Представиха TheMayor.EU пред общините в Германия

  • 16 май 2018, 16:18
  • Автор Дарина Михалева
  • ПЛАТФОРМА

Medium themayor

Порталът на европейските общини TheMayor.EU бе представен пред общините в Германия. Дигиталното немско издание „Градът и община - дигитално“ на германското Сдружение на градовете и общините представи проекта на българското Сдружение „Евро Адванс“ - платформата TheMayor.EU, чийто основател е Боян Томов.

„В края на месец октомври 2017 г. бе даден старт на единствената по рода си платформа на европейските общини от г-н Боян Томов, еврокомисар Мария Габриел с ресор „Цифрова икономика и общество“, вицепрезидента на Европейския комитет на регионите Марку Маркула, председателя на Комисията по регионална политика в Европейския парламент Искра Михайлова и председателя на Националното сдружение на общините в Република България и кмет на Велико Търново Даниел Панов“, пише изданието.

Порталът на европейските общини съдейства за по-добрата връзка между гражданите на Европейския съюз, местните власти и европейските институции. Платформата допринася за по-добрата информираност за успешните политики и практики на местно и регионално ниво. Фокусира вниманието на европейските граждани върху работата на местните власти и съдейства за обмен на информация между самите общини. TheMayor.EU промотира европейски политики, с акцент и върху малките общини, посочва още „Градът и община - дигитално“.

Електронното издание допълва, че порталът често отразява работата на общините в Германия като отличен пример и източник на иновации и устойчиви проектни решения. Неслучайно едни от първите и най-активни общини-членове на платформата са именно от Германия. Към Портала може да се присъедини всяка една община от Европейския съюз, пише „Градът и община - дигитално“.

Изданието отбелязва още, че друга основна цел на TheMayor.EU е организирането и провеждането на годишни награди „Кмет на Европа“, чрез които се отличават най-заслужилите кметове и се представя тяхната активна роля за развитието на общините в ЕС.

Наградите са разделени в четири категории - малки, средни, големи и столични общини. Тематичните области са Smart city, Зелен, Културен, Университетски, Туристически, Спортен и Младежки град.