Пловдив въведе контейнери за смет с датчици

  • 17 октомври 2018, 15:38
  • Автор Мария Димитрова
  • УМЕН ГРАД

Medium podzemni konteineri

Пловдив въведе пилотно контейнери за смет с датчици, които в реално време подават информация към служителите на общинското предприятие „Чистота“ колко са пълни. Така районът около кофите е чист, те не позволят хората да ровят в тях. А Пловдив направи поредната си стъпка да следва световните тенденции като „умен град“.

Нововъведението стартира тази пролет във втория по големина български град. Иновативният проект за интелигентно управление на отпадъците е първият по рода си в България, казват с гордост под тепетата. По него кметската администрация реши да наблюдава казаните в центъра на града, инсталирайки сензори във всеки един от тях.

Интелигентните сензори за измерване събират и изпращат данни за запълнения капацитет на кошчетата на всеки 5 минути през ново поколение IOT мрежа – LoraWAN на „Виваком“. Данните се обработват и съхраняват в системата за управление на интелигентните отпадъци (WSM). Така освен доколко са пълни кофите, системата позволява на служителите в „Чистота“ да планират оптимални маршрути за събирането на сметта, да анализират различни видове статистически данни, да правят прогнози, да организират целия процес по сметоизвозването по начин, оптимален за гражданите и за трафика в града.

Избраният район за пилотния проект обхваща една от най-централните  улици на града и е труден за обход с големи боклукчийски камиони поради натовареното движение. За целта „Виваком“ изгради Internet of Things мрежа, където във всеки контейнер се поставиха датчици. Освен количеството боклук, въпросните обемни сензори засичат също индикации за огън, ако бъдат запалени.

Община Пловдив пък разработва и специално приложение, с което служителите на „Чистота“ и гражданите да могат в реално време да виждат колко са пълни кофите и по кои улици се движат сметоизвозващите камиони.

Въвеждането на „умната“ технология, която ще следи едновременно колко са пълни кофите, подминават ли сметосъбиращите камиони контейнерите или прибират сметта от тях, ще помогне на управата на Пловдив да управлява по-добре отпадъците си, а общината - да има по-ефективен контрол върху фирмата, която е поела грижата да поддържа града чист.

Въвеждането на умни технологии в сметосъбирането и сметопочистването дава на общинската администрация база данни, от която да си направят изводите кои са по-натоварените райони, как да организират по-добре маршрутите за сметоизвозване. Така например в кварталите, в които контейнерите бързо се запълват, ще могат да се поставят допълнителни.

Пилотният проект за „умно“ сметосъбиране, който общината изпълнява съвместно с „Виваком“, е важен за града и за управлението на отпадъците и заради големия поток туристи и гости, които се очакват догодина под тепетата, когато Пловдив ще е Европейска столица на културата.

Специалистите по иновативни решения са категорични, че „умният“ град е този, който винаги „знае“ какво се случва в него и автоматично може да реагира, за да подобри качеството на живот на гражданите и заобикалящата го екосистема. Интелигентното сметосъбиране е част от Умния град и в световен мащаб вече наблюдаваме редица възможности за интелигентни технологии, с които се повишава ефективността и се подобрява качеството на услугите за събиране на отпадъци.

В момента в голяма част от България събирането на битови отпадъци се фокусира върху разтоварването на контейнерите според предварително зададени графици. Това често е неефективно, като се изпразват полупълни контейнери и се изразходва ненужното потребление на гориво.

Общините и ръководителите на служби за отпадъци вече осъзнават, че използването на нови технологии е част от решението, което ще им позволи да подобрят услугите за жителите и да намалят оперативните разходи.

Шофьорите ни следят с таблети колко  са пълни кофите


  • Вече 5 пъти в седмицата мием главните улици, градът под тепетата ще блести като Европейска столица на културата

  • Със съдовете за смет под земята няма препълнени контейнери, намалява нуждата от сметосъбирачи, казва шефът на ОП „Чистота“ в Пловдив Иван Стоянов

- Г-н Стоянов, по цял свят кметските администрации въвеждат умни системи с различни функции за подпомагане на ежедневието на хората. Какво предприема община Пловдив в тази посока?

