Патиланско царство по градовете

  • 19 юни 2018, 13:05
  • Автор Станислава Антова, Ирина Ангелова, Даниела Стоянова, Цвети Василева, Цвета Иванова, Жанина Илиева
  • ТЕМАТА

Medium 35293775 10214711296314195 5464054099731283968 n

Истинско патиланско царство стартира по градовете. Екипите на кметовете са подготвили десетки забавления, с които децата да се занимават и забавляват по време на лятната ваканция. Много от общините имат и богата спортна програма, с която хлапетата да се запалят по тренировките. Голяма част от забавленията са безплатни за децата, като се покриват от бюджетите на местните власти.

Танци и грънци за

децата на Перник

„Лято, здравей“ е програмата за децата на Перник, която те могат да посещават през ваканцията. Тя е прекрасен начин за приятно запълване на свободното време на учениците, които в летните почивни дни остават вкъщи. Програмата започва на 1 юли и приключва на 31 август.

Организаторите предлагат на малчуганите игри и занимания на открито в централния градски парк и на спортните площадки, кинопрожекции, четене на книги, рисуване, грънчарство, музика и танци, анимационни филми.

За любителите на историята музеят в Перник също предлага разнообразни занимания. Там, освен че могат да отидат на кино, децата ще научат интересни и любопитни факти от историята на Пернишкия край, ще се научат да работят на грънчарско колело, да рисуват върху стъкло, да правят накити от мъниста, ще знаят как се изработват оригами, какво е квилинг, кусудама и декупаж.

Кърджали с 3D кино и скаутски лагер в Истанбул

Община Кърджали е подготвила отново интересна лятна програма за децата. От началото на юни в Общинския детски комплекс започна еднодневен летен лагер. Интересът е много голям. Повече от 150 ученици от 1-3 клас участват всеки ден в организираните детски игри на открито. Малчуганите работят и в различни клубове по интереси - „Сръчни ръце“, рисуване, музика, краезнание и етнография. Лагерът ще продължи до края на юни, а през юли възпитаници на ОДК ще летуват в Кранево на черноморския бряг.

След десетгодишно прекъсване в края на м. г. в Кърджали заработи и модерно кино. През тази лятна ваканция малките зрители ще могат да посещават 2D и 3D прожекции с най–новите филмови заглавия.

През юни, юли и август Астрономическата обсерватория „Славей Златев“ в Кърджали е подготвила интересна програма за любители на небесните явления. През летните месеци в рамките на три месеца деца на възраст 9-10 години ще бъдат обучавани в основните плувни стилове на Общински градски басейн в Кърджали.

За 12 поредна година група кърджалийски ученици през август ще летуват в Международния скаутски лагер в Истанбул. Момчетата и момичетата ще провеждат обучение на полеви условия, включващо ориентиране, туризъм, плуване, гребане, стрелба с лък, яздене на кон. Престоят в мегаполиса предвижда също културна и развлекателна програма, както и обиколка по исторически забележителности на Истанбул.

Шумен предлага карате, шевици и живот в манастир

Библиотека, училища, общински структури предлагат разнообразни занимания за малчуганите на Шумен през лятната ваканция. Повечето от тях са безплатни, други са с цени от 6 до 15 лв.

Всъщност цена за заниманията, които организират, слагат само от Младежкия дом и Обединен детски комплекс.

Младежкият дом кани на Лятно училище деца от 5 до 12 г. като им осигурява забавления през цялото лято - от началото на юни до 31 август. В Младежкия дом малчуганите ще пеят, танцуват, рисуват, ще учат. Това струва на родителите 6 лв. на ден, плюс 2 лв. за храна, което е по желание.

15 лв. на седмица е цената за участие в ателиетата, които организират учителите в Обединен детски комплекс. От там предлагат занимания по екология, археология, дърворезба, компютри, електронни инструменти, народни танци, театър, музика. Децата ще могат да посещават клубовете през юни и юли. Мястото, където ще се провеждат заниманията, е възрожденската къща „Баба Райна“ с хубав, голям двор и сянка.

За спортните натури преподавателите от Ученическа спортна школа ще провеждат тренировки през целия месец август. Заниманията са безплатни и ще се провеждат в спортна зала „Плиска“, която трябва да бъде ремонтирана това лято. Децата ще могат да тренират баскетбол, волейбол, хандбал, карате, футбол. Спортуването е безплатно, но за деца от 10 г. нагоре.

Знания за българската шевица, по английски език, както и спортни занимания организира за децата НУ „Княз Борис I“. Летен лагер предлага ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в село Царев брод. Училището предлага друг поглед към лагерния живот – на този в манастира. Малчуганите ще прекарват по няколко дни в Католическия манастир, който се намира край селото.

