Панагюрище - Столицата на свободата

  • 15 април 2018, 23:40
  • Автор Мария Димитрова
  • ПОСЕТЕТЕ...

Medium %d0%bf%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d0%b3%d1%8e%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%be %d1%81%d1%8a%d0%ba%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%89%d0%b5  1

В сърцето на Средна гора се намира град Панагюрище - място с неповторима атмосфера, запазило до днес духа на българщината. Съчетал в себе си богато културно-историческо наследство, градът крие славната история на родината ни, написана по малките улички, възрожденските къщи и пропитата с героизъм земя. Наричан още Столицата на свободата, Панагюрище остава в паметта ни с храбрата саможертва на героите от Априлското въстание, по време на което градът е опожарен почти до основи. Изцяло променен и обновен през последните години той е съхранил забележителни архитектурни и исторически паметници, уникални артефакти, постижения в културата и изкуството.

Панагюрското съкровище

Градът е световноизвестен с Панагюрското златно съкровище. То се състои от 9 изящни съда, които са един от най-ярките примери за културата на траките. Съкровището е открито през 1949 година, изработено е от чисто злато и тежи 6 килограма и 164 грама. Най-големият съд е амфората – ритон. Състои се още от фиала (блюдо) и 7 ритона – 3 с формата на животински глави – на овен и два на елен, един като протоме (задна част на тяло) на козел, както и 3 ритона – с главите на богините Атина, Афродита и Хера.

Смята се, че съкровището е изработено през  IV век пр. Хр. Всяка година в рамките на един месец оригиналът на безценното богатство се излага в експозицията „Панагюрско златно съкровище“ в специално построена зала-трезор в града.

Къщата на Райна Княгиня

На 18 януари 1856 г. в Панагюрище се ражда бъдещата знаменоска на Априлското въстание – Райна Попгеоргиева Футекова – Райна Княгиня. Днес домът й е едно от най-посещаваните обекти във възрожденския град.

Райна Княгиня е била само на 20 години, когато ушива главното знаме на въстаниците. И на 22 април 1876 - деня на освещаването му, по желание на гражданите тя повежда тържествената процесия, възседнала отбран кон, препасана със сабя и револвер. За честването на 25-годишнината от Априлското въстание тя ушива три нови знамена - копия на оригиналното, от които са запазени две - в родната й къща в Панагюрище и във Военноисторическия музей в София.

Световното първенство по фойерверки

Ежегодно в края на май се провежда знаковото за Панагюрище събитие - Световното първенство по фойерверки. В него участват само опитни пиротехници, които имат талант да правят изкуство с фойерверките. Всички отбори разполагат с едни и същи материали като количество, ефекти и вид, за да могат на база на избрана от тях мелодия да представят своите фантазии. Всеки отбор подготвя двуминутно шоу „Свободен стил“, което не се оценява от журито. Следва 7-8-минутно шоу, което се оценява по определени критерии и точкова система. Публиката има възможността да се наслади на изкуството и майсторството на отборите, показано чрез различни комбинации от ефекти, размер и височина на фойерверките.