Строителство за 380 млн. лв. кипи във Варна

  • 15 април 2018, 22:41
  • Автор Жулиета Цветкова
  • ПРОМЯНА

Medium %d0%92%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b002

Незапомнено от десетилетия строителство кипи в навечерието на активния туристически сезон във Варна. Градът тази година харчи рекорден бюджет от 393,7 млн. лв. без увеличение на местните данъци и такси. В града се изпълняват проекти за близо 380 млн. лв., отчете неотдавна регионалният министър Николай Нанков. Сред тях са средствата по Оперативна програма „Региони в растеж“ в размер на 85 млн. лв. с пряк бенефициент община Варна и за още 50 млн. за други бенефициенти; проекти с финансиране от националния бюджет за още 85 млн. лв.; пътни обекти за над 27 млн. лв. на Агенция „Пътна инфраструктура“; обновяването на Спортното училище, Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ и Професионалната гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров“ - по проекти за общо над 5 млн. лв.; над 110 млн. лв. за водния цикъл на Варна; реконструкцията на главния водопровод в кв. „Аспарухово“ и модернизирането на пречиствателната станция в Златни пясъци.

Инвестициите само в инфраструктурни обекти са около 162 млн. лв. - почти колкото е бил целият бюджет на общината през 2012 г. Безспорно, най-мащабният проект е изграждането на бул. „Васил Левски“. В новото трасе, което ще свърже североизточния изход на града към големите курорти с Варненското езеро, се влагат общо 88 млн. лв., от които над 70 са отпуснати от правителството. Булевардът ще е десетлентов, със 7 мостови съоръжения, пешеходни прелези, надлези и велоалеи. По него се работи денонощно и без почивни дни, за да може

да е готов до 15 август, когато е празникът на Варна

За строителството са привлечени няколко хиляди души, включително от съседни области, налага се да се търсят и от чужбина. Надеждите са новият булевард да разтовари градския трафик, а видимият още сега резултат е разчистването на хиляди тонове боклуци от ромския квартал „Максуда“, който трасето пресича.

Общо 110 млн. лв. инвестиции в уличната мрежа предвижда общинският бюджет за тази година. Най-напреднала е рехабилитацията на булевардите „Приморски“ и „Цар Освободител“ в района на Летния театър, която трябва да приключи в средата на април. С усилени темпове се работи по разширяването на основните пътни артерии на кв. „Аспарухово“ - ул. „Мара Тасева“ и бул. „Първи май“. Предстои и ремонт на бул. „Народни будители“ в същия квартал с изграждане на два пешеходни подлеза. Част от амбициозната капиталова програма е и

изграждането на автомобилна рампа на автомагистрала „Хемус“

с качване от бул. „Атанас Москов“, както и ново кръгово кръстовище в началото на курорта Св. св. Константин и Елена.

Паралелно с големите ремонти е в ход и обичайното за пролетта изкърпване на улици във всичките 5 района на морската столица, а само съобразяването на местната власт с всекидневните неволи на автомобилистите в задръстванията отложи за есента поредния етап от ремонта на Аспаруховия мост. Тогава ще започне и нова серия ремонти на улици и булеварди, благоустрояване на междублокови пространства, изграждане на велоалеи, ново енергоефективно улично осветление. Проектът „Естетизация и модернизация на градската среда“ на обща стойност 35 млн. лв. включва и ремонтни дейности в Морската градина, подмяна на озеленяване и изграждане на поливна система. Отделно от това в общинския бюджет тази година само за озеленяване, включително и за новия парк в кв. „Възраждане“, са заделени над 4,6 млн. лв.

Годината на голямото строителство ще запомнят и хиляди ученици, които заради мащабните ремонти временно „гостуват“ в чужди училищни сгради.

Проектът за модернизация на образователната инфраструктура е на стойност над 16 млн. лв. и обхваща 7  училища и 3 детски градини. Изпълнението му започна преди дни с първа копка на реконструкцията на СУ „Димчо Дебелянов“, което на 15 септември трябва да посрещне учениците си укрепено срещу земетръс, с изцяло обновени стаи, с ремонтиран покрив, нови спортни площадки и физкултурен салон. Активни строително-монтажни дейности се извършват и в СУ „Найден Геров“ и Първо основно училище. Предстои ремонти да стартират в СУ „Пейо Яворов“ и ОУ „Константин Арабаджиев“. За втория етап на проекта остават ремонтите на училищата „Стефан Караджа“ и „Никола Вапцаров“ и на детските градини „Светулка“, „Първи юни“ и „Ян Бибиян“. Предстои и строителство на четири нови детски градини, както и на нова сграда за Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ за около 12 млн. лв. Тя ще бъде в района на Техникумите, където в напълно обновена сграда от тази учебна година се настани Колежът по туризъм към Икономическия университет. Предвижда се този район да се обособи като образователен кампус като се реновират сградите на още две професионални гимназии. С 3,6 млн. лв. се ремонтира и сградата на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“.

Към финала си е и строителството на православния храм „Свети Прокопий Варненски“, което продължава вече десета година. То е за над 4 млн. лв., набрани от дарения както от частни лица, фирми и партии, така и от държавата и общината. Вече текат довършителните дейности по комплекса, който е уникален за България и освен храма включва параклис, кръщелна, многофункционална зала, детска занималня, стаи за обучение по иконопис, помещение за социални дейности, фоайе за отдих и игра на децата, библиотека, магазин-галерия, социална кухня и лекарски кабинет.