Сенната хрема – бичът на пролетта

  • 16 май 2018, 16:35
  • Автор Михаела Благоева
  • ЗДРАВЕ

Medium 768x432  2

Пролетта е сезонът на алергиите. Всеки трети българин страда от алергия. А над половин милион от нашенците страдат от сенна хрема, която е най-разпространената алергия. В днешно време мнозина имат непоносимост към цветния прашец. През пролетта внезапно започва да ни тече носът и да ни сълзят очите.

Причините за появата на сенна хрема не са изяснени. Спохожда ни, тъй като се развива свръхчувствителност на организма ни към точно определени вещества – алергени, които при нормални обстоятелства не предизвикват реакция. Организмът започва да произвежда срещу тях антитела, също както против бацилите и бактериите. И при всеки допир иначе напълно безобидното вещество може да се прояви и оцени от организма като опасен враг и той започва да произвежда все повече антитела. В определен момент се стига до алергичната реакция с типичните й симптоми. Приоритетно това са цветните или тревните полени. За алергичния човек е достатъчно да влезе в досег с 50 полена, за да се почувства зле. Алергии могат да се развият срещу различни полени. Регистрирани са три групи полени, които причиняват сенна хрема: ранните цветя и храсти, които цъфтят между февруари и май, растенията, които цъфтят между май и юли, както и от средата на август до средата на септември - тревните и зърнените полени. През есента някои билки също създават проблеми.

Най-доброто лечение за сенна хрема е избягването на контакта с алергени. Но в днешно време това е невъзможно. Затова обикновено се предписват медикаменти (под формата на спрей, капки или таблетки), които се приемат индивидуално или комбинативно, в зависимост от степента на проява на алергията. Ако вече знаете, че всяка пролет ставате жертва на сенната хрема, добре е да се консултирате с лекар и да започнете употребата на подходящите за вас медикаменти преди появата на първите симптоми.

Стойте далеч от разцъфналите храсти и дървета, както и от ливадите и нивите с житни растения. Излизайте сред природата само когато полените не са много. В градовете полените летят предимно в късния следобед. Мийте косата си преди заспиване, не събличайте в спалнята си дрехите, по които са полепнали полени.