01
Брой

Брой 37, Юли-Август 2018

Обратно Новина Следваща

Топ дестинации за селфи по морските градове

  • 11 юли 2018, 13:31
  • Автор Жулиета Цветкова
  • ТЕМАТА

Medium 6 %d0%b4%d0%b5%d0%bb%d1%84%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%83%d0%bc

Лятото вече е в разгара си. Повечето хора поемат към родното море за ваканция. Без значение дали тя е кратка или по-дълга, народът запечатва на телефони и с фотоапарати моменти от почивката си. Ето кои са емблематичните места по българските градове по Черноморието ни, които общините превърнаха в атракция за снимки. Мнозина имат в личния си архив снимки от символите на градовете.

Делфинариумът. Стотици плуват с бозайниците

Все още единствена по рода си атракция в България, Делфинариумът е сред символите на Варна и неотменен пункт в програмите на всички туристи, посещаващи Черноморието. В момента в него живеят четири делфина – Кимбо, Доли, Йоана и Бимбо. Акробатичните си и танцови умения те демонстрират по време на представленията, които през активния туристически сезон са по три всекидневно без понеделник. Делфините могат да се наблюдават и снимат и от сладкарницата, която е със стъклени стени към басейна им.

Най-впечатляващата възможност обаче не само за снимка, а и за незабравим спомен, е плуването с делфин в малкия басейн на комплекса. Домакините от „Феста холдинг“ я предлагат от няколко години, като са непреклонни в изискването си гостите да умеят да плуват и да имат навършени 12 години. Цената е 200 лева на сеанс, но желаещите са стотици и резервациите се правят месеци предварително.

На пейката до арх. Дабко Дабков

Създателят на повече от 200 знакови сгради в морската столица, образци на барока и сецесиона, арх. Дабко Дабков е любима „компания“ за селфи на варненци и гости на града. Паметникът му го представя седнал на пейка пред една от най-красивите му творби – хотел „Мусала“ на бул. „Княз Борис I“, проектирана през 1927 г. по желание на тогавашния собственик на имота като миникопие на нюйоркския небостъргач Flatiron Building.

Автор на бронзовата скулптура е Веселин Костадинов. Паметникът бе поставен на ларгото на Варна през април 2016 г. по инициатива на двама неуморни изследователи и радетели за запазване на наследството на Стара Варна – Християн Облаков и Николай Савов. Оттогава той неизменно е в списъка на местните атракции.

Плажното парти на MTV

За втора поредна година Варна е домакин на най-голямото музикално събитие у нас - MTV Presents Varna Beach. Датата е 12 август, а мястото – Южният плаж, който миналата година събра над 15 000 души, а тази година организаторите очакват двойно повече публика.

В плажното парти на музикалната телевизия, което след това ще се завърти като филм по всичките й международни канали, ще участват Рита Ора, YEARS & YEARS и американският рапър и продуцент Redfoo. Българските участници са Дара, Криско, Павел и Венци Венц, Тита и 4Magic.

Болата и рибеният фест

Около Каварна се намират множество спиращи дъха заливи. Болата е обявен за един от най-красивите морски заливи в света.

Традиционният есенен Миден и рибен фест в града се провежда всяка година от 2003 г. насам. През трите фестивални дни в началото на септември жителите и гостите на града могат да опитат и да се насладят на мидени и рибни специалитети.

Кулинарни гурута демонстрират тънкости, приготвяйки вкусни морски ястия. Каварненските жени разкриват своите тайни семейни рецепти от морски дарове. За доброто настроение по време на фестивала се грижат любими български певци.

Морската гара и островът

Вече пета година на територията на Пристанище Бургас е обособена Зона за обществен достъп. Отворена е за пешеходци, велосипедисти и автомобили, като са осигурени места за паркиране и велостоянка до Морската гара.

През летния сезон маршрутна линия от електромобили свързва Морска гара и Моста на Бургас. От там тръгват и атракционните корабчета, посещаващи остров Света Анастасия. Парчето земя насред морето се превърна в емблематично място за Бургас. Това е единственият остров в България, превърнат в туристическа атракция и достъпен за посетители.

Остров Света Анастасия има интересна история и неслучайно е наричан „Българският Алкатраз“ – някога манастир, в по-ново време затвор, а през последните години на миналия век предпочитано място от хората на изкуството. Причудливи скални образувания, изобилие от билки и красивата гледка към Бургаския залив карат посетилите острова да се завръщат отново.

Скок от Аспаруховия мост от 52 метра височина

Неувяхваща атракция за любителите на екстремните преживявания е скокът от Аспаруховия мост – мястото, където през 1989 г. е направен първият бънджи скок изобщо в България. Височината е 52 метра, а отдолу е каналът, който свързва Черно море и Варненското езеро. Ако сте решени да преборите страховете си, ще ви помогнат от варненския клуб „Адреналин“, чиято тента са виждали всички, преминаващи по моста с автомобил. При желание от ваша страна дори ще ви потопят до кръста във водата и ще се погрижат емоциите ви да бъдат запечатани на видео.

Скоковете могат да бъдат както единични, така и тандемни. През юли и август се изпълняват всекидневно между 11 и 18 ч.

Фото със зевзека Петьо Пандира

Скулптурата на бургаския зевзек Петьо Пандира привлича туристи от 2015 г. „Аз, чайките и часовникът на гарата сме най-старите бургазлии“, казвал бохемът и пияница, който през миналия век се превърна в любимец на съгражданите си. Той е може би първият български гларус, чиито свалки на спасителен пост №10 с чужди туристки се превръщат в легенди. Всеизвестна е историята за пръстена и царската дъщеря. Седяла царската дъщеря на плажа и плачела. Минал бат Петьо Пандира и я попитал защо плаче. Загубих си пръстена, проплакала тя. Не бой се, казал Пандира и се гмурнал в морето. Плувал, плувал, но не виждал пръстен. Тъкмо щял да се откаже и покрай него минал паламуд, стиснал пръстена със зъби. Дай пръстена бе, изкрещял бат Петьо. Паламудът отказал. Петьо му ударил два шамара и паламудът изпуснал пръстена. Той го сграбчил, доплувал до брега и го върнал на царската дъщеря.

Кулите на Толкин и чудовища от пясък

Двете кули от Толкиновата сага „Властелинът на пръстените“ - Ортанк в Айсенгард (обиталище на магьосника Саруман) и Барад-Дур, от чийто връх гледа неспящото око на Саурон, посрещат гостите на 11-ото издание на Фестивала на пясъчните скулптури в Бургас. В зоната са изваяни още горгоната Медуза, страшен циклоп, чудовището от Лох Нес и много други.

Фестивалът на пясъчните скулптури очаква десетки хиляди посетители на обичайното си място в парк „Езеро“, близо до Конна база - Бургас. Той ще работи всеки ден от 08.00 до 22.00 часа до края на септември. Цените на билетите остават непроменени. Децата на възраст до 7 години влизат безплатно, учениците и пенсионерите – срещу 1,50 лв., възрастните – срещу 3,50 лв.

Мелницата, кръстът и старите църкви

Старият град на Несебър привлича хиляди туристи с мелницата, големия кръст на пристанището и старите църкви. Снимките тук са задължителни. Старите улици, къщите от камък и дърво, храмовете, включително и тези, останали с времето без покрив, са притегателно място за хора от цял свят. Туристи пристигат да разгледат града, който е под закрилата на ЮНЕСКО.