Сбъдваме мечтата на поколения за път до любимия манастир

  • 18 септември 2018, 15:38
  • Автор Цвета Иванова, Михаела Благоева
  • ТЕМАТА

Medium %d1%84%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bb %d0%bd%d0%b0 %d0%ba%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d0%bc%d0%b0 1

Кметът на Чипровци Пламен Петков (ГЕРБ):

Най-после имаме възможност да сбъднем мечтата на поколения мои съграждани да имаме удобен път до Гушовския манастир. Това е любимото свято място на всички. В началото на септември, когато е неговият празник /има за патрон свети Архангел Михаил/, всички се изкачват до него, идват си и чипровчани, които отдавна живеят в други градове и дори в чужбина. Този манастир е свързан с историята на селището. Събирал е хората и в хубави, и в лоши дни. Но през 1688 година турците го разрушават. Днес от него са останали само основите на храма и камъни от манастирските стени. До него води черен път. И въпреки разрушението, всяка година на 6 септември хората се събират при останките на светата обител. Раздава се курбан за здраве, а жените показват килимите, които са изтъкали през годината.

С постановление на МС получихме 1 280 000 лв. за изграждане на път до манастира. Разработихме проект и го представихме. Пътят ще бъде удобен, асфалтов. Той ще води не само до манастира, но и до хижа „Явор“ и прочутия ни водопад. Така с този път се дава тласък на туризма. Защото посетителите ще могат лесно да изминават 7-те км до манастира и да разглеждат мястото, което е едно от най-красивите в тази част на Стара планина.

Румен Гунински, кмет на Правец (БСП): Средствата да се разпределят по ясни критерии

Възникването на финансови затруднения на местно ниво представлява проблем, чието разрешаване се свежда до това, дали трябва да бъде оказана помощ на дадена община, в какви мащаби и в каква форма. В някои случаи тази помощ е необходима и основателна, като например природните бедствия или друга тежка икономическа ситуация, чието преодоляване е извън възможностите на общината да се справи сама.

Голяма част от общините останаха без допълнително финансиране с това правителствено решение, макар да имаха причини да очакват друго. Но това е решение на Министерски съвет.

Казвам това като кмет, който трябва да се справя с тежки проблеми след поройните дъждове в края на месец юни 2018 г., излизане на р. Малък Искър от коритото й, наводнения и обявено бедствено положение. Имаме разрушени пътища, скъсани мостове и наводнени къщи на хора. Подадохме необходимите документи, алармирахме отговорните институции и очакваме решения.

Как да бъдат разграничавани основателните от неоснователните искания на общините за допълнително финансиране и как да се избягват икономически или политически съображения за финансово подпомагане, е сериозен проблем. Всичко опира до изграждане на система от критерии за финансово подпомагане, за да се избягва субективизмът.

Инж. Милчо Доцов, кмет на Берковица (независим): Помагат ни да станем СПА дестинация с минерален водопровод

Навлизаме в последната година от кметския мандат. В Берковица изпълняваме много проекти – по енергийна ефективност, по асфалтиране на улици, по подмяна на водопроводи. Спечелихме си финансиране за 28 млн. лв. Преди дни внесохме последния проект – за саниране на една държавно-общинска сграда, в която сега е настанена пожарната и нашето комунално звено.

Имаме да довършваме изграждането на минералния водопровод от село Бързия до града, да изградим един кът за отдих с минерална чешма, да завършим саниране на 10 обществени и частни сгради, за които си осигурихме средства от европейската програма „Региони в растеж“.

Общината в Берковица е доволна от правителството, няма протести и сред населението. Получихме 502 000 лв. за изграждане на минералния водопровод, който ще превърне Берковица в спа-дестинация, преди дни получихме 200 000 лв. за асфалтиране на главната улица в ромския квартал „Раковица“. Имаме обещание за още помощ за други проекти.

Иван Гавалюгов, кмет на Ботевград (ГДБОП): Във всеки град партиите имат симпатизанти

Още през 2017 г. кандидатствахме и имаме 5 входирани проекта за доста важни обекти на територията на общината. Надявахме се още при разпределението на бюджетния излишък през миналата година да бъдем включени с поне един от тях. За съжаление това не се случи. Затова се надявахме, че през 2018 г. тези проекти ще получат финансиране чрез постановление на Министерски съвет, каквото имаше през август т.г.

Лично аз като кмет не бях информиран, че ще има такова разпределение и нямам никаква представа как са одобрявани обектите за финансиране по общини, с каква приоритетност и дали подходът е бил само политически. От медиите разбрах, че има разпределение на 111 млн. лв. по общини за различни обекти. Веднага се свързах със Сдружението на общините в Република България, за да попитам дали поне те са имали някаква информация. Оказа се, че утвърдена практика през годините е да не се контактува със сдружението по отношение на разпределянето на средства от държавния излишък. Като това не е практика само на настоящото правителство, а и на предходните през последните 10 г. – по неясен критерий да се разпределят средства между общините. Трябва да има яснота и прозрачност за разпределянето на средства от държавния излишък, с които се финансират обекти в общините, без значение какви възгледи споделят кметовете и кой ги е издигнал. В крайна сметка това са нужди, които имат всички граждани в съответната община, без значение от политическата им принадлежност. Най-лошият и несправедлив критерий, по който трябва да се прави това разпределение, е именно на партиен принцип. Така се ощетяват дори симпатизанти на съответната управляваща партия или коалиция, защото те също са жители на съответната община, която не е получила финансиране по някаква причина, както в случая – община Ботевград. Парадоксално е, че ние започнахме воден цикъл, който бе договорен за финансиране с МРРБ за скромните 2 млн. лв., но повече от 7 месеца този проект е замразен при разкопани улици с мотива, че няма средства. Авариите в общината са ежедневие, но заради начина на разпределение на средствата ние не можем да решим този важен за нас инфраструктурен проблем.