Раят е в Шишковци

  • 18 септември 2018, 16:10
  • Автор Кирил Иванов
  • ЛЕГЕНДИ

Medium autoportret

Хората в едно от най-атрактивните села в Кюстендилско - Шишковци, както и изследователи, разказват с  откровение за големия ни художник Владимир Димитров-Майстора. Рисувачът, както го наричат в този край, се върнал от недълго пребиваване в Америка. И съвсем непринудено, какъвто си го знаят в селото, казал: „Никаква Америка. Раят е тук!“. Шишковчани преповтарят с пълната убеденост думите на наричания от тях Дедо Владе, който е казал всичко за селото им - „Раят е тук“.

Все повече туристи и посетители се убеждават в правотата на изреченото от  Майстора. Големият майстор на четката живял и творял около 30 години в Шишковци. Именно в китното село сътворил част от прочутите си шедьоври. Някои от моделите му, като баба Юла например, още са живи.

„Такъв човек нема да се роди.

Добър, чист, на никой лоша дума не е казвал

Сутрин седеше пред дюкяна в селото, ако някой нямаше цървули или му бяха скъсани, даваше му обущата си“, с умиление си спомня тя.

Разбира се, всичко в Шишковци е свързано с Майстора. Няма арт или културна проява, която по някакъв начин да не носи духа му, благословията му. Десетки влизат в къщата, в която е живял художникът. Сега стаите, в които е престоявал, са изцяло променени, експозицията е преаранжирана - с модерни акценти, казва шефът на кюстендилската галерия  „Владимир Димитров-Майстора“ скулпторът Валентин Господинов. Вкарано е ново осветление, близко до естественото. Вещи и дрехи на Майстора, които се пазели на окачалка в помещение, сега са в специално монтирана стъкленица. „Постарахме се да създадем и визуална представа за човека, за

Майстора - в целия му физически ръст

а той е бил висок 198 см“, пояснява Господинов. 

Шишковчани помнят болезнено черните месеци, когато в една нощ на 2009 г. крадци скрападжии задигнали бюста на художника в центъра на Шишковци. Успели да го закарат понарязан до пункт за старо желязо в Перник. Откъдето полицията по следи разкрила извършителите. „Никой в селото ни не спеше след това нечувано деяние. Добре, че се намери матрицата в склад на Художествената академия, та се изля нова композиция, досущ като откраднатата. Дарители осигуриха парите. И я върнахме обратно. Иначе нямаше да го понесем. Удариха на най-святото ни“, и сега е неспокоен, като разказва,  кметът на Шишковци Климент Терзийски.

В дома паметник „Владимир Димитров-Майстора“ и в местното читалище също помнят за голям кошмар - почиващ в санаториума в Кюстендил варненец, крадец „колекционер“,  отмъкна една от картините в експозицията - „Семейство“, портрет на дарителите и благодетелите на Шишковци -  Андон и Стойно Виячеви. Така и композицията не се намери.

И тамбурата на художника задигнаха. Но да не се връщаме към това, махат с ръка шишковчани.

А селото вече успешно си създава и нов имидж. Става все по-предпочитана дестинация с пленери, изложби, фестивали. За поредна година в края на септември предстои фестът „Балканска черга“, с участието на партньори и туристи от Сърбия, Македония, от Западните Балкани. На него се държи на автентичността. Занаятчии показват тъкачество, везба, кошничарство, правят се конкурси за зелник, за пита, баница. Дори

и казан за ракия задимява до мегдана

и всеки може да дегустира и опита от амброзията. Така - три дни. Декор на всичко са извадени от бабиния скрин нашенски черги. Опънати като транспаранти.  Пак в името на автентичността. И гостоприемството. А в  Шишковци всеки е добре дошъл. Дори и по линия на Червения кръст  пращат тийнейджъри, „градски чада“ които заживяват по седмица-две при тукашни семейства и домове. Споделяйки селското ежедневие, труда, грижите, радостите, веселията и изпитанията на шишковчани. „Показваме им златна сватба, водим ги при възрастни, които им разказват как е било преди десетилетия. Правят туршия и лютеница с домакините си на огнището на двора. Доят кози и крави. Абе, от-до - какъвто е селският бит и живот. Тръгват си очаровани“, отбелязва кметът Терзийски, който е хазяин на всички - и на тийнейджърите, и на техните домакини.

