Старозагорският е втори по големина у нас с над 450 обитатели

  • 16 май 2018, 15:40
  • Автор Цвети Василева
  • ТЕМАТА

Medium %d0%a1%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%b0 %d0%97%d0%b0%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%b02

Старозагорският зоопарк е най-големият извънстоличен кът за животни. Две мечета поставят началото на колекцията от обитатели на зоопарка през далечната 1957 година. Те са подарени от ловците Димитър Лалев от с. Шейново и Иван Кратунков от град Казанлък, които ги залавят в Шипченския балкан. Кръщават ги Иванка и Димитринка. На 13 юни 1961 г. се взема решение за изграждане на зоопарк в Стара Загора, строителните дейности започват няколко години по-късно – през 1965 г. Най-напред е изградена клетката на мечките, след това на лъва, маймуните и т.н. През 1978 г. приключва изграждането на басейните за водоплаващи птици, изградени са и 12 клетки за пернатите обитатели на старозагорския зоопарк. През годините продължава неговото дооформяне и допълването с нови обитатели.

Вече 61 години зоологическата градина е място за общуване, отмора, забавление и наслада на старозагорци и гостите на града. На площ от 70 дка могат да се видят над 450 животни от около 80 вида от почти всички континенти – кафява мечка, благороден елен, сърна, рис, вълк, лисица, тигри, як, енот, ягуар, лама, лъв, щраус, ему и папагали. През последните години с редица благотворителни изяви и дарителски акции жителите на града подпомагат съществуването на зоокъта, а екипът на директора доц. д-р Радослав Михайлов непрекъснато внася подобрения в местообитанията на животните и допринася по възможност за запазване на естествената им среда.

Зоологическата градина в Стара Загора е лицензирана с втори лиценз през август 2015 г., а от 2014 г. има статут на спасителен център, по смисъла на Конвенцията за търговия със застрашени видове от CITES.

По повод 60-годишния юбилей на зоопарка м.г. Община Стара Загора организира уникален празник със забавления за цялото семейство, игри, викторини, спортни състезания, детски надпревари. Бе отворено послание на децата отпреди 60 години, в което се казва: „Обичайте това място, грижете се за него, защото любовта към животните и природата е любов към живота!“. Днешните млади старозагорци запечатаха посланието с целувки и пожелаха отново да бъде заровено под дърво в зоопарка, за да бъде отворено след още 60 години. И тази година на 22 април бе организиран весел празник по повод Деня на земята и рождения ден на зоопарка. Стотици деца и възрастни се забавляваха с различните атракции, но както винаги най-интересни за децата бяха маймуните, лъвовете и мечките.

Най-новата придобивка за посетителите е специална цветна карта, която показва разположението на клетките и животните в тях на територията на зоопарка.

Предстои и изпълнението на проект за създаването на още 60 декара естествена среда за кафяви мечки. Паркът за кафяви мечки ще бъде осъществен съвместно с холандската организация „Алертис“ – Фонд за опазване на природата и мечките.

В южната част на зоопарка на площ от три декара се намира първият у нас тренировъчен аул на Прабългарската школа за оцеляване Бага-Тур. В базата има изградени терени за стрелба с традиционен лък, фехтовка с меч и щит, хвърляне на копие, езда, въртене на бич, експозиция на старинно облекло, въоръжение и др. Предлага се и честване на детски рождени дни по прабългарски.