондата” пред Централна гара от 28 май до 16 юни 2018 г. В нея се включиха десет автори с по две творби като представиха своя поглед към „белите дробове“ на София. Представяме ви част от фотоизложбата, като ще можете да я проследите цялата във всеки наш брой до месец октомври.

Паркът – гора

Парк “Гео Милев” е едно малко зелено късче гора на двайсет минути от центъра на София. Преди няколко години Столичната община одобри проект и отпусна финансиране за реновиране на парка и той претърпя пълна промяна. Зелените площи се оформиха, изградиха се нови алеи, поставиха се нови пейки, изцяло бе обновено осветлението.

В средата на градината вече има цветен лабиринт, който е едно от любимите места на децата. За малчуганите има две детски площадки. Едната от тях беше създадена миналата година и е музикална. На нея има ксилофон и тимпани и много цветни игрушки. Двата фитнеса на открито пък привличат младежите. През почивните дни обширните полянки в парка са място за пикник и изтягане на тревата. Двете кафенета в близост също привличат публика. В парка има и обособена площадка за домашни любимци.

Снимки: Благовеста Цветкова

Съвсем до парка е църквата “Св. Троица”, от отсрещната страна се намират стадион “Академик” и зала “Фестивална”.

“Заимов” - WiFi и зона за деца

Парк “Заимов” носи името на генерал Владимир Заимов. Той е любимо място на столичани, не само защото в него има прекрасна растителност и удобно парково обзавеждане, но и защото граничи с два театъра - “София” и “Сфумато”.  По протежението на централната алея могат да се видят два фонтана с бронзови женски фигури.

Снимка: Иван Захариев

Паркът “Заимов” е първата обществена WiFi зона с безплатен интернет в София. А зоните за малчуганите са няколко и вечно се огласят от детска глъч. Една от площадките е за най-малките и е оградена за по-голяма безопасност на хлапетата.

“Приказната Къщичка” е най-новата атракция и място за забавление в столичния парк от края на лято 2013. С помощта на движещата се платформа-зала, приказните декори и куклите тук малки и големи се потапят в пъстрия свят на героите от незабравимите детски приказки “Хензел и Гретел”, “Червената шапчица”, “Снежанка”, “Палечка”, “Красавицата и Звярът”, “Вълкът и седемте козлета” и др.

Проект “OzonA в Ротондата” се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма “Европа” 2018 от Сдружение “Евро Адванс”, в партньорство с район “Сердика”