Созопол празнува с Мамалев и винен фестивал

  • 11 юли 2018, 13:42
  • Автор Дарина Михалева
  • РЕГИОН

Medium img 3965aa

С пъстра и богата програма Созопол ще отбележи празника на хилядолетния град, посветен на света Марина - 17 юли.

Това е времето, когато хиляди туристи се стичат в древния град, за да се насладят на морето и на културната програма, подготвена от общината.

Празникът на Созопол традиционно се предшества от фолклорни спектакли и възстановки, които са живата връзка с миналото и представят богатството на българския фолклор в продължение на три дни. Така от 12 юли жителите и гостите на града ще могат да се впуснат в магията и пъстротата на родните носии и танци

В навечерието на празника – на 16 юли, жителите на древния град ще отдадат почит и на своите предшественици и герои. Хиляди ще станат свидетели на ритуала по вдигане на държавното знаме в амфитеатър „Аполония“ и на полагане на венци и цветя пред Паметната арка в памет на загиналите за свободата.

Денят ще бъде интересен и с няколко изложби. Любителите на изкуството ще могат да разгледат експозициите „Древните карти на Черно море“ в Центъра на занаятите и „Една българска роза“ в Етнографския музей. Изложбата „Созопол и Морето“ в Художествената галерия пък включва творби на Бойко Митков (скулптура), Никола Станчев (скулптура), Веселка Николова (композиции), Нели Гашарова (живопис) и Иван Бахчеванов (живопис).

Вечерта ще завърши с концерт на любимата на няколко поколения българи изпълнителка Маргарита Хранова.

Кулминацията на празника са събитията на 17 юли, когато от ранна утрин жители и гости на Созопол пристигат в местността Света Марина за празничната литургия в храма, който носи името на светицата-закрилница на града.

Наситена с разнообразни и интересни събития е програмата за деня. Тя започва с традиционния плувен маратон от 8,30 ч, чийто финал е на централния плаж, където плувците ще получават поздравления и награди от кмета на община Созопол Панайот Рейзи. Малко по-късно заливът на Созопол ще побелее от лодки, които са част от морския парад, в който участват общински клуб Яхт клуб и Гребен клуб „Созопол“.

Народното веселие ще продължи в общинския парк „Света Марина“, в което се включва и фолклорен ансамбъл „Странджа“.

За любителите на народните борби, традиционните състезания започват от 16 ч на стадион „Арена Созопол“. В турнира по традиция участват изявени спортисти както от морската община, така и от цялата страна.

Вечерта празникът продължава в амфитеатър „Аполония“ в центъра на Стария град, където от 19,30 ч жителите и гостите ще се радват на красивите изпълнения на „Капански ансамбъл“ от Разград.

Официалното откриване на празниците на Созопол е от 20,30 часа, когато на сцената ще излезе кметът на града Панайот Рейзи, за да поздрави съгражданите си и гостите на града.

Тържествата ще продължат със спектакъла „Майстори на комедията“ с участието на Тончо Токмакчиев, Камен Воденичаров и Георги Мамалев и ще завършат с пищна заря.

Празничните събития, посветени на света Марина, продължават и на 18 юли, когато ще се проведе и станалият вече традиционен конкурс за красота „Мис Созопол“, след който ценителите на красивите българки ще чуят и концерта на младата и атрактивна поп певица Тита.

В следващите три дни, от 19 до 21 юли, море от вино ще залее Созопол. В града стартира най-новият фестивал - WINE FEST SOZOPOL 2018, който се провежда под патронажа на кмета Панайот Рейзи. През трите дни пред местните хора и летовниците ще бъдат представени най-качествените български вина. Специален гост на винения фестивал ще е Националният проект „Аз съм българка“ на младия и талантлив фотограф Радослав Първанов.

Празниците на Созопол са истинско вълшебно преживяване, което всяка година привлича все повече гости на морския град.