01
Брой

Брой 36, Юни 2018

Обратно Новина Предишна

Резово – царското селце на края на България

  • 19 юни 2018, 14:29
  • Автор Мария Димитрова
  • ПОСЕТЕТЕ...

Medium 25772116

Далече на юг, само на „крачка“ от Турция, Черно море облива бреговете на китното селце Резово. Разположено на скалист бряг над устието на река Резовска, мястото е било населявано още от древността. Предполага се, че името му произлиза от тракийската дума за цар – резос. Днес в най-южното село у нас живеят около 70 души, но през лятото броят им значително се увеличава. През годините Резово е успяло да съхрани уникалния си уютен и неподправен чар, което го превръща в любима лятна дестинация за българските семейства, които искат да се откъснат от масовия туристически поток. Тесни улички, пъстри магазинчета и кафенета, смокинови дървета, лек бриз и много слънце примамват всеки летовник да се връща тук отново и отново.

Средновековната крепост Кастрицион се е извисявала над Резово

Една от най-големите забележителности на селцето са останките от древната крепост Кастрич, разположена на близо 3 км от Резово на едноименния дълъг не повече от 70-80 м морски нос. Средновековните фрагменти имат четириъгълна форма и са с размери 20 на 30 метра. Смята се, че това е най-южната българска черноморска крепост - Кастрицион, която представлява малка стражева гранична крепост на средновековната българска държава.

За нея споменава още през 1263 г. византийският хронист Георг Пахимер, по-късно и Мануил Фил, описвайки битките между Византия и България за овладяване на укрепените черноморски градове на юг от Бургаския залив.

Сърф във водите, сцена за филми на брега

Подводният свят в морето около Резово е изключително богат. Смелите авантюристи могат спокойно да се гмурнат в дълбините на солената вода и да се насладят на красивото морско дъно.

А вятърът, който е характерен за този регион, надига пенливи вълни - идеални за любителите на сърфа. Брегът на Резово пък неведнъж е използван за снимачна площадка на филми.

Природа и къмпингуване на Силистар

Планирайки лятната си ваканция към Резово, не бива да пропускате да посетите защитената местност Силистар. Тя се разпростира южно от устието на малката река Бутамята, която се влива на едноименния южен плаж на Синеморец и достига почти до най-южното ни селце. Местността представлява крайбрежна влажна зона с каменист и силно разчленен бряг.

Тук изобилства от уникални растителни видове като пясъчната лилия, бели понтийски дюни, морски ветрогон, плюскавиче и др. Изключително разнообразна е и фауната - морска змиорка, резовски харип, резовска бряна са само част от защитените животни. Плажът на Силистар е дълъг около 1 км, покрит със златист пясък, който предоставя и възможност за къмпингуване.