Шишковци вече е в сводките и на брокерите. Обявена за продан къща и изобщо имот в селото не се задържа дълго по обявите и офертите. Веднага се продава. Купувачи са предимно софиянци.

5 къщи купили и братята от манастира

„Благовещение“ край съседното с. Копиловци. Преди години три къщи в Шишковци купил евреин от Израел, който искал да оборудва за настаняване 7 къщи и да развива туризъм. В трите сега идват негови наследници. Собственикът не се появявал - сигурно е на патриаршеска възраст и не пътува, казаха местни. Монасите от „Благовещение“ ремонтирали купените от тях къщи в Шишковци, но рядко ги посещават. Вероятно ги държат като база, в която ще настаняват гости на манастира, ако в хотелската част на светата обител местата се окажат заети. Гранично ченге, чиято майка била  на гурбет по Гърция, също искал да купи цяла улица в селото - 4 къщи, казаха съседи. Цената на къщите в Шишковци варира от 5 - 6 хил. лева за стария тип – с гредоред, до 30- 35 хил. лева за масивните и модерно строителство сгради.

Майстора несъмнено създава имиджа и обаянието  на Шишковци. Но и добрата инфраструктура, комуникациите, близостта с областния град Кюстендил, река Струма, която минава през селото, плодородната земя и др. фактори пораждат големия интерес към имотите в селото, мотивират нещата брокери.

Селото случи и на деен и пъргав кмет - Климент Терзийски. Той успокои напрежението у местните хора, което се натрупа след черна серия за Шишковци, продължила няколко години. При буря паднала топола убила на място предишния кмет. Имало няколко тежки катастрофи край Шишковци. През юни 2009 г. стана потреслото целия район убийство - на пазача на деца от градините Пламен Момчилов. Тогава нападателите  тежко раниха и двама работници. Кметът обикаляше селото да успокоява местните хора да не търсят мъст и да окървавят още повече селото. Убийците получиха справедливи присъди - повечето още са в затвора.

Кметът инициира

всяка година през юни курбан за здраве

и вървеж за Шишковци. Местният храм „Св. Архангел Михаил“ е ремонтиран и много добре поддържан. Кметът издава малка тайна в това отношение. Един от родените в Шишковци техен съселянин, сега софиянец, е съсед на шефа на Дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов. „Не ги оставяме, търсим ги за съдействие, трябва да помагат. Това е за цялото село“, казва Терзийски. При безконечните реформи и промени в трафика на БДЖ решили един от влаковете Кюстендил-София да не спира на Шишковци - гарата е пред закриване и пред продажба. Хората в селото правили подписки, открити писма писали. Не помогнало. „Тогава се вдигнах, отидох в София, в централата на БДЖ-то. Така и така,  влакът трябва да спира на Шишковци, казвам им. Носех и шише от разкошната шишковска ракия. Не като подкуп, не. А да знаят, че при нас всичко е истинско и всичко трябва да е точно. Влакът взе да спира на гарата ни“, разказва с усмивка кметът.

Екип на БНТ подготви наскоро едночасов филм за кюстендилското с. Шишковци. Направени са три основни заснемания - на три живи модела на художника - Юла, Боянка и Миленка. Те разказали за срещите си с Дедо Владе - как докато ги е гледал и разговарял с тях, ги обезсмъртил на някое от платната си. За художника разказал и дядо Павел Славов, който сега е на 95 години и помни много неща за миналото и настоящето на Шишковци. Местната певческа група и самодейци пресъздали пред камерите три от основните обичаи на Шишковци, в автентичен вид. Разбира се, гид на тв екипа през цялото време бил кметът Терзийски. Телевизионерите направили цялостно проследяване на развитието на Шишковци - преди и след демокрацията, неговата култура, бит, най-вече хората му. Заснемането на филм, който често се върти по екраните,  отнело около един месец предварителна  подготовка на хората и персонажите, подбрани да покажат и илюстрират с разказ и жест чара и вълненията на „Тука е раят на земята - никаква Америка!“.  Възклицанието е нещо като девиз и мото, ако щете лого, наречено по-модерно, за Шишковци. Трябва да отидеш, за да го усетиш.