Татул пази 40 века мистерията на боговете

  • 18 септември 2018, 16:29
  • Автор Ирина Ангелова
  • ПОСЕТЕТЕ...

Medium %d0%a2%d0%90%d0%a2%d0%a3%d0%9b   %d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%89%d0%b5

Древно светилище на 40 века в Източните Родопи привлича интереса на приключенци, изследователи и хиляди туристи. Уникалният мегалитен паметник при момчилградското село Татул разпалва въображението на мнозина за древни ритуали и жречески пророчества. Тайните и до ден днешен остават неразкрити. Последователи на Индиана Джоунс обаче обикалят района около селата Татул, Биволяне, Нановица и Равен, който е сред най-богатите на мегалитни изсичания в тази част на Родопите.

Преди броени седмици култовият център Татул официално придоби статут на археологическа недвижима културна ценност с категория „национално значение“. Кметът на община Момчилград Сунай Хасан получи уведомително писмо със съответната заповед на зам.–министър на културата.

Мнозина изследователи се опитват да разгадаят загадката на Татул.      Първите археологически разкопки са проведени през 60-те и 70-те години на миналия век. Една от хипотезите на учените е, че в гроба върху пресечената пирамида е бил погребан виден тракийски цар, а с вековете наоколо се оформя посветено на него светилищe – хероон. Защото според древните вярвания, след смъртта си владетелите на траките се превръщали в богочовеци. Те са погребвани на специално подбрани места. Венец на тези легенди обаче несъмнено са данните около гроба на най–популярната личност в тракийската митология - Орфей.

„В античната литература са описани множество места, претендиращи да са гроб на Орфей - от о. Лесбос до континентална Гърция и Родопите. Естествено, ние дори не знаем дали певецът е съществувал реално. Възможно е т. нар. гробове на Орфей да са просто негови светилища. Ако обаче той наистина е бил историческа личност, лично аз не изключвам възможността костите му да са били разпръснати още навремето и погребани на различни места, превърнали се в светилища“, пише в книгата си „Орфей – оракулът от Татул“ историкът проф. Николай Овчаров, който в периода 2004-2007 г. заедно със своя екип провежда мащабни разкопки, в които участват и много водещи специалисти от различни области на археологията.

Тракийското светилище край момчилградското село Татул се намира в местността Кая башъ. То е изсечено в монолитен каменен блок, чийто връх е оформен като пресечена пирамида. Векове наред хората принасяли жертви на боговете върху кръгли глинени огнища. По-късно в скалната пирамида оформили две гробници. В елинистическата епоха изпълнявали ритуали, свързани с култа към царя-жрец. Според траките царят-жрец след смъртта си става посредник между боговете и хората. Мястото, където се полага тялото на обожествения владетел, ставало свещено и се почитало векове наред.

На връхната площадка е издълбан четириъгълен саркофаг, ориентиран на изток. Вероятно в него е било положено и тялото на самия Орфей. Към гроба води тържествено стълбище от осем стъпала.В скалата са оформени ниши за полагане на дарове и улеи за отвеждане на течностите, използвани в ритуалите. Така мегалитното светилище край Татул било обитавано в продължение на няколко хилядолетия.

 „Находките от проучванията разкриват, че светилището било използвано от края на неолита и през цялата бронзова епоха. Първият му голям разцвет настъпва през XIX-XI в.пр.Хр. Тогава са оформени всички култови съоръжения и над 30 глинени огнища-олтари за извършване на жертвоприношения и обредни възлияния като част от ритуалите, свързани с Бога-Слънце и слънчевия култ. Светилището било почитано в цялото Източно Средиземноморие“, пише още в книгата си „Орфей – оракулът от Татул“ известният археолог.

През Античността на светилището е изградена масивна каменна стена от огромни блокове с форма на паралелепипед. Във вътрешността са разкрити няколко сгради, една от които е храм със запазени стени с височина от 6 м. От същия период е открита цяла серия от бронзови пръстени-печати. Обновеното светилище просъществувало до 50 - 60-те години на I век. От втората четвърт на III в. е открита значително количество римска керамика. Имението било опожарено през 267-269 г., когато варварите готи нахлуват в Родопите. През IХ–Х век са били извършени поредните преустройства.

