С „Посоки“ от София тръгва Пътуващо лятно кино на БНТ1

  • 11 юли 2018, 15:35
  • Автор Михаела Благоева
  • АФИШ

Medium bnt lyatno kino pleven  1

Безплатни прожекции под звездите в 24 населени места в страната ще представи тазгодишното турне на „Пътуващо лятно кино на БНТ1“. На 19 юли стартира седмият пореден сезон на националната кампания за възстановяване на летните кина в България с филма „Посоки“. Откриващата прожекция ще бъде на Лятната естрада в Борисовата градина в София от 21 ч.

Програмата включва едни от най-нашумелите съвременни български филми, сред които „Слава“, „Врагове“, „Жажда“, „Урок“, „8’19’’“, както и късометражни продукции от известни европейски режисьори. Освен в столицата кампанията на БНТ ще гостува и в градовете Самоков (22 юли), Панагюрище (23 юли), Пирдоп (24 юли), Копривщица (25 юли), Пловдив (29 юли), Раковски (30 юли), Ямбол (31 юли), Стара Загора (1 август), Котел (2 август), Стражица (4 август), Дряново (5 август), Априлци (6 август), Русе (26 август), Исперих (27 август), Девня (28 август), Варна (29 август), Бяла (30 август), Бургас (1 септември), Царево (2 септември), Созопол (4 септември) и селата Орешак (7 август) и Лозенец (3 септември). Финалът ще бъде на 8 септември в столицата с прожекция на филма „Възвишение“.

Емоционално ще бъде завръщането на „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ тази година в Лятното кино на Карлово (26 юли) – първото възстановено кино в историята на кампанията, казват от „Сан Стефано“ 29. От обществената телевизия допълват, че освен в Карлово, вече са възстановени още 16 кинотеатри на открито в градовете Елена, Бяла, Генерал Тошево, Кърджали, Велико Търново, Силистра, Криводол, Поморие, Перник, Ямбол, Плевен, Варна, Шумен, Българово и в селата Черни Осъм и Орешак (Троянско).

Банско става световна столица на джаза в началото на август

Световна столица на джаза ще бъде Банско от 4 до 11 август, когато в курорта ще се проведе XXI Международен джаз фестивал Банско 2018. Концертите са безплатни за публиката. Те събират многохилядна публика пред откритата сцена в центъра на града – на площад „Никола Вапцаров“. През цялата фестивална седмица джаз звучи през деня и късно през нощта от различни камерни сцени, разположени в големите курортни барове и ресторанти.

Организаторите планират на 4 август за публиката да пеят Петя Буюклиева, Биг бенд Благоевград, Весела Морова, Chiara Pancaldi (Italy), Dirty Purchase (BG). На следващия ден изкуството си ще покажат Big Band Nisville( Serbia ), Acid Folk Five, Jazzbones (Germany). На 6 август меломаните ще се насладят на музиката на Indigo Kids, Надя Тончева & квартет Latino Jazz Project и Uralskiy Dixieland (Russia). 7 август е отреден за Ethnic Trance Duo(Switzerland/Russia), GERDBAND (Germany) и Васил Петров и Ангел Заберски Трио. На 8 август ще слушаме Alexandrina Simeon Quintet & Benny Brown(Germany/BG), Li Xiaochuan quintet (China), The David Dower Trio (UK), The Jive Aces (UK), на 9 август - NATO Jazz Combo (Belgium), Dmitry Baevsky Quartet (USA), Камелия Тодорова и Станислав Арабаджиев Трио, The Gipsy King by Paco Baliardo (France). В предпоследния ден на фестивала - 10 август, на сцената ще се качат BalӚzs BӚgyi New Quartet feat. Kriszta Pocsai ( Hungary), Lisa Simone (USA), Matt Bianco (UK). Последният ден на фестивала е 11 август, когато The Juke Joint Royals (Austria), Omar Hakim & Rachel Z „OZ Experience“ (USA) и Ruth Koleva Live Band ще забавляват народа.