Тренировки за футболисти и грации в Стара Загора

Разнообразни летни занимания за деца и ученици предлагат в Стара Загора.

За поредна година общината организира за деца и ученици безплатни занимания и прояви през лятната ваканция.

На 22 юни се организира празник „Заедно на Еньовден“ на Старозагорските минерални бани, където ще се берат билки и ще има викторина.

Центърът за подкрепа за личностно развитие ще предложи на децата във ваканция да запълнят свободното си време със занимания по живопис, моделиране, журналистика, театрално майсторство, упражнения по кариерно ориентиране, решаване на ребуси и кръстословици, уъркшопи, пикник за деца и родители сред природата, игри на открито и др.

Беседи „Заветите на Апостола“ и „Боят при Стара Загора. Бойното кръщение на Самарското знаме“ ще изнесат историци от Регионалния музей. Туристически походи пък организира местното дружество „Сърнена гора“.

Спортната програма за децата предлага много възможности. В началото на юли ще има седмица на футбола, в която ще се предлагат професионални тренировки с лицензирани треньори. Клубовете по карате, спортна гимнастика, бадминтон, плуване, баскетбол, волейбол, скокове на батут и спортна гимнастика, тенис на корт, стрелба и художествена гимнастика ще отворят врати за желаещите да спортуват през лятото. Те трябва да се свържат по телефона със съответния треньор.

Ученици рециклират пластмаса във Вършец

Лятно училище, наречено „Дъга“, отвори врати във Вършец на 11 юни, съобщи директорката на обединения детски комплекс Цветелина Въглярска. До края на август тя става и директор на лятното школо.

Училището се разполага в сградата на комплекса, който се намира на романтичната улица с чинарите. Тези, които си нямат село или няма да ги водят на море, се записват на лятно училище. За наша изненада идват и деца от София и други градове на страната, които са пратени за ваканцията при баба и дядо във Вършец, обясни Цветелина Въглярска. Училището е предназначено за деца от предучилищна и начална училищна възраст. Програмата му съчетава игри на открито, спорт и забавления. Предвидени са и артзанимания.

Сутрин децата рисуват, правят апликации и ще се учат да рециклират пластмасови изделия. Интерес предизвикват и часовете по плетене.

Най-интересни са обиколките из града, запознаването със забележителностите на курорта, посещението на конната база. Което дете не се страхува от конете, може да направи няколко кръга в арената на кон, воден от инструктор. Таксата за посещение на училището е 3 лв. на ден. Седмичната е 10 лв.

Видинчанчета край лагерния огън

Общината във Видин единствена в областта има лятна база за децата от забавачките, съобщи кметът Огнян Ценков. Тя се намира на 20 км от Видин в близост до курортната местност Божурица.

Лятната база е създадена в закритото училище на село Синаговци. Някогашните класни стаи са превърнати в спални помещения, зала за хрнене и за игра. По-голямата част от времето си децата, дошли на летен лагер, прекарват на открито. Учителките ги водят на разходки из гората, запознават ги с местните хора, с животните в дворовете им. Кулминацията на забавленията е лагерният огън, който се разгаря в края на всяка смяна. Около него децата пеят и играят, веселят се.

Стрелба с лък и антична мода в Ловеч

Различни културни и забавни събития са предвидени през това лято за децата от община Ловеч, съобщи кметът Корнелия Маринова. Всяка една от културните институции има свои акценти в работата с деца през ваканцията.

И тази година продължава традиционното „Забавно лято“ на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“. Стартът ще бъде даден на 21 юни в Попската градина в града. По предварителна програма младежите доброволци от библиотеката гостуват на различни места в Ловеч и в селата. Организират забавни игри и състезания, музикални вечери и др.

Библиотеката организира и събитието „Сладкодумко чете, разказва и играе“, от 18 юни в Детския отдел. То включва четене на глас, упражнения по изработване на читателски дневник, както игрите „Не се сърди, човече“, „Домино“, пъзели, шах и други. Заниманията ще са всеки ден между 10-14 и 14-16 часа.

За малките граждани ще е интересно да видят и историческия фестивал „Мелта – сенките на предците“ на 30 юни и 1 юли. Това ще се случи на сцената на Ловешката средновековна крепост с участието на сдружение „Дукс Антика“.

Уникалната историческа възстановка влючва представяне на периода на траките и ранен Рим, бит, занаяти и военно дело. На едно място ще могат да се видят тракийски пелтасти (наемници в чужди армии), римски легионери, готски, скитски и хунски бойци и български конници. Лагерните атракции включват детски школи, стрелба с лък, занаятчийски презентации, пазар на роби, викторини с награди. В неделя ще има дефиле на антична мода, както и конкурс за най-добре облечен посетител. Подробности могат да се видят в отделна програма.