Паметникът има и средновековен период, когато е бил превърнат във византийско имение. Със сигурност през ХI-ХII век то е било притежание на известната византийска фамилия Палеолози, която през ХIII-ХIV век ще стане императорска династия.

Финалният етап от живота върху хълма край село Татул се отбелязва от средновековния некропол, от който са проучени осем гроба. Некрополът се датира не по-късно от средата на XIII век и бележи края на вековния живот на хълма край село Татул.

През 2007 г. община Момчилград извърши реставрация и консервация на фрагменти от античната крепида както и на сградите от римския  и средновековния период на Татул. Изградена е мрежа от алеи и практически  паметникът е напълно социализиран.

Сега, с определянето на статута на Татул на археологическа недвижима културна ценност с категория „национално значение“, министерството на културата дава задължителни предписания. Предвидени са редица ограничения при изсичане на дървета, засаждане на растения, дълбочина на обработка на земята, забранява се всякаква намеса в скалните образувания и добив на камък. При застрояване на прилежащата зона също има куп специални правила. „С придобиването на статута се отварят нови възможности за развитие на археологическия комплекс, който е сред най-атрактивните обекти в област Кърджали. Възнамеряваме да реализираме нови проекти, свързани с Татул и района, защото един от приоритетите на община Момчилград е развитието на туризма“, посочи кметът Сунай Хасан.

В близост лоза „Сълзите на Орфей“ – на 3000 години

Преди  повече от 10 години в района на светилището на Орфей в село Татул е открита древна тракийска лоза на около 3000 г. Наричат я лозата „Сълзите на Орфей“. Предполага се, че е давала виното на древните траки. Изследвана е от български и чужди институти, които са установили, че на 95% се покрива със съвременните лози. Устойчива е на болести, стига 26% захарност, а виното от нея има аромат на мавруд и каберне.

Бил астрономическа обсерватория за древните траки

Има предположение също, че в древността на Татул са извършвани астрономически наблюдения, неразделна част от ритуалните практики. Обредността на траките е свързана с култа към Слънцето. Татул със сигурност е бил и своеобразна астрономическа обсерватория за изучаване на изгрева и залеза в определени дни от годината.

Родни звезди пеят на магичното място

Община Момчилград се опитва да предложи на туристите различни атракции, възстановки, концерти.

Вече 12 години в подножието на тракийското светилище край Татул се провежда фестивалът „Нощта на Орфей“. На неповторимата сцена под  звездите са били най-известните български изпълнители - група „Сигнал“, Силвия Кацарова, Орлин Горанов и Мариана Попова, Ваня Костова, Диана  експрес, Тони Димитрова, Деси Добрева. По време на последното издание вокалистът на The Band Дичо накара публиката да пее и да танцува под  дъжда. Ритуалният танц на нестинарите е толкова завладяващ, че имат последователи и от зрителите, които също влизат в огъня.

„Чувството е невероятно, а мястото магично. Идваме за поредна година  специално на фестивала“, казват посетителите.

„Нощта на Орфей“ привлича вече толкова години много хора от региона, страната и чужбина, защото събира в едно музика и танц, история и туризъм, древност и модерност“, коментира кметът на община Момчилград Сунай Хасан.

 

Оракули възраждат древните ритуали

Тракийското светилище край село Татул има потенциал да привлича десетки хиляди туристи годишно. То е разположено на стратегическо място в близост до останалите природни забележителности – скалното светилище „Харман кая“, където върху характерен скален венец се откриват изсечени помещения и други съоръжения – жертвеници, шарапани, улеи, а в непосредствена близост има масиви със скални ниши, както и две скални куполни гробници.

Легендарното светилище на Орфей край село Татул и праисторическият скален комплекс „Харман кая“ в Родопите могат да се  превърнат в сцена на свещени тракийски ритуали, с чиито възстановки могат да бъдат отбелязани например  пролетното равноденствие (21 март)  и  лятното слънцестоене (24 юни - Еньовден) като по този начин почитатели на древните мистерии  ще имат възможност да преминат по стъпките на посветените и оракулите, казват експерти в туристическия бранш.