Стара Загора с код „Модерни училища“

  • 18 септември 2018, 16:03
  • Автор Цвети Василева
  • ПЪРВИ ЗВЪНЕЦ

Medium %d0%a2%d0%be%d0%b4%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b2 %d0%a2%d1%8a%d1%80%d0%b3%d0%be%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%8f

Модерни условия в училищата, за да учат децата по-добре. Обновяването на образователната инфраструктура винаги е било приоритет в политиката на община Стара Загора. „Стремим се да обновим училища и детски градини, за да могат младите хора на Стара Загора да учат в приветливи сгради и при здравословни условия. Идеята на кмета Живко Тодоров е да бъдат ремонтирани абсолютно всички училища и детски градини“, коментира Иванка Сотирова, зам.-кмет „Хуманитарни дейности“ в община Стара Загора.

По европейски проект на стойност 15.23 млн. лв. се обновиха четири училища и две детски градини – СУ „Железник“, ДГ 58 „Звездица“ в кв. „Железник“, ДГ „Звънче“ в кв. Три чучура – север“ , ГПЧЕ „Ромен Ролан“, IX ОУ „Веселин Ханчев“ и СУ „Иван Вазов“, в които се обучават над 3500 деца. Училищата не са ремонтирани от построяването им през 80-те години на миналия век.

Основните проблеми, определящи включването на обектите в инвестиционната програма, са ниските нива на енергийна ефективност, лошото състояние на сградите, нуждата от създаване на достъпна среда на хора и деца в неравностойно положение и не на последно място благоустрояване на пространствата около сградите за създаване на здравословна и спортна среда на живот.

В СУ  „Железник“ са сменени дограмата, електро- и водопроводната инсталация, изграждат се асансьори и рампи, за да се осигури достъпна среда, прави се и ново осветление на спортната площадка. Изградени са оповестителна, пожароизвестителна  и отоплителна инсталация.

За разширяване на базата в детска градина „Звездица“ се  изгради нова двуетажна пристройка, свързана с основната от източната страна. Предназначена е за две яслени групи.  ДГ „Звънче“  вече е с нова външна топлоизолация, нова армирана бетонова настилка,  топла връзка между блок Б и А, нова рампа за хора с увреждания, енергоспестяващи лампи, алейно осветление и ландшафтно оформление на прилежащото пространство.

Сградата на престижната езикова гимназия „Ромен Ролан“ е изцяло топлоизолирана, подменена е дървената дограма с PVC и AL витрини и врати, учебните стаи са с винилова настилка, има нови оповестителна, пожароизвестителна  и отоплителна инсталация. Изграден е и нов асансьор,  както и две рампи за хора с увреждания.  Тук се намира и най-старата обсерватория, която също е обновена.

Ремонтът на училищата „Веселин Ханчев“ и „Иван Вазов“ започва през септември, а учениците ще бъдат пребазирани в други учебни заведения. Малчуганите от  ДГ № 2 „Зорница“, която се ремонтира по капиталовата програма на общината, също ще бъдат настанени на подходящо място.

По Оперативна програма „Региони в растеж“ вече е обновена Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“. Цялостният ремонт и обновяването на образователната инфраструктура са на стойност 1 317 331 лева. След ремонта триетажната сграда със сутерен е с повишена енергийна ефективност, подобрен е достъпът на хора с увреждания до нея, подобрени са условията за работа на преподаватели и административно-технически персонал. Най-голямата гордост на училището е обновеният физкултурен салон, ремонтирана е топлата връзка и обособена зала за спорт, обновени са санитарните възли и съблекалнята. Положени са нови подови настилки в учебните кабинети и учителската стая, а във физкултурния салон и залата за спорт – спортна винилова настилка. Стените на коридорите са облицовани с плочи от варовик, на мястото на дървената ламперия в коридорите. Дограмата  е подменена с петкамерна ПВЦ дограма за прозорците в сутерена, топлата връзка и съблекалните.

С общински и държавни пари бе ремонтирана сградата на Природо-математическа гимназия „Гео Милев“. Стойността на ремонта е над 3 милиона лева.  Новата учебна година възпитаниците на Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов“ в Стара Загора посрещат в обновена сграда. Проектът за реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност  в сградата е за 1.3 млн. лв.

По проект „Красива България“  Община Стара Загора спечели проект за изграждане на достъпна среда в XI основно училище  „Николай Лилиев“. Там ще бъде изграден външен асансьор за деца с увреждания. Целта е осигуряване на равен достъп на учениците с физически увреждания и специални образователни потребности и изграждане на достъпна архитектурна среда, като част от нужната подкрепа за тяхното обучение.

1168 първолаци в града

В общо 52 паралелки на 20 общински училища в Стара Загора през тази учебна година ще се обучават 1168 първокласници. Най-много са малчуганите, които пристъпват за пръв път училищния праг в Пето основно училище „Митьо Станев“.  То е едно от най-предпочитаните в Града на липите. С висок рейтинг са и Четвърто основно училище „Кирил Христов“, Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“, Шесто основно училище „Свети Никола“, Начално училище „Димитър Благоев“ и др.

През новата учебна година много училища ще се сдобият с нови шкафчета. Шест  училища в общината кандидатстваха за финансиране по Националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ за 2018 г. Поставянето на шкафчета е една от мерките, които просветното министерство предприе за олекотяване на ученическите раници. Целта е учениците да съхраняват в шкафчетата учебници, учебни комплекти, помагала и други материали, необходими им за образователния процес, както екипи за физическо възпитание и лични вещи.

Културата влиза в училищата

„Кметът Живко Тодоров държи много на постоянното взаимодействие на културните институти и училищата. Разработени са специални програми съвместно с Държавна опера, Драматичен театър, Куклен театър, Регионален исторически музей, Художествена галерия, както и с двете библиотеки „Захарий Княжески“ и „Родина“, разказа ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова. По думите й идеята е да бъдат приобщени децата и родителите към културната идентичност на хилядолетния град. В Шесто основно училище „Митьо Станев“ вече работят по проект за съвместни постановки с Кукления театър.

Общината съдейства и за провеждането на благотворителния футболен мач между професионалния футболен отбор на „Берое“  и  дрийм тийм от театрални и киноактьори, който се игра на 9 септември на стадион „Берое“ в Стара Загора. Срещу любимците на Стара Загора излезе звезден актьорски отбор: старозагорецът  Станимир Гъмов,  Дарин Ангелов, Велислав Павлов, Башар Рахал, Алек Алексиев, Орлин Павлов, Мартин Гяуров, Никола Стоянов, Любен Кънев, Николай Мутафчиев, Владимир Люцканов, Ивайло Захариев, Ники Илиев, Юлиян Петров и Юлиан Вергов.  В ролята на треньори на звездния отбор влязоха легендата на „Берое“  Петко Петков и Ваня Джаферович. Мачът премина в дух на толерантност, с много спортен хъс и желание за подкрепа на фестивала.

Целта на срещата е да помогне за осъществяването на второто издание на Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“ през април 2019 г.