Петте перли на Созопол

  • 19 юни 2018, 13:46
  • Автор Александра Петрова
  • ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Medium 35130751 10211760020424949 4484552199032012800 n

Неслучайно всяка година Созопол е включван в различни класации на престижни издания за атрактивни туристически дестинации.

Черноморската община съчетава в себе си красива природа, богата история, оживени плажове, както и скътани местенца за къпане. Представяме ви петте места, които задължително трябва да посетите, ако искате да видите поне отчасти различните лица на Созопол.

Една от забележителностите в общината е остров Свети Иван, който се намира на около километър от града. Той е обявен за природен и археологически резерват. Това е най-големият остров в българската акватория на Черно море – 660 дка.

Според историците островът е бил свято място за древните траки. През VII в. те са създали тук свое светилище. През Средновековието на тази земя е бил издигнат голям християнски манастир, който през 1308 г. получава статут на царски. В средата на XV в. светата обител е разрушена, а само няколко години по-късно отново е възстановена. През 1629 година османците унищожават манастира отново, за да не послужи като убежище на пиратите, върлуващи във водите на Черно море.

На остров Свети Иван е построен фар, висок повече от 9 метра, който указва пътя на плавателните съдове към Бургаския залив.

През годините остров Св. Иван е обект на непрекъснати археологически проучвания. Преди няколко години тук бяха открити мощите на св. Йоан Кръстител.

Именно тази светиня стана причина за Созопол да се говори и отвъд пределите на България. Мощите на св. Йоан Кръстител бяха намерени при разкопки през 2010 г. Тогава при проучване на най-стария храм на острова екипът, ръководен от проф. д-р Казимир Попконстантинов, открива реликварий. Кутията е била разположена в олтарното пространство на църквата. Археолозите намират в нея костици от ръка, лицева част и зъб, които при направен анализ се оказва, че са на светеца. До реликвария учените попадат и на друга кутия, с името на приносителя на мощите – Тома. Смята се, че светинята е била пренесена по тези земи през IV в.

Към момента мощите на св. Йоан Предтеча са изложени за поклонение в храма „Св. св. Кирил и Методий“ в Созопол и привличат всяка година хиляди туристи от цял свят.

Друго любопитно място край Созопол е о. Свети Кирик, известен още като остров Св. Кирик и Юлита. Той се намира на 250 м от града. Площта му е около 80 дка, като това е единственият остров по нашето Черноморие, свързан с континента чрез вълнолом. Съоръжението е изградено през 1927 г. и оформя Созополския залив във формата на подкова, като в сърцевината водата е винаги спокойна. Смята се, че в древността на острова е имало светилище на Аполон със статуя, изработена от древногръцкия скулптор Каламид.

На острова се намира и средновековният манастирски комплекс „Св. св. Кирик и Юлита“. Историческите сведения за този манастир са изключително оскъдни. За него се знае, че е бил един от шестте известни манастира в района на Созопол.

До 2005 година на острова има военноморска база на българския военноморски флот. Това е и причината доскоро островът да бъде забранена военна територия.

Само на около три километра от Созопол (край с. Равадиново) се намира още една атракция. Макар да съществува само от около 20 години, замъкът „Влюбен във вятъра“ пренася всеки посетител назад във времето и му разкрива красотата и пищността на няколко исторически епохи.

Неслучайно забележителното архитектурно творение печели различни награди и намира място в световни туристически класации. „Влюбен във вятъра“ е предпочитано място за сватби и лични празненства. През 2013 г. той се превръща и в снимачна площадка, след като филмова холивудска компания го използва за естествен декор и заснема тук последната екранизация на приказката „Спящата красавица“.

Замъкът се простира върху площ от 20 декара. Към него има парк, езеро с лебеди и параклис. Гостите могат да се разходят из покоите на средновековни владетели, да се докоснат до рицари, да се потопят в магията на китайската династия и да попаднат в приказните градини от времето на Ренесанса.

Но Созопол привлича не само с интересната си архитектура. Природата в общината е причина много хора от страната и чужбина да избират тази част от Черноморието за своята почивка. И макар през последните години строителството тук да е в огромни мащаби, все още съществуват диви кътчета, които са останали недокоснати от човешка ръка.

Такъв е Резерватът на пясъчната лилия, който спада към категорията „поддържани резервати“. Намира се югозападно от град Созопол в местността Каваците, като обхваща част от плажната ивица.

Обявен е за защитена територия със заповед на ГУГ (Главно управление на горите) през 1962 г. Това е най-малкият резерват в България. Той се простива върху площ от 0,6 хектара с цел да се запази едно от най-големите естествени находища на пясъчна лилия. Растението е застрашено от изчезване, затова е вписано в „Червената книга на България“ и е защитено.

Пясъчната лилия е наричана още „царица на цветята“, „морски нарцис“, „пясъчен крем“ или „пясъчна фея“. Растението цъфти през юли и август, цветовете му са снежнобели, нежни и ухаят приятно.