- Още от 2011-2012 г. в община Пловдив започнахме въвеждането на доста неща, свързани с умните технологии, като някои от тях изпъкват. Такъв е последният, пилотен проект за нас, който изпълнихме със съдействието на „Виваком“. На една от най-големите и централни улици, в съдовете за смесен битов отпадък тип „Бобър“-1100 литра, поставихме обемни датчици. Тези датчици дават информация във всеки един момент за нивото на запълненост на контейнера, краткостта на обслужване, както и дали има някаква повреда или промяна на температурата (например при възникнал пожар). В продължение на няколко месеца се събираха тези данни като накрая установихме няколко неща, които трябва да се подобрят. Обемът и броят на контейнерите е малък. Затова предприехме мащабна акция за поставяне на подземни контейнери, които са с по-голям обем под земята - 5 кубични метра. Идеята е в един микрорайон на града, където минава само един сметовоз, да поставим обемни датчици – около 200 контейнера на брой и благодарение на тях да се оптимизира маршрутът на камиона, който събира отпадъците. Първо да се изчистват тези контейнери, които са запълнени на 100% и поетапно да се обслужват другите.

- Какви са плюсовете на подземните контейнери с проследяващи датчици и какъв е ефектът след поставянето им?

- На ул. „Отец Паисий“ се поставиха осветителни тела, антипаркинг колчета и 8 подземни контейнера, които се вписват в атмосферата на улицата (специално изработени, за да не загрозяват градската среда). Преди това имаше случаи, когато съдовете за смет бяха препълнени, с натрупани чували около тях и ровещи клошари. Щом поставихме новите подземни контейнери, цялата тази неприятна картинка изчезна.

- Какво показват данните до момента – за какво време се пълнят контейнерите, каква е вместимостта им?

- Подземните контейнери са с вместимост кубик и половина отдолу. Ежедневно се запълват, но хората не оставят боклук на улиците, а използват кофите за смет на по-далечните улици. Постоянно обсъждаме темата с кмета инж. Иван Тотев и имаме пълната подкрепа да поставим подземни контейнери на всяка улица, където има нужда. Освен културен подем, в Пловдив има и икономически подем. Градът става много привлекателен за граждани, които искат да работят тук. Построиха се големи комплекси, пълни с хора – трябва да мислим за тях. Затова около тези комплекси също ще поставим подземни контейнери - с 5 кубични метра вместимост.

- Как това нововъведение променя облика на града и по какъв начин облекчава работата на служителите на ОП „Чистота“, а и този на гражданите на Пловдив?

- Шофьорите на боклукчийските коли от своя страна ще са снабдени със специален таблет, на който също е качено въпросното приложение, визуализиращо запълването на кофите. Така всеки от тях може да избере оптималния маршрут, да не прави „празни курсове“ или пък да ускори обслужването на даден контейнер, който вече се е препълнил. Чрез тези подземни контейнери рязко се намалява нуждата от сметосъбирачи. Почти всичко става механизирано. Както вече споменах - в Пловдив има икономически бум и конкуренцията на пазара на труда става все по-жестока. С тези малки заплати не може да задържаме работниците. Минаваме на почти изцяло механизирано обслужване както на сметосъбирането, така и на метенето на улиците. Многократно се увеличи степента на машинното миене. От 2011 г. веднъж седмично миене на улиците първа категория, сега вече е 5 пъти.

- От кои европейски градове черпите опит?

- Пловдив е жив. Както той се е променил през последните 6-7 години, така и ние променяме начина, по който се грижим за чистотата му. Постоянно гледаме да обновяваме и се сравняваме с другите градове в чужбина като Амстердам, Ротердам, Виена, Краков. Страхотно впечатление имам от Япония – страна, от която можем да почерпим опит. Там един човек събира отпадъците – изкарват се на чували, той слиза, вкарва ги в камиона, помита след себе си и си тръгва. По този начин и ние ще оптимизираме работата в централната градска част, където улиците са тесни – един човек да върши тази дейност.

- През 2019 г. Пловдив ще носи титлата Европейска столица на културата. Какви допълнителни мерки сте взели, за да заблести градът?

- Още със стартирането на Европейска столица на културата 2019 г. сме длъжни да отговорим на очакванията, така че да се представим на ниво. Това включва на първо място зимният сезон. От 2011 г. не използваме пясък, изцяло преминахме на химически препарати със сол и калциев хлорид. Ще има много културни и вечерни мероприятия затова въведохме следобедно/нощно сметоизвозване в централната градска част. От 17 ч. автомобилът тръгва да работи, за да може през цялото време, когато са събитията в града, да не се получава преливане на контейнерите. Ще въведем нощното сметосъбиране във всички райони на града.

