01
Брой

Брой 37, Юли-Август 2018

Обратно Новина Предишна

„Потопената църква“ на св. Иван Рилски

  • 11 юли 2018, 15:38
  • Автор Мария Димитрова
  • ПОСЕТЕТЕ...

Medium %d0%bf%d0%be%d1%82%d0%be%d0%bf%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0 %d1%86%d1%8a%d1%80%d0%ba%d0%b2%d0%b03

Истинско природно чудо е тунджанският язовир „Жребчево“, който се намира в живописната местност между Средна гора и Стара планина. Зад името му стои потопеното от години село Жребчево. На дъното завинаги остават и други две селца - Запалня и Долни Паничарево. Язовирът е построен през 1959 - 1966 г. и е четвъртият по големина в страната. Над повърхността на водата днес може да бъдат видени единствено останките на църквата, носеща името на българския светия свети Иван Рилски.

Повече от 50 години гордо над водите на „Жребчево“ се извисява скелетът на храма, известен като „Потопената църква“. На това място през 1895 г. трудолюбивите жители на някогашното село Запалня издигат светата обител. През 1962 г., заради строежа на язовира, хората са изселени, а селото разрушено. До уникалните руини на църквата може да се докоснете единствено към края на лятото, когато водата се е отдръпнала и пътят до нея е сух. На брега има специално място, където може да бъде запалена свещичка.

В близост до снагата на църквата са разпръснати няколко каменни кръста. Това е старото селско гробище. На това място е имало паметна плоча за мъртвото село със следния текст „Село Запалня, заселено XV в., изселено 1962 г.“.

Около бента на язовира са намерени останки от римска крепост, от която обаче днес не е останало нищо. Край водоема има изградени множество вилни зони и почивни станции, предлагащи отлични условия за туризъм и почивка. Всяка година „Жребчево“ привлича стотици любители на риболова, а спокойните му води са идеални за плаване с лодка и кану-каяк.

Снимка: opoznai.bg