Перлата на Тракия стана център на вярата и духовността

  • 17 октомври 2018, 15:30
  • Автор Цвети Василева
  • ПРАЗНИК

Medium img 8581

Българската православна църква и местната власт организираха запомнящи се събития за няколко дни в Стара Загора, които откроиха Града на липите като център на вярата и духовността. Честването на празника на града и 180 години от рождението на емблематичния старозагорски митрополит Методий Кусев събраха стотици граждани и най-висшите архиереи на Българската православна църква.

Към единение и вяра призова в словото си кметът Живко Тодоров по повод празника на града – 5 октомври. Той припомни, че след като Стара Загора е била опожарена, хората са се обединили и построили новия град. Благодарение на търпеливостта, на упоритостта, на  усърдната работа и на единението, предците ни успяват да възстановят града. Историческите данни сочат, че на 5 октомври 1879 година Алеко Богориди, генерал-губернатор на Източна Румелия, в присъствието на Търновския митрополит Климент, на кмета Стефан Салабашев и много граждани полага основния камък за възстановяване на Стара Загора. Мястото е в центъра на града, на площада, сред неразчистените още разрушения. В онова трудно време, преди 138 години, трима достойни мъже успяват

да обединят и организират усилията на старозагорци да възстановят града си

Нестор Марков - пръв префект на Старозагорския департамент, Атанас Илиев - префектурен секретар и началник на Старозагорската околия, и Димитър Наумов - народен представител от Старозагорска околия в Областното събрание. Те организират съставянето и бързото приемане на нов план за застрояването на града, разчистването на останките от пожарите, събирането на средства и строителството на новите сгради, снабдяването на населението с храна и дрехи. Старозагорци са изпълнени с ентусиазъм, а Алеко Богориди подписва нарочен приказ за възстановяването на града.

„Стара Загора носи много дух в себе си, има много култура, много история. Днес ние трябва да бъдем също толкова единни, колкото са били хората, които са възстановили града“, призова кметът Тодоров. Той благодари на всички старозагорци, които участват в развитието на града си.

За празника на Града на липите пристигнаха патриарх Неофит и архиереите от Светия синод,  представители на Вселенската патриаршия, свещеници от Московската и Румънската патриаршия.

С такава чест никой град в страната

не е удостояван

коментираха старозагорци.

Стотици миряни посрещнаха на 5 октомври чудотворната икона на Пресвета Богородица Скоропослушница от град Ананиев, Украйна. Освен пред нея старозагорци можеха да се поклонят и пред икона на св. Киприан и пред извезана плащаница, която идва от Яш, Румъния, и е стояла върху мощите на св. Петка. 

„Иконата дойде тук от Бога и за всички нас, за да може да осъзнаем своята същност на православни християни и че без Него нищо не може да вършим. Най-вече, за да може молитвата на майката Божия Скоропослушница да ни спомага и закриля, да ни дава сили, мир, здраве, вдъхновение и православна Христова любов“, обърна се към миряните, митрополит Киприан.

В обявения за нов катедрален храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ бе отслужено вечерно богослужение, в което участваха Любомир Игнатов и квартетът при Шипченския манастир „Св. Рождество Христово“. Опашки от старозагорци се извиха край храма, хората търпеливо чакаха с часове, за да се поклонят пред чудотворната икона.

Тържествената общинска сесия и научната конференция под наслов: „180 години от рождението на Старозагорския митрополит Методий Кусев“ събраха в общинската зала „Петко Рачов Славейков“ най-висши духовници и представители на местната власт.

Почетен знак на Община Стара Загора за съществен и значим принос за развитие на общината и заслуги към нейните граждани получиха авторът на герба и знамето на Стара Загора  Христо Танев, общественикът д-р Иван Аяров, комисар Стоян Колев, Иван Иванов – легендарен състезател по борба.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров бе удостоен с орден „Св. апостол Карп“ – Първа степен, учреден от Старозагорската митрополия. Връчи му го Негово Светейшество патриарх Неофит. Главата на БПЦ пък бе удостоен с Особен знак за заслуги от местния парламент като баща обединител на българския народ, с пожелание да носи мир и вяра за всички. Старозагорският митрополит Киприан  пък беше удостоен с Благодарствен плакет за заслуги от името на кмета и община Стара Загора. Отличията връчи председателят на Общинския съвет Таньо Брайков.

По-късно

патриархът и свещениците осветиха обновеното неделно училище

в църквата „Св. Троица“, където деца изучават вероучение, рисуване и езици. Архиереите се поклониха пред паметта и делото на първия старозагорски митрополит Методий, по повод 180 г. от неговото рождение. Те положиха венци и цветя пред паметника на дядо Методий, който се възвисява на входа на едноименния парк в Стара Загора.

В неделя Негово Светейшество българският патриарх Неофит оглави Божествената св. литургия в катедралния храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“. В нея се включиха и представители на Светия синод, поместните православни църкви, Вселенската патриаршия, Румънската патриаршия, Кипърската църква и други. Стотици богомолци изгледаха службата на монтирана видеостена в градинката пред храма, тъй като той се оказа тесен за всички желаещи да присъстват на службата.

Патриарх Неофит благослови и втората кампания „Направи го за България“, на която в Стара Загора бяха кръстени общо 31 деца. Той им пожела ангел хранител винаги да бъде с тях.

В църквата „Свети Николай“ кметът Живко Тодоров стана кръстник на едногодишния Янислав. Градоначалникът му пожела да е здрав и успешен и да живее с добродетелите на християнските ценности. Янислав и още пет момченца приеха тайнството на Светото кръщение на специална церемония от Старозагорския митрополит Киприан. Останалите деца бяха кръстени в храма „Свето въведение Богородично“.

Проявите от програмата за отбелязването на 180-годишнината от рождението на Старозагорския митрополит Методий бяха организирани от Старозагорската митрополия и Община Стара Загора.