Шедьоврите от вода на Стария континент

  • 16 май 2018, 16:21
  • Автор Мария Димитрова
  • СВЯТ

Medium %d1%84%d0%be%d0%bd%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b2%d0%b5%d1%80%d1%81%d0%b0%d0%b9

Някои държави впечатляват със замъци, други с музеи, трети с природа..., а има и такива, които пленяват с изумителни фонтани! Европа е богата на водни съоръжения - истински произведения на изкуството, които привличат погледа на всеки минувач. Изваяни скулптури, преплетени с гигантски форми или изящни детайли, си „играят“ с водата, разпръсквайки струи във всички посоки. Фонтан ди Треви в Рим или Же д`О в Женева са се превърнали в емблема на градовете, в които се намират, и бленувано място за безброй туристи от целия свят.

Же д`О – 140 метра воден лъч

Почти от всяка точка на Женева може да видите устремената към небето водна струя на впечатляващия фонтан Же д`О, разположен в Леманското езеро. Името му означава Воден лъч и е един от най-големите фонтани на Стария континент, който изстрелва водата на височина от 140 м.

Освен с внушителните си размери, той е истинска атракция за посетителите на града, а вечерно време се превръща в приказна водна феерия от множество разноцветни светлини.

„Вълшебният“ Монтжуик с музикално шоу

„Вълшебният“ фонтан Монтжуик в Барселона е едно от най-красивите водни съоръжения в цяла Европа. Построен е през 1929 г. и се състои от 3650 отвора, които помпат и изтласкват 2600 литра вода.

Водните струи в него танцуват на фона на редуващи се песни като саундтрака на „Гладиатор“ и „Властелинът на пръстените“, докато се оцветява в различни цветове. Уникалното шоу продължава часове наред и събира хиляди туристи в каталунския град.

Ди Треви – богове и Изворът на девицата

Една от най-популярните и посещавани забележителности в света е архитектурният шедьовър Фонтан ди Треви в Рим. Невероятното произведение изобразява бог Нептун, седнал в колесница, теглена от два коня - символ на тихите и спокойните води. От двете страни на морския владетел са разположени две богини – на здравето и изобилието.

Освен тях има още множество фигури, създавайки една вдъхновяваща морска картина. Освен с познатото си име, произлизащо от района Требиум, понякога е наричан и Изворът на девицата. Това название идва от легендата за млада римлянка, която показвала извора на жадни войници. Вярва се, че който хвърли монета през лявото си рамо във водите на фонтана - някога отново ще се върне във Вечния град.

Берлинският Нептун с 4 дами

Oтново бог Нептун приковава погледите, но този път в немската столица Берлин. Приказният воден оазис е построен през 1891 г. от скулптора Райнхолд Бегас, който отива на пътешествие в Италия, откъдето черпи вдъхновение за тази забележителна творба. Мощната фигура на господаря на моретата се извисява на 8,50 м.

В лявата си ръка той държи тризъбец, с който височината му достига 10 м. Около Нептун се намират четири статуи на дами, които символизират четирите реки в Прусия – Елба, Рейн, Вистула и Одер. Фонтанът е истинско произведение на изкуството, което пресъздава великолепието на бушуващо море, в което „живеят“ костенурки, крокодили, тюлен и други морски обитатели.

Аполон в златна колесница във Версайския дворец

Фонтанът, чиято скулптура изобразява бог Аполон, седнал в златна колесница, теглена от четири огнени коня, и трима мъже, които надуват рогове, е най-пищният от общо 30-те величествени фонтана в градината на Версайския дворец. Те са построени през XVII век по заповед на Луи XIV.

Езерата и фонтаните са жизненоважни за Краля Слънце, тъй като неговото желание е било те да забавляват и удивляват безбройните гости, които посещавали пищните празненства в замъка. Невероятното водно съоръжение е направено от олово и има златно покритие.