Рок, спорт и светлинно шоу на „Огненият Дунав“ в Тутракан

Много концерти на български и чуждестранни изпълнители, изпълнения на танцови състави, спорт и забавления очакват посетителите на фестивала „Огненият Дунав“ в Тутракан. Тазгодишното му издание ще се проведе от 25 до 29 юли, а организатор е община Тутракан. Програмата включва класически концерт на квартет „Сезони“ и тенора Бойко Цветанов и фолклорен концерт на състави от Китай, Венецуела и ТФ „Дунавска младост“.

На 27 юли е концертът „Звезден прах над Дунав“ на Тоника Домини, Йордан Марков и „Фондацията“ в Крайдунавския парк в 20 часа. Последният фестивален ден, 28 юли, ще предложи рок, спортни забавления и огнено шоу. В Крайдунавския парк ще забият Doogie White и групата John Steel. Кулминацията на празника ще е традиционното светлинно, огнено и лазерно шоу. Програмата включва още конкурс за най-вкусна рибена чорба, символично преплуване на Дунава, състезание по греда над вода, спортен риболов, воден слалом с каяк и др. Фестивалът се радва на голям международен интерес, като всяка година посреща гости от Румъния, Турция, Германия, Гърция, Русия и Украйна.

Майстори се събират на Панаира на занаятите в Орешак

Ателиета по грънчарство, тъкачество, дърворезба и иконопис очакват посетителите от 15 до 19 август

Традиционният панаир на занаятите ще събере за поредна година майстори занаятчии и търговци от цялата страна от 15 до 19 август в троянското село Орешак. Организатори на събитието, което се прави всяка година в навечерието на храмовия празник на Троянския манастир Успение Богородично, са община Троян и Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Всеки посетител, освен предмети на народните художествени занаяти, може да си закупи и практични стоки за бита, да се наслади на традиционна кухня и музика в прохладните бирарии. Откриването на панаира е на 15 август в 19 ч. Ателиета по грънчарство, тъкачество, дърворезба и иконопис очакват посетителите в парка на изложението в петте дни от 10 ч до 16 ч.

На храмовия празник на Троянския манастир „Успение на Пресвета Богородица“ (15 август) се отслужва Божествена света литургия и се извършва литийно шествие – изнасяне на чудотворната икона на Божията майка от манастира. Гостите ще се насладят на музикална палитра от изпълнения на живо на български народни и популярни песни на 18 и 19 август от 20 ч на сцената пред залата на изложението.

Куртово Конаре кани на вкусен фестивал на чушките и доматите

Апетитна лютеница от куртовски домати и чушки ще изкушава гостите на Фестивала на чушките, доматите, традиционните храни и занаяти в пловдивското село Куртово Конаре. Той ще се проведе на 8 и 9 септември, когато има огромно изобилие от чушки и домати. В рамките на фестивала се провеждат лекции, работилници, базари и пленери. Куртово Конаре е известно с качествената си земеделска продукция.

В края на XIX в. тъкмо там се отглеждат първите домати в България. Селото се гордее със собствен сорт розов домат – „голям бабин“, който е признат от Международната организация „Slow food“ и е вписан в Световната съкровищница на вкусовете.

Хвърчила изпъстрят небето над Варна на 18 и 19 август

Пъстроцветни хвърчила ще украсят небето над Варна на 18 и 19 август. Тогава в Морската ни столица ще се проведе фестивал на хвърчилата „Въздушни чудеса - Варна 2018“. Плажът на кв. „Аспарухово“ и р.Камчия ще зарадва туристите с различни атракции за малки и големи. Основен принос за провеждането на фестивала през годините имат Клуб „Асто - Въздушни чудеса“, Сдружение за опазване на дивата природа (СОДП), фонд „Култура“ към община Варна и СОК „Камчия“.