В Шумен почват голям ремонт, ще имат рис и миещи мечета

  • 16 май 2018, 15:43
  • Автор Даниела Стоянова
  • ТЕМАТА

Medium %d0%a8%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd %d0%bf%d0%b0%d1%83%d0%bd

Зоопаркът в Шумен ще бъде разширен. Ремонтите започнаха в началото на май по проект, одобрен от екоминистерството. Предвижда се в зоокъта да има 18 вида животни, обяви управителят на ОП „Паркове и обредна дейност“ Златин Кайряков. Той представи и схема на новия изглед на зоологическата градина в парк „Кьошкове“. Кайряков обясни, че в началото ще започне обновяване на клетките, в които сега има животни. Ще се запазят всички сегашни животни, а след получаване на лиценз ще се настанят и нови видове, като повечето ще бъдат дарени на Шумен. Ще има рис, вълци, лисици, пауни, миещи мечки, птици и др. Сега обитателите са маймуната Шмоко, кози, птици.

Според новата схема вляво от входа, където сега са птиците и маймуната Шмоко, ще се изгради зона за примати, като се предвижда в първата клетка да има зеленоглави маймуни. Във втората и третата клетка ще се настанят Шмоко, бъдещата му партньорка и евентуалното им поколение. „Понеже Шмоко дълго време е бил сам, изискванията са с партньорката му в началото да бъдат разделени. След това клетката ще се обедини и те ще заживеят заедно. Във вътрешните помещения на клетката ще се сложи отопление за зимния сезон. За съжаление маймуните в тази задна стая няма да могат да се наблюдават“, обясни Златин Кайряков.

Зоната, където сега са козите, ще се разшири много. Там ще се настанят различни животни - освен камерунските кози, ще има муфлони и лами. На мястото, където сега приключва зоопаркът, ще се изградят заграждения за елени лопатари. „Сега там има метални врати, но вече сме разчистили пространството“, обясни управителят на ОП „Паркове и обредна дейност“.

Вдясно от входа, горе на ската, ще бъдат загражденията за птиците. Освен това там ще има клетка за сурикати, ще се разхождат свободно пауни. Ще има контактна зона за най-малките деца. Там ще бъдат сложени зайци, с които децата ще могат да си играят. Мястото, в което сега живеят патки, лисици, ще стане клетка за вълци. Мечкарникът ще се преобрази и от него ще се обособят две жилища за лисици и миещи мечета. По-нагоре ще се изгради езерце, където ще се ситуират плаващите птици. Над езерцето ще има мостче, което ще води към стъпалата на Пътеката на здравето. Последната ще е за дива котка – рис. По протежение на зоопарка ще бъдат поставени няколко перголи за почивка на посетителите.

Кайряков не се ангажира с период от време, в който зоокътът ще е обновен, както и със сумата, необходима за това. Общината е отделила за тази година 90 000 лева.