Танци, театър и арт работилница на „Дунавски вълни“

  • 18 септември 2018, 16:56
  • Автор Дарина Михалева
  • АТРАКЦИИ

Medium 20 2

Видин се превърна в истинска фестивална сцена през лятото. Арт работилници, пленер с художници, много народни танци и театрални постановки забавляваха жителите и гостите на града. 

Началото на Седмия фестивал на изкуствата „Дунавски вълни“ в края на юли бе дадено от кмета Огнян Ценков, а публиката се наслади на прекрасния концерт на Симфониета – Видин „В съзвучие“, в който участваха солисти от Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“.

Вторият ден от фестивала продължи с детски пленер, арт работилница, представления за деца и възрастни на Драматичен театър – Монтана. Входът за всички прояви бе свободен. В пленера на тема „Моят град“ се включиха над 30 малки художници на възраст от 10 до 14 години. Техни ментори бяха майсторите на четката Димитър Вецин, Чавдар Петров и Иво Маринов. Децата рисуваха на различни знакови места в града, а материалите за творбите им бяха осигурени от Община Видин.

Драматичен театър - Монтана представи постановката „Състезание чудно с петле ранобудно“ за децата, а техните родители имаха възможността да гледат „Мистерията на Дон Жуан“ на сцената на крепостта „Баба Вида“. 

Освен арт работилницата, хлапетата в града имаха възможност да се забавляват в работилницата за сапунени мехурчета с артистите от цирк „Играчка - плачко“, които тази година бях специални гости на фестивала. По тъмно видинчани и гостите на града се насладиха и на атрактивното огнено шоу „Fire cabaret - Играчка, Плачко и Мустачко“ в замъка „Баба Вида“.

В последния ден от фестивала, организиран от Община Видин,  площад „Бдинци“ стана арена на голям фолклорен празник. Повече от три часа 350 участници от двадесет самодейни състава от общините Видин и Лом, гости от сръбския град Зайчар и Ансамбълът за народни песни и танци „Дунав“ радваха видинската публика.

Традиционният Юнашки тиган и тази година привлече много хора, които опитаха от вкусната гозба, приготвена от майстор Теодор Ангелов от Копривщица.

Галавечерта завърши с хора и танци под звуците на Антимовската духова музика.

Царицата на чардаша и Спящата красавица на площада

Летните вечери на операта и балета „Баба Вида“ събраха хиляди меломани на площад „Бдинци“ в началото на август.

Фестивалът се организира от Община Видин за втора поредна година. „И това лято Видин се превръща във фестивална сцена, на която се изявяват талантливи  музиканти, певци и актьори. Намерението на общината е по този начин да привлича вниманието на все повече хора и туристи към нашия град“, каза кметът Огнян Ценков. Той благодари на партньорите от Държавна опера Русе, Държавна опера Стара Загора и Симфониета – Видин, които успяха да осъществят идеята за този прекрасен фестивал.

Началото на фестивала бе поставено с операта „Травиата“ от Джузепе Верди. Една от звездите в спектакъла   беше Беса Лугичи, в ролята на Виолета Валери. Тя е солист на Оперно-филхармоничния хор в Прищина, гост-солист на Косовската филхармония. Ивайло Михайлов изигра нейния любим – Алфред Жером, а Иван Кабамитов се превъплъти в ролята на Жорж Жермон. Представлението премина под диригентството на Владимир Бошнаков, а блестящата режисьорска адаптация е на Славчо Николов. Симфониета – Видин акомпанира на хора и солистите.

Популярната опера от Джузепе Верди,  превърнала се в една от най-великите любовни истории на всички времена, очарова видинските зрители, които с бурни аплодисменти изпратиха изпълнителите.

Оперетата „Царицата на чардаша“ от Имре Калман бе представена от Държавна опера Русе, под диригентството на Владимир Бошнаков. Публиката се наслади на талантливите изпълнители, на любимите мелодии - от популярен чардаш до валс, и на създадената магична атмосфера в лятната нощ. Представлението бе реализирано съвместно със Симфониета - Видин.

Меломаните се насладиха още на „Спящата красавица“, а децата - на „Музичко“.

Въздушна акробатика на входа на Баба Вида

В края на август Община Видин организира за шести пореден път средновековния фестивал „БъдинЪ“. Тази година той предложи на зрителите един по-различен поглед, като мотото бе „История и иновация“. В събитието участва трупа „Канетикс“ от София, която показа по нетрадиционен начин, с въздушна акробатика, впечатляващо шоу на входната кула на крепостта „Баба Вида“. Трупата гостува за втори път в крайдунавския град, като през 2016 година представи шоу спектакъл на сградата на общината. Участието им в тазгодишното издание бе предизвикателство, което показа, че средновековната крепост, събрала в себе си хилядолетна история, може да бъде декор на един иновационен спектакъл.

Малките зрители бяха впечатлени от актьорите на кокили, които предизвикаха детското любопитство, облечени в костюми на любими герои от приказките. Всички желаещи имаха възможност да си направят снимки за спомен.

Сред зрителите на фестивала бе и кметът на община Видин Огнян Ценков, който поздрави присъстващите на събитието.