Също така всеки ден от седмицата ще обособим райони за разделно събиране – в определен част от деня ще минава камион, който ще събира покъщнината, отпадъците от домакинства. Въвели сме и събиране на хранителни/биоразградими отпадъци от заведения, ресторанти, детски градини, ясли и болници. Това даде много хубав ефект и смятаме да го разширим. По-рано този боклук влизаше в кофите за смесен битов отпадък като оказваше лош екологичен и здравословен ефект. За да променим това, закупихме 800 съда тип „Кукър“-120 литра, които предоставихме на всички тези заведения, закупихме три специализирани автомобила. Накрая всичкият събран хранителен отпадък се закарва в завода в Шишманци за биологично разлагане. Имаме въведена и система за стъкло, както и за хартиени отпадъци и кашони от търговски обекти, които ги караме за рециклираме. Догодина всички тези системи ще бъдат разширени като обхванем всичките 6 района на града. Готови сме да поемем предизвикателството Европейска столица на културата с адекватна визия на града.

- Каква част от боклука се събира разделно?

- Все повече расте процентът на разделно събраните боклуци. В район Южен сме въвели система за събиране на отпадъци на опаковки от врата на врата. Раздаваме чували на домакинствата и всяка трета сряда от месеца гражданите ги изкарват и ние ги събираме. Същата система сме въвели и за зеления отпадък от дворовете.

- Екоминистерството въведе мерки за справяне със замърсяването на въздуха. Как община Пловдив се бори с този проблем?

- Пловдив беше един от градовете, който имаше много сериозни показатели за превишени фини прахови частици през 2009, 2010 и 2011 г. От тогава първата ни задача бе да подобрим качеството на атмосферния въздух.

Преди имахме над 150-160 дни в годината превишения, сега се движим 68-70 дни годишно като до момента са установени 40 дни над нормата. Няма как да се сравняваме с градовете в чужбина, тъй като те са предприели мерки преди 70-80 години, а ние от преди 7-8. Но вече започваме да изравняваме показателите. Движим се с бързи темпове. Един от начините, чрез който се борим с фините прахови частици е заместването на пясъка при зимни условия с изцяло химически заместители. Освен това, за да подобрим качеството на въздуха,  многократно завишаваме миенето на улиците. Също така, за да имаме тези добри показатели на въздуха, сме заменили по-старата техника с нова с екологични норми, минахме от въглища на газ. Около Пловдив има села, които се отопляват на твърдо гориво и през зимата. Концепцията за решаването на проблема със замърсяването на атмосферата трябва да е на държавно ниво. Трябва да има програма не само за големите градове, защото въздухът е общ.

- Как се подготвяте за зимата?

- Разполагаме с разпръсквачи на сол и снегорини. За един зимен сезон необходимото количество сол е 4 000 хил. тона. Работим и с калциев хлорид, който използваме за разтвор за овлажняване на солта. Имаме опит вече 7 години и сме установили, че сняг вали най-често през нощта. Нашият приоритет са улиците първа категория, където минава масовият градски транспорт, линейките, пожарните и полицията. Затова гледаме да разчистваме най-напред булевардите, след което влизаме във вътрешнокварталните улици.

- Пазят ли чисто гражданите и възпитава ли община Пловдив култура на чистота у тях?

- Преди една година поисках ОП „Чистота“ да има възможност да налага санкции и административни наказания на гражданите по три наредби. По тях имаме издадени над 200 фиша, над 200 акта и над 200 констативни протокола. Най-честото провинение е за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци. Имаме и такива, които са наложени за хвърляне на фасове по улиците и за хранене на котки. За да храниш котки пред блока си, трябва да имаш удостоверение за зоодоброволец и от екологията в районното кметство да ти е определено място за хранене. Имаме наложено наказание за люпене на семки в парка. По този начин се опитваме да възпитаваме гражданите. Провеждаме беседи и изнасяме лекции в училищата, тъй като детето е най-добрият възпитател на родителя. Пловдив е нашият дом. Както вкъщи не си хвърляме отпадъците навсякъде, така и в града има кошове, контейнери за разделно събиране и т.н. за тази цел. През годините Пловдив заслужено е спечелил няколко награди за най-чист град.