Симона – да полетиш с мечтата си в облаците

  • 18 септември 2018, 16:01
  • Автор Мария Димитрова
  • БЛЯН

Medium 38673713 1761970663916121 8559947160404099072 n  1

„За да сбъдне човек мечтите си, е нужно да прави това, което не е правил досега. Да вярва на първо място в себе си и да преследва докрай това, което иска“. Това казва плевенчанката Симона Цветанова, която полетя в небето, въпреки че е прикована в инвалидна количка. Благодарение на кмета Георг Спартански жената сбъдна своята детска мечта.

Още от малка 26-годишната днес жена копнее да бъде сред облаците. „Когато гледахме самолетите, преминаващи над главите ни, заедно с моите приятели се шегувахме, че искаме да сме в тях“, разказва Симона. Въпреки това тя никога не е предполагала, че тази мечта ще стане реалност.

В началото на август тя полетя над красотите на родния Плевен и така за кратко забрави за болестта си - множествена склероза. Голямото за младата жена събитие се осъществи благодарение на кмета Георг Спартански и общинския съветник Антон Георгиев.

До деня на незабравимия полет Симона не знае какво я очаква. Цялата инициатива е дело на майка й и нейна приятелка. Двете жени тайно разговаряли с градоначалника и подготвяли изненадата.  Спартански от своя страна е помолил за съдействие общинския съветник Антон Георгиев, собственик на спортен самолет, който веднага е откликнал.

Паметното събитие се случва на 8 август, когато 26-годишната жена заедно с майка си и Антон се качват на четириместен аероплан и политат във въздуха. През по-голямата част от времето Симона сама пилотира, взима завоите, изкачва се и се спуска.

„Чувството да летиш, да си толкова високо е неописуемо. Дори управлявах самолета. Беше ме страх, но знаех, че съм в сигурни ръце“, разказва въодушевено дни по-късно Симона.

„Светът от високо е много красив. Не се виждат дупките, тези малки нередности и дразнещи неща, които по принцип ни правят впечатление, когато сме на земята. Летяхме над Плевен, видяхме язовирите в Кайлъка, а слънцето блестеше в очите ни“, продължава да описва с думи невероятната гледка, която се разкрила пред очите й.

Сега Симона има още по-голяма мечта. Насочва се към още по-големи върхове, над които да се извиси. „Бих искала да летя в чужбина. Искам да видя Египет, пирамидите и пясъка“, казва Симона Цветанова.

Плевенският общинар Антон Георгиев, собственик на летището край плевенското село Бохот, разказва, че веднага откликнал на молбата на кмета Спартански и безвъзмездно предоставил учебен спортен самолет на своята съгражданка. Самият той няколко пъти е правил полети с деца с увреждания. През юли помогнал на 14-годишно момче в инвалидна количка също да се докосне до магията на летенето.

„Доставя ми удоволствие, че тези деца са успели да споделят невероятната емоция с мен. Винаги се вълнувам, когато предоставям такива преживявания. Знам като дете как съм се чувствал аз при първия си полет“, казва Георгиев. И допълва: „Всички деца са с много силен дух. По никакъв начин не можем да предположим, че това момиче е с такова увреждане“.