Преглеждат безплатно хипертоници в 11 града на 17 май

  • 16 май 2018, 16:31
  • Автор Михаела Благоева
  • ЗДРАВЕ

Medium izmervane arterialno kravno nalyagane

Световният ден на хипертонията, 17 май, ще бъде отбелязан в 11 български града с национална здравна кампания. Тази година тя е под наслов „Нормално кръвно налягане – нормален сърдечен ритъм – превенция от инсулт“. Кампанията е по инициатива на Българската лига по хипертония в партньорство с Българския Червен кръст, фондация „Национална мрежа Сърце за сърце“, Асоциацията на студентите медици в България и др.

На 17 май, от 11 до 18 ч., в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Хасково, Благоевград и Кърджали на публични места ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще могат да се информират по проблемите на хипертонията. Ще се измерва тегло и кръвно налягане на желаещите с електронни апарати, снабдени с Afib-технология за откриване на предсърдно мъждене, без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на асимптомно предсърдно мъждене в домашни условия за профилактика на мозъчен инсулт и за проследяване ефективността на лечение на пациенти с артериална хипертония и/или с риск от предсърдно мъждене.

По последни данни високото кръвно налягане е причина за смъртта на 9,4 милиона души в света годишно. Техният брой расте на всеки 12 месеца заради застаряването на населението в световен мащаб. Сред рисковите фактори за повишено кръвно налягане са свръхтегло, злоупотреба с алкохол, прекомерна употреба на сол с храната и недостатъчна физическа активност.

Вследствие на хипертонията може да се появи предсърдното мъждене (ПМ). То влошава качеството на живот, повишава риска от мозъчен инсулт от 3 до 5 пъти, води до когнитивни нарушения, учестява и влошава сърдечната недостатъчност. България не разполага с точна статистика за броя на болните в последните три години, но се счита, че от сърдечна недостатъчност у нас страдат над 140 000 души. Смъртните случаи превишават 20 000 годишно, което представлява около 18% от всички починали. Броят на хората, които губят битката с болестта, прогресивно се увеличава.

Над 12 милиона мозъчни инсулта се дължат на повишеното кръвно налягане. Смъртността от мозъчен инсулт в България продължава да е значително по-висока в сравнение с тази в Европа. През 2015 г. в Германия от исхемичен инсулт са починали 38 на 100 000 души, а в България - близо 154 на 100 000 души, тоест смъртността е близо 4 пъти по-висока.

Световният ден на хипертонията (WHD) се отбелязва за първи път през 2005 г. по инициатива на Международното дружество по хипертония и свързаните с него кампании имат за цел да обединят усилията на медицински специалисти, пациенти, граждани и институции за популяризиране на социалната значимост на заболяването, за важността на превенцията, контрола и лечението му. Инициативата се подкрепя официално от Международното дружество по хипертония (ISH), Световния ден на бъбречните заболявания (WKD), Световната инициатива по проблемите, свързани с консумацията на сол и здравето (WASH) и Международната диабетна федерация (IDF). Всички тези организации (WHD, WKD, WASH, IDF) работят съвместно за повишаване информираността на населението в световен мащаб за значението на високото кръвно налягане, като рисков фактор за възникване на различни сърдечно-съдови, мозъчно-съдови, бъбречни и други усложнения.

Ето къде ще бъдат разкрити мобилните пунктове от кампанията:

17 май, четвъртък, 11-18 ч.

София – пл. „Света Неделя“ № 7 (до входа на МЕТРО станция Сердика)

София – до подлеза на хотел Плиска, бул. „Цариградско шосе“ 10В

Пловдив - площад Централен (от западната страна на сладоледена къща Афредо)

Благоевград - ул. „Тодор Александров“ (пред магазин Билла и Съдебната палата)

Стара Загора – Централен парк „5-ти октомври“ (до фонтаните)

Бургас - ул. „Александровска“, пред сградата на Общината

Варна – пред Операта - пл. Независимост / пред Фестивалния конгресен център - вход на морската градина/

Русе - площад „Свобода“, срещу Съдебна палата

Плевен - площад „Възраждане“ срещу фонтаните

Хасково - пешеходна зона между Общински и Областен съвет (площад Общински и площад Свобода)

Кърджали - площада срещу Мтел, паметник Димитър Маджаров

Велико Търново - парк